Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών

*Η επιτυχία της Πανεργατικής Απεργίας στις 15 Δεκέμβρη είναι κεντρική για την Επιτροπή. Για να εξασφαλίσει την καλύτερη οργάνωσή της, η ΕΠΑΣΣ αποφάσισε να καλέσει παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζόμενων τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η προσπάθειά της είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνδικαλιστικές κινήσεις από όλους τους χώρους, εργαζόμενοι της βάσης.

Οπως αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής: “Η τρόικα είναι στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και απαιτεί νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων. Αλλά και χωρίς την τρόικα η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα υλοποιώντας το 'πρώτο' μνημόνιο. Οι απολύσεις στο Δημόσιο χιλιάδων εργαζόμενων με αφορμή τον Καλλικράτη, η διάλυση των δημόσιων οργανισμών και το χτύπημα των εργαζόμενων σε αυτούς (ΔΕΚΟ, συγκοινωνίες κλπ), η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, οι απολύσεις που καλπάζουν. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας βάζουν το καθήκον να οργανώσουμε μια πανεργατική όπως στις 5 Μάη για να ξαναδείξουμε την δύναμη του κινήματος και να στηρίξουμε όλες τις μάχες. Αυτό σημαίνει την οργάνωση από τα κάτω της απεργίας από τους εργαζόμενους που καταλαβαίνουν αυτήν την ανάγκη και μπαίνουν μπροστά για να την οργανώνουν, και όχι να περιμένουμε τις πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είναι μίλια πίσω από τις διαθέσεις και τις ανάγκες του κινήματος. Γι’ αυτό σας καλούμε να πάρετε μέρος στην παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζόμενων...”.

Πολυτεχνείο

*Πρώτος σταθμός στην πορεία για μια επιτυχημένη Πανεργατική, η διαδήλωση του Πολυτεχνείου. “Η συγκρότηση ενός μαζικού εργατικού μπλοκ με σωματεία και εργαζόμενους, πέρα από αυτά των εκπαιδευτικών που πάντα συμμετέχουν, είναι ο στόχος της ΕΠΑΣΣ για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι την ανατροπή της επίθεσης”, είπε ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της Επιτροπής.

Ηδη τη συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου έχουν αποφασίσει η γενική συνέλευση του ΔΟΛ με στάση εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής, τα Σωματεία του ΜΕΤΡΟ και της Ιντρακόμ, ενώ γίνονται προσπάθειες, όπου η ηγεσία των σωματείων κοντράρει ή καθυστερεί, να υπάρξει παρουσία εργαζομένων από τα κάτω. Τέτοιες πρωτοβουλίες γίνονται από αγωνιστές σε χώρους όπως τα νοσοκομεία Αγία Ολγα και Αγία Σοφία, την Απογευματινή, το δήμο Κορυδαλλού.

*Η απεργία στους δήμους, που γίνεται μάχη ώστε από την Κυριακή 21 Νοέμβρη να γίνει διαρκείας, μπορεί να γίνει παράδειγμα για όλους τους κλάδους. Η ΕΠΑΣΣ, ξεκινώντας με παρουσία με πανό στην απεργιακή διαδήλωση των δήμων την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, θα εντείνει -σε συνεργασία με το δίκτυο “Σκουπιδιάρα” αλλά και όλες τις δυνάμεις του χώρου που κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης- την καμπάνια της για συμπαράσταση στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, για να συνεχιστεί η απεργία μέχρι τη νίκη.

*Οι απεργίες που θα οδηγήσουν στις 15 Δεκέμβρη, αν θα είναι από μεγάλα και δυνατά συνδικάτα, αν θα είναι διαρκείας, δε θα κρίνουν μονάχα την επιτυχία της πανεργατικής αλλά θα ανοίξουν το δρόμο της ανατροπής των μέτρων. Ενα τέτοιο κεντρικό ρόλο παίζουν τα συνδικάτα των ΜΜΜ.

Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση από τον Αποστόλη Κασιμέρη, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ: “Οι συγκοινωνίες είναι οι πρώτες στον κατάλογο της κυβέρνησης και της τρόικα για απολύσεις εργαζόμενων, κατάργηση ΣΣΕ, πετσόκομμα μισθών και επιδομάτων, μειώσεις δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων με ταυτόχρονη κατάργηση της μετεπιβίβασης, ιδιωτικοποιήσεις. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία μοιάζει πολύ με του ΟΣΕ και δεν θα αργήσει να εμφανιστεί.

Χειρόφρενα

Γι'αυτό και προσπαθούν, υπουργοί και Παναγόπουλοι, με νύχια και με δόντια, να ελέγξουν τις ηγεσίες των συνδικάτων των συγκοινωνιών. Από την ΕΘΕΛ και τον ΗΛΠΑΠ μέχρι το ΜΕΤΡΟ, εξελίσσεται μια συντονισμένη προσπάθεια των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να τσακίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της βάσης και μαζί τους τις δυνάμεις στα ΔΣ που στηρίζουν τις απεργίες. Παρόλα αυτά, η δύναμη των συγκοινωνιών είναι μεγάλη. Το έδειξε η κινητοποίηση στην ΕΘΕΛ τον περασμένο Ιούλη όταν η κυβέρνηση έκανε στάση πληρωμών στους μισθούς των οδηγών και οι τελευταίοι έβαλαν τα χειρόφρενα αναγκάζοντας τον Παπακωνσταντίνου να βρει σε μερικές ώρες τα χρήματα”.

Για να κρατηθεί το μέτωπο ανοιχτό, η ΕΠΑΣΣ θα κυκλοφορήσει ένα τετρασέλιδο με τις “αλήθειες και τα ψέματα” για τις συγκοινωνίες, που θα κοντράρει την κυβερνητική προπαγάνδα για τα ελλείμματα και θα μοιραστεί κύρια στους επιβάτες. Ενώ με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, συζητήθηκε, σαν άμεση αντίδραση, να οργανωθούν συγκεντρώσεις στα αμαξοστάσια.

* Η κλιμάκωση των απεργιών στα ΜΜΕ παίζει τον ίδιο σημαντικό ρόλο. “Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που τον Οκτώβρη βγήκαν σε απεργία διαρκείας και τώρα ξανακινητοποιούνται για να κοντράρουν τις απολύσεις, ανοίγουν το δρόμο για όλο τον κλάδο”, είπε ο Κώστας Σαρρής από την Ημερησία. Η ΕΠΑΣΣ, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στο ΔΟΛ, έχοντας βγάλει αφίσα, προκηρύξεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης, στηρίζει τη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στους απολυμένους του ΔΟΛ την Τρίτη 23 Νοέμβρη έξω από το κτίριο της Μιχαλακοπούλου. Για την επιτυχία της συναυλίας, για να συμμετέχουν μαζικά εργαζόμενοι και νεολαίοι, συζητήθηκαν μια σειρά ιδέες πέρα από το μαζικό μοίρασμα της αντίστοιχης ανακοίνωσης και αφίσας. Ο Αποστόλης Κασιμέρης είχε την ιδέα να βγάλει αφισάκι που να ενημερώνει τους οδηγούς των λεωφορείων για τη συναυλία “έξω από το μαγαζί του Πρετεντέρη και του Καψή γιατί”, όπως είπε, “ως γνωστόν, οι οδηγοί έχουν ένα 'θεματάκι' με αυτούς τους κυρίους”.

*Η δράση της ΕΠΑΣΣ μέχρι σήμερα αλλά και το πρόγραμμα που ξεκινάει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με αφίσες, προκηρύξεις, τετρασέλιδα, κείμενα υπογραφών, αυτοκόλλητα και πολλά ακόμα υλικά, έχει ανάγκη από την οικονομική υποστήριξη όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που δίνουν τη μάχη ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας. Γι' αυτό το λόγο, η Επιτροπή κυκλοφορεί κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης. Επίσης θα κυκλοφορήσει παμφλέτα με τις εργασίες της 2ης Πανελλαδικής Εργατικής Συνάντησης που έγινε στις 24 Οκτώβρη.