Κόρδοβα: Ενότητα ενάντια στο φασισμό

Προετοιμασίες για τον καλύτερο συντονισμό του αντιφασιστικού κινήματος υπήρχαν ήδη, όμως αφρομή για να πατήσουν γκάζι οι αντιφασίστες δόθηκε το πρωί της 28ης Μάρτη, όταν μια φασιστική ομάδα επιτέθηκε και μαχαίρωσε έναν ακτιβιστή γνωστό για τη συμμετοχή του στα κινήματα της πόλης. Η αστυνομία έχει συλλάβει τρεις νεοναζί.

Στην εκδήλώση κλήθηκα να μιλήσω εκπροσωπώντας την ΚΕΕΡΦΑ. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι διπλά χρήσιμο για τους συντρόφους που οργανώνουν αντιφασιστικά. Από τη μια προειδοποιεί για τον κίνδυνο της φασιστικής απειλής. Στο ισπανικό κράτος (εκτός της Καταλωνίας και της χώρας των Βάσκων) δεν υπάρχει φασιστικό κόμμα που να έχει καταφέρει να βγει από το περιθώριο και έτσι υπάρχουν ακτιβιστές που παρασύρονται από επιχειρήματα ότι η αντιφασιστική πάλη είναι πολυτέλεια. Από την άλλη το παράδειγμα της πάλης κατά της Χρυσής Αυγής δείχνει πώς η οργανωμένη αντιφασιστική αντίσταση, ακόμη και όταν οι ναζί έχουν ένα ολόκληρο κρατικό μηχανισμό με τη μεριά τους, μπορεί να τους ξαναστείλει στο περιθώριο μέχρι και τη φυλακή. Στη συζήτηση έγιναν ερωτήσεις σε σχέση με την Ελλάδα, ιδιαίτερα για το αν η αστυνομία και οι δικαστές είναι “φίλοι” ή “εχθροί” της Χρυσής Αυγής και πώς εξηγείται η “στροφή” της κυβέρνησης.

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχε επίσης ο Αρκάιτς Ιζα Πέρες, από την UCFR της Καταλωνίας, ο οποίος μίλησε για τη μάχη ενάντια στην φασιστική “Πλατφόρμα”, η οποία βρίσκεται σε εσωτερική κρίση τους τελευταίους μήνες, όντας υπό τη διαρκή πίεση του αντιφασιστικού κινήματος. Η Άνχελα Σολάνο, από την UCFR της Σεβίλλης, μίλησε για το επιτυχημένο παράδειγμα της κίνησης στην περιοχή Σαν Χουάν, όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Η Λούνα Ροντρίγκες, εκ μέρους των διοργανωτών στην Κόρδοβα, τόνισε πως οι νεοναζί στην πόλη είναι μια χούφτα και εμφανίζονται με πολλά και διαφορετικά ονόματα για να φαίνονται περισσότεροι. “Όσοι είμαστε σήμερα εδώ, αν οργανωθούμε και κινητοποιηθούμε είμαστε ικανοί να τους απομονώσουμε και να τους εξαφανίσουμε από την Κόρδοβα”.