Ντοκιμαντέρ “Φασισμός Α.Ε.”

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στη διαχρονική στήριξη που δείχνει το κεφάλαιο στους φασίστες, από τη δεκαετία του '20 μέχρι σήμερα, ως η δύναμη που προσπαθεί να τσακίσει το εργατικό κίνημα όταν αυτό απειλεί την εξουσία της άρχουσας τάξης. Σε αυτή την προσπάθεια οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ δεν μασάνε τα λόγια τους. Από τους βιομήχανους που στήριξαν το Μουσολίνι, στους Έλληνες εφοπλιστές που στήριξαν τους φασίστες τριεψιλήτες στη Θεσσαλονίκη, από τη σχέση της Κρουπ με τον Χίτλερ και της Ζιμενς με την κυβέρνηση Τσολάκογλου και τους ταγματασφαλίτες, στους Αλαφούζους και τη Χρυσή Αυγή, η δήθεν αντισυστημικότητα των νεοναζί καταρρέει βήμα βήμα. Το ίδιο καταφέρνει και με τη σύνδεση ΛΑΟΣ – κυβερνήσεων ΝΔ/ΠΑΣΟΚ – Χρυσής Αυγής και την κοινή ρατσιστική ατζέντα που έχουν τα τελευταία χρόνια.

Κίνημα

Την ίδια στιγμή το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ελλείψεις. Από την εμφάνιση του ΛΑΟΣ μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα με την είσοδο της Χ.Α στη βουλή, έχει αναπτυχθεί ένα αντιφασιστικό κι αντιρατσιστικό κίνημα που τους παλεύει σε κάθε τους απόπειρα να εμφανιστούν σε γειτονιές και χώρους εργασίας.

Το κίνημα αυτό καταλαμβάνει απειροελάχιστο χώρο στη 1 ώρα και 23 λεπτά που διαρκεί το ντοκιμαντέρ. Τον ίδιο ελάχιστο (έως μηδενικό) χώρο καταλαμβάνουν οι μετανάστες, κύριος στόχος των νεοναζί τα τελευταία χρόνια, αλλά και κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει να παρουσιάσει αγώνες σαν της Μανωλάδας, της Σκάλας Λακωνίας και της Γεν.Ανακύκλωσης.

Παρά τις ελλείψεις, το Φασισμός Α.Ε είναι ένα χρήσιμο οπτικοακουστικό όπλο στα χέρια του κινήματος, που αξίζει να το δει αλλά και να το προβάλλει ο καθένας και η καθεμιά που δίνει τη μάχη ενάντια στους φασίστες. Η Εργατική Αλληλεγγύη θα επανέλθει με συνέντευξη από τους συντελεστές στα επόμενα φύλλα.

• Δείτε το Φασισμός Α.Ε. στο infowarproductions.com