ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ - STOP στις φασιστικές προκλήσεις

Η ΚΕΕΡΦΑ από πολύ νωρίς, εδώ και ενάμιση χρόνο που συγκροτήθηκε, είπε ότι μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου μεγαλώνουν η φτώχεια και η ανεργία υπάρχει το έδαφος για να αναπτυχθούνε φασιστικές ομάδες όπως στον Αγ. Παντελεήμονα. Ολο αυτό το διάστημα πήραμε μία σειρά πρωτοβουλίες, στον Ασπρόπυργο, στο Ν. Κόσμο, στους Αμπελόκηπους, το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη. Μέσα από αυτές τις μάχες συγκροτήθηκε η Ένωση Μεταναστών Εργατών που υπερασπίστηκε τους μετανάστες μικροπωλητές στο κέντρο της Αθήνας, πήρε την πρωτοβουλία για απεργία στη Σκάλα Λακωνίας. Παίξαμε ρόλο στην προεκλογική περίοδο όπου η Ανταρσία πολέμησε την ρατσιστική πολιτική Κακλαμάνη και την κυβέρνηση.

Χάρη σε αυτές τις επιλογές δεν έχουμε μαζική εμφάνιση φασιστών, έχουμε την αριστερά πιο δυνατή και χρειάζεται να δούμε πώς θα συνεχίσουμε σαν αντιρατσιστικό κίνημα. Χρειάζεται να επιμείνουμε ότι αυτό που τους έδωσε τη δυνατότητα να δημαγωγούνε στον Αγ. Παντελεήμονα είναι τα υπαρκτά προβλήματα στις γειτονιές. Τα προβλήματα με τα ρημαγμένα σχολεία και νοσοκομεία, οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι χωρίς να υπάρχει η παραμικρή φροντίδα. Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα χρειάζεται τα συνδικάτα και η αριστερά να οργανώσουν την αντίσταση. Οι τοπικές ΕΛΜΕ, οι Δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, χρειάζεται να ενωθούν ταυτόχρονα σε μία αντιφασιστική τακτική που λέει καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας.

Είναι φανερό ότι οι φασίστες έχουν τις πλάτες ενός ολόκληρου μηχανισμού της κυβέρνησης και της αστυνομίας για να μπορούν να λειτουργούν. Το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής είναι τυπικά άκυρο αφού έχει μόνο 43 υποψήφιους. Έχουν την κάλυψη του αστυνομικού τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα για να κάνουν αυτές τις επιθέσεις. Πρέπει να τους βγάλουμε στο περιθώριο. Μέσα στο ΔΣ του Δήμου Αθήνας θα έχουμε μία τακτική που θα βάζει πιέσεις και στον Καμίνη αλλά και συνολικότερα.

Επόμενοι στόχοι είναι πρώτον να έχουμε μία δυνατή εμφάνιση στην πορεία του Πολυτεχνείου, όπου θα διαδηλώσουμε με τους Ιρανούς απεργούς πείνας και μαζί με όλους τους μετανάστες που διεκδικούν νομιμοποίηση. Και στη συνέχεια να βάλουμε πρόταση στα συνδικάτα, στην Αριστερά, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις κοινότητες των μεταναστών, στις αντιρατσιστικές οργανώσεις να οργανώσουμε μία μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση στις αρχές Γενάρη. Στις 25 Νοέμβρη καλούμε σε σύσκεψη, με στόχο να δώσουμε τη μάχη με οργανωμένο τρόπο απέναντι στους φασίστες και στους ρατσιστές.

Δημοτικός Σύμβουλος, εκλεγμένος με την “Ανταρσια στις γειτονιές της Αθήνας”

Σέμκο Μοχαμεντί

Από το Πολυτεχνείο που το 1973 έδιωξε τη χούντα, είμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε μήνυμα στους φασίστες που προσπαθούν να ποτίσουν τον κόσμο με το ρατσιστικό μίσος, προσπαθώντας να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των μεταναστών. Μας λένε ότι οι μετανάστες φταίνε για το ότι δεν υπάρχουν δουλειές, για τα μαγαζιά που κλείνουν. Εξ αιτίας του Μνημονίου υπάρχει κόσμος που δεν έχει να βάλει πετρέλαιο, συνέχεια γίνονται αυξήσεις και αυτοί κόβουν τις συντάξεις και τους μισθούς.

Οπως το 1973 είπαν ότι όλοι όσοι είναι μέσα στο Πολυτεχνείο είναι αλήτες, αλλά ακόμα μετά από 37 χρόνια χιλιάδες μαζεύονται κάθε χρόνο προς τιμήν τους.  Και εμάς σήμερα μας λένε αλήτες αλλά, μήπως έχουν ξεχάσει την ιστορία; Δεν βλέπουν τους φασίστες στον Αγ. Παντελεήμονα που ξυλοκοπούν γυναίκες και μικρά παιδιά; Είναι 50 αλήτες που έχουν την προστασία της αστυνομίας γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους γιατί η πλειοψηφία του κόσμου της Αθήνας είναι κόσμος αριστερός.

Εδώ και 70 ημέρες εμείς οι Ιρανοί Πολιτικοί πρόσφυγες διαμαρτυρόμαστε για το δικαίωμά μας για πολιτικό άσυλο. Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει. Μας ανάγκασε να ράψουμε τα στόματά μας. Την ίδια ημέρα που ξεκινήσαμε την απεργία πείνας ο αρχηγός των μπάτσων στο Ιράν ήταν εδώ μαζί με τον αρχηγό των μπάτσων στην Ελλάδα και συζητήσανε. Τι σχέση έχουν; Εμείς που φύγαμε από εκεί είδαμε με τα μάτια μας να κρεμάνε κόσμο στις πλατείες, να λιθοβολούν γυναίκες και να τις σκοτώνουν. Είναι δολοφόνοι και φασίστες και μάλιστα στην πρεσβεία τους καλούνε τον Πλεύρη.

Αυτές τις μέρες οι φασίστες μας πέταξαν βόμβα, χτύπησαν με ρόπαλο την Μαντάνα που έχει φύγει για να γλυτώσει τα βασανιστήρια του Ιράν, η Δημοτική Αστυνομία χτύπησε έναν μετανάστη που πουλούσε ομπρέλες μπροστά στο χώρο του ασύλου και τους διώξαμε και υπερασπιστήκαμε το άσυλο. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη γιατί δεν είμαστε μόνοι. Μαζί με την Ένωση Μεταναστών Εργατών έχουμε δώσει τις μεγαλύτερες μάχες που δεν έχουν γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Χρειάζεται να οργανωθούμε ακόμα περισσότερο, να μπούμε στα συνδικάτα για να παλέψουμε ενάντια στη ληστεία που κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, όπως έκανε στην Αφρική. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα είμαστε όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου προς τιμή της ελευθερίας και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί.

Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων

Εφη Γαννιάρη

Ο χώρος της εκπαίδευσης αυτή την περίοδο διαλύεται από τις περικοπές και  παραδίδεται στην αγορά. Το σχολείο κλείνει τις πόρτες του και στους μετανάστες μαθητές, αλλά και σε ένα κομμάτι Ελλήνων μαθητών που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Όταν έρχεται ένας μετανάστης μαθητής να γραφτεί στο σχολείο πρέπει να δώσει ένα σύνολο χαρτιών, όπως η άδεια παραμονής και τα διαβατήρια των γονιών του αν είναι ανήλικος ή το διαβατήριό του και την άδεια παραμονής του αν είναι ενήλικος. Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που ενηλικιώνονται κατά τη διάρκεια της φοίτησης και επειδή δεν βγαίνει η άδεια παραμονής τους διώχνονται από το σχολείο. Ούτως ή άλλως το σχολείο βάζει στο περιθώριο τους μετανάστες. Τους υποχρεώνει να μπουν στη διαδικασία της πρωινής προσευχής, είναι μονοπολιτισμικό, με τις εθνικές εορτές και τις παρελάσεις. Στα πλαίσια των περικοπών έχουν διαλυθεί οι θεσμοί στήριξης, όπως οι τάξεις υποδοχής, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδαχτική στήριξη. Όπου πάνε αυτό το κενό να το καλύψουν οι ΕΛΜΕ με δικές τους πρωτοβουλίες συναντούν εχθρική στάση, όπως πχ η Στέλλα Πρωτονοτάριου όπου η πολιτεία την πήγε στα δικαστήρια.

Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο. Η φτώχεια και η εξαθλίωση δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Υπάρχουν τρεις μορφές ρατσισμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στους μαθητές. Ο ακραίος, αναπτύσσεται από πυρήνες οργανωμένους που κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις, όπως έγινε στον Κολωνό, στη Σπάρτη, στα Χανιά, στους Αμπελόκηπους.

Χρειάζεται να απαντήσουμε με πρωτοβουλίες που να εξηγούμε ότι εχθρός είναι το σύστημα και η πολιτική που εκτρέφει. Ο χώρος του σχολείου είναι προνομιακός για τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Πέρσι μετά την επίθεση που έγινε στους Αμπελόκηπους πήραμε την πρωτοβουλία και κάναμε την πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε από τη συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, να γίνουν στα σχολεία αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 19 Μάρτη. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει σημαντική δουλειά και στο 16ο Αμπελοκήπων και στη συνέχεια στη γειτονιά να γίνει μία αντιρατσιστική συναυλία που είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα κάτι που καταγράφτηκε και στις εκλογές αφού στους Αμπελόκηπους η Χρυσή Αυγή πήρε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά.

Γ.Γ. Β' ΕΛΜΕ Αθήνας

Κώστας Παπαδάκης

Η ένταξη των μεταναστών στο ψηφοδέλτιο της “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές της Αθήνας”, ήταν μία πράξη κόντρα στο ρεύμα. Οι μετανάστες αποτέλεσαν οργανικό κομμάτι της και δώσανε μάχη μαζί με όλους εμάς. Αυτό δεν έπεσε από τον ουρανό. Μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές του 2009 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργάνωσε συγκέντρωση στην Ομόνοια όταν οι φασίστες πολιορκούσαν το Εφετείο και δεν τους επιτρέψαμε να κάνουν πορεία στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω και σε κάθε πόλη που υπήρχαν φασιστικά χτυπήματα.

Αυτές οι απαντήσεις σφυρηλάτησαν δεσμούς. Ο δεύτερος σταθμός ήταν το συλλαλητήριο στον Ασπρόπυργο. Ένα Σάββατο πριν τις βουλευτικές εκλογές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήγε στον Ασπρόπυργο, ενεργοποίησε το τοπικό Εργατικό Κέντρο, ενάντια στη δημιουργία του στρατοπέδου. Το τρίτο ήταν το συλλαλητήριο της 26ης Γενάρη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Όλη η πολιτική σύλληψη απομυθοποίησε τις αυταπάτες που υπήρχαν στο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους χώρους, ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι προοδευτικό και λύνει τα προβλήματα.

Αυτό το οποίο αντιπαρατάσσαμε, το σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες, νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, το οποίο πολύ καθυστερημένα το άκουσε η αριστερά, αν δεν υπήρχε ο χώρος αυτός για να το βγάλει στο δρόμο σήμερα θα πιστεύαμε ότι το ΠΑΣΟΚ έλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το κατάλαβαν αυτό οι φίλοι μετανάστες και ακολούθησαν οι άλλοι σταθμοί. Θυμηθείτε στις πανεργατικές απεργίες τα συγκροτημένα μαζικά μπλοκ των μεταναστών εργατών που ακολούθησαν.

Σήμερα η κοινωνική συνείδηση έχει κλονιστεί από την κρίση, σήμερα νιώθει ο κόσμος ότι η κρίση τον καταστρέφει και ότι φταίει το σύστημα και ο καπιταλισμός. Ακόμα και από τα αποτελέσματα των εκλογών βλέπετε ότι κυριαρχεί η αποδοκιμασία του συστήματος, είτε λέγεται αποχή, είτε ενίσχυση της αριστεράς, είτε λέγεται και ψήφος στον Καμίνη, που δεν παύει να είναι ψήφος αντιρατσιστικής πρόθεσης. Το βλέπετε από τον εκμηδενισμό των υποψηφίων του ΛΑΟΣ και το ότι η Χρυσή Αυγή πέτυχε ένα ποσοστό με έναν παράνομο τρόπο συμμετοχής δεν είναι πάρα το αυγό του φιδιού που έσκασε.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν αντισταθμίζεται με την καθολική άνοδο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, οι οποία έχει αρθρώσει αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό λόγο. Αυτές τις δυνάμεις οφείλουμε τώρα πια να τις συγκροτήσουμε και αυτό είναι προς όφελος και των αντιρατσιστικών αγώνων, γιατί κάθε αγώνας έχει ανάγκη την πολιτική προοπτική. Ας παλέψουμε για αυτή και είναι βέβαιο ότι το μέλλον με τους αγώνες μας θα είναι καλύτερο.

Δικηγόρος