Δήμοι

Με κέντρο την προοπτική της απεργίας διαρκείας έγινε και η συζήτηση στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αθήνα με τη συμμετοχή προέδρων και μελών ΔΣ Συλλόγων Εργαζόμενων Δήμων από όλη την Αττική και τους γύρω νομούς. “Συζητήθηκε και το πώς οργανώνουμε την απεργία της Παρασκευής και την αποχή του Σαββατοκύριακου αλλά και το ζήτημα της συνέχειας”, μας περιέγραψε ο Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, “Ως προς τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν την Παρασκευή, υπήρχαν τοποθετήσεις που μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν περιοδείες στους χώρους μέχρι την τελευταία στιγμή, να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές σε κάθε δήμο, να οργανωθούν μεγάλες απεργιακές φρουρές την Παρασκευή το πρωί σε γκαράζ, πύλες και άλλα νευραλγικά σημεία των δήμων, να καλεστούν παντού συγκεντρώσεις για να κατέβουν οργανωμένα οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Τέτοια βήματα έχουμε ξεκινήσει στο δήμο Αγίας Παρασκευής και θα τα κλιμακώσουμε τις τελευταίες μέρες.

Σύγκρουση

Σε σχέση με τη συνέχεια, πολλοί ήταν εκείνοι που συμφώνησαν ότι πρέπει να είναι απεργία διαρκείας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μίλησε για μετωπική σύγκρουση που θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Για να μην μείνουν βέβαια αυτά μεγάλα λόγια και υποσχέσεις και τελευταία στιγμή αλλάξουν οι αποφάσεις, χρειάζεται η απεργία της Παρασκευής να είναι επιτυχημένη με πάρα πολύ κόσμο στο δρόμο. Ετσι θα αναγκαστεί η ηγεσία μας να προχωρήσει.

Το γεγονός ότι γενικές συνελεύσεις εργαζομένων έχουν πάρει αποφάσεις που ζητούν την κλιμάκωση, όπως στο δήμο Αγίας Παρασκευής, είναι θετικό και πιέζει. Θέλουμε αυτή η διάθεση να φανεί και στη συγκέντρωση. Γενικά το κλίμα της σύσκεψης ήταν δυναμικό, οι λίγες φωνές που έβαζαν αντιρρήσεις ή αμφισβητούσαν το αν μπορούμε σαν κλάδος να κλιμακώσουμε, ακούγονταν πολύ πίσω από τα πράγματα”.

Με την απεργία που ξεκινά την Παρασκευή, κεντρική απαίτηση των εργαζόμενων είναι να μην περάσουν οι επιθέσεις στους μισθούς και στα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω της εφαρμογής του Καλλικράτη. Γίνεται έτσι η πρώτη μεγάλη απεργία ενάντια στον Καλλικράτη που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μνημόνιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, με πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, απολύσεις εργαζόμενων, κλεισίματα και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, κόψιμο κοινωνικών προγραμμάτων και μια σειρά ακόμα επιθέσεις που θα σημάνουν χειρότερες συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Από εκεί και πέρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεδιπλώνει όλο το εύρος των αιτημάτων της δείχνοντας έτσι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Διεκδικεί την άμεση υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και επέκτασή της σε όλους τους εργαζόμενους, την αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα των εργαζόμενων που περικόπηκαν λόγω μνημονίου, αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες, πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους τους συμβασιούχους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων στο εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.