Βρετανία - Φοιτητική έκρηξη “greek style”

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αύξηση των διδάκτρων στις 9000 λίρες το χρόνο (περίπου 12 χιλιάδες ευρώ), κάτι που θα οδηγήει στο πέταγμα των φοιτητών της εργατικής τάξης έξω από τα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα καταργεί το «Επίδομα Παραμονής στην Εκπαίδευση». Πρόκειται για ένα επίδομα 50-150 ευρώ το μήνα και δίνεται σε νέους 16-19 ετών των οποίων οι γονείς δεν έχουν μεγάλο εισόδημα, έτσι ώστε να μην σταματάνε το σχολείο στα 16. Οι φοιτητές παλεύουν επίσης ενάντια στο μεγάλο κύμα περικοπών σε μαθήματα και προσωπικό.

Ηταν από την αρχή μια οργισμένη διαδήλωση με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του κόμματος της Δεξιάς. Ετσι, καθώς οι διαδηλωτές περνούσαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία των Συντηρητικών στο Μίλμπαντ, στον ουρανοξύνστη Μίλμπανκ, ένα μεγάλο τμήμα τους μπήκε στο προάυλιο και κάποιοι έφτασαν ως το φουαγιέ όπου έκαναν κατάληψη. Ολο και περισσότεροι μαζεύονταν στο σημείο, μέχρι που πέντε χιλιάδες φοιτητές και Πανεπιστημιακοί βρέθηκαν να έχουν κλείσει το δρόμο έξω από τα γραφεία των Συντηρητικών και να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο.

Οι λίγοι αστυνομικοί που ήταν στο κτίριο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Οι διαδηλωτές άναψαν μικρές φωτιές στην αυλή και φώναζαν συνθήματα ενάντια στους Συντηρητικούς. Ενας φοιτητής μιλώντας στην εφημερίδα Socialist Worker λέει: «Μαζέψαμε μερικά κράνη αστυνομικών και τα πετάξαμε μέσα στη φωτιά».

Κάποιοι διαδηλωτές έσπασαν μερικά από τα παράθυρα στην είσοδο του ουρανοξύστη, εισπράτοντας ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους. Αρχισαν να βγάζουν τα γραφεία και τους καναπέδες από το κτίριο και να κάθονται στην αυλή. Αναψαν φωτοβολίδες, ενώ κάποιοι κατάφεραν να φτάσουν στην ταράτσα από όπου ανέμιζαν πανό και σημαίες. Μετά από μία ώρα, έφτασαν τα ΜΑΤ και έκλεισαν την είσοδο για να εμποδίσουν περισσότερους φοιτητές να ανέβουν πάνω. Ομως η πανηγυρική ατμόσφαιρα έξω από το κτίριο συνεχίστηκε. Σε διάφορες στιγμές, ο όγκος των διαδηλωτών κατάφερε να απωθήσει τα ΜΑΤ. Τελικά, με μια βάρβαρη επίθεση τα ΜΑΤ κατάφεραν να διώξουν τον κόσμο και να κάνουν 32 συλλήψεις. Η ηγεσία της NUS (Εθνική Ενωση Φοιτητών) κατήγγειλε τα γεγονότα, λες και το πρόβλημα είναι τα σπασμένα τζάμια και όχι η διάλυση των Πανεπιστήμιων από την κυβέρνηση.

Αντίθετα συνδικαλιστές και Πανεπιστημιακοί εξέδωσαν μια ανακοίνωση στήριξης στους διαδηλωτές και στους συλληφθέντες, η οποία αναφέρει: «32 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία και τα ΜΜΕ φαίνεται να εξαπολύουν κυνήγι μαγισσών αποκαλώντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές «εγκληματίες» και βίαιους. Πολλά γράφονται για λίγες βιτρίνες που έσπασαν στη διαδήλωση, αλλά οι πραγματικοί βάνδαλοι είναι αυτοί που έχουν ξεκινήσει πόλεμο κατά του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Απορρίπτουμε  κάθε προσπάθεια να χαρακτηριστεί η διαδήλωση στο Μίλμπανκ μικρή, «εξτρεμιστική» και ότι δεν αντιπροσωπεύει το κίνημά μας. Είμαστε χαρούμενοι με το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές είχαν τη θέληση να στείλουν μήνυμα στους Συντηρητικούς λέγοντάς τους ότι θα παλέψουμε μέχρι τη νίκη. Οι καταλήψεις είναι μια παράδοση του φοιτητικού κινήματος που πρέπει να την υπερασπίσουμε. Είναι τέτοιου είδους δράσεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα που δίνουν έμπνευση σε πολλούς εργάτες και φοιτητές στη Βρετανία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια επίθεση στις δουλειές τους, στη στέγαση και στο δημόσιο τομέα. Υπερασπίζουμε τους διαδηλωτές και όποιον μπήκε στο στόχαστρο της καταστολής λόγω αυτής της διαδήλωσης.»

Το πιο σημαντικό στοιχείο των γεγονότων στο Μίλμπανκ είναι ότι έδειξαν πως υπάρχει μαζική διάθεση για σύγκρουση με τη Συντηρητική κυβέρνηση. Ο ξεσηκωμός έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την επίθεση των Τόρηδων στην εκπαίδευση. Η διαδήλωση και η κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Δεξιάς πάνω στον Μίλμπανκ- έδειξε το γενικευμένο θυμό ενάντια στην επίθεση κατά των φτωχών που έχει βάλει μπρος αυτή η κυβέρνηση. Τα πολυτελή γραφεία των Τόρηδων είναι σύμβολο αυτής της μάχης των πλούσιων κατά των φτωχών.

Πολλοί φοιτητές γυρνώντας στα Πανεπιστήμιά τους μετά από αυτή την εμπειρία είναι έτοιμοι να πάρουν πρωτοβουλίες για καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις μέσα σε κάθε Πανεπιστήμιο. Το TUC (η βρετανική ΓΣΕΕ) έχει εξαγγείλει κινητοποίηση για τον ερχόμενο Μάρτη. Οι φοιτητές μπορούν να παίξουν το ρόλο του καταλύτη για να ξεκινήσει η μάχη ενάντια στη Δεξιά εδώ και τώρα και όχι να πάρει αναβολή για όποτε θέλουν οι γραφειοκράτες.