Καταπίεση και Απελευθέρωση
Το βούλευμα για τον Ζακ: Να μην πέσουν στα μαλακά οι δράστες

Εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα και αποδίδοντας στους έξι κατηγορούμενους την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Κωστόπουλου για μετατροπή της σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Όπως δηλώνει η πολιτική αγωγή σε ανακοίνωσή της: «εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών… Η ελπίδα για δίκαιη και ορθή δικαστική κρίση περιορίζεται από το στενό πλαίσιο διάγνωσης που τίθεται από τα αποδοθέντα αδικήματα. Καλούμε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου. Για να μη γίνει ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας».

Μήνυμα

Όλοι οι μέχρι τώρα χειρισμοί της αστυνομίας και της δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου στέλνουν στους δολοφόνους το μήνυμα ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επανεμφάνιση του ενός από τους δράστες, Θ. Χορταριά, τουλάχιστον δυο φορές στον τόπο του εγκλήματος με επιθέσεις σε δημοσιογράφους του κινήματος. Τη μία φορά μάλιστα δηλώνοντας ευθαρσώς την ταυτότητά του και την ιδιότητά του σε σχέση με την υπόθεση («είμαι κατηγορούμενος, εγώ θα σας πω τι έγινε»), τη δε δεύτερη δείχνοντας απροκάλυπτα την άνεσή του να φέρεται έτσι («φώναξε την αστυνομία ρε»). Πέρα από την ευνοϊκή μεταχείριση των δύο επιχειρηματιών που χτύπησαν δολοφονικά τον Ζακ, ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση των αστυνομικών που εμπλέκονται: μόνο μετά από μήνες έγινε η ΕΔΕ –αλλά οι ποινές που πρότεινε έχουν μείνει στο συρτάρι, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το πειθαρχικό που είναι αρμόδιο να τις επικυρώσει και να τις εφαρμόσει.

Στις 21 Γενάρη, 16 μήνες από το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, η Διεθνής Αμνηστία θα παρουσιάσει τις υπογραφές από τη διεθνή καμπάνια για την απόδοση δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας φαίνεται τόσο στην ανταπόκριση σε τέτοιου είδους κινήσεις, όσο και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο οποίο να μην ανοίγει και το αίτημα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ. Η «Πρωτοβουλία ‘στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh’» έχει επίσης ανοίξει την καμπάνια της στις δυο πανεργατικές απεργίες του φθινοπώρου, όπου κι εκεί υπήρχε ανταπόκριση. Η δύναμη για να ανατρέψουμε αυτήν την «διακριτή μεταχείριση» των δολοφόνων βρίσκεται εκεί ακριβώς: στους εργατικούς χώρους που παλεύουν, στις σχολές που συγκρούονται με την κυβέρνηση, στις γειτονιές, στο αντιφασιστικό εργατικό κίνημα. Όπως ανατράπηκε το αφήγημα της «συμπλοκής» για «ασήμαντη αφορμή» στη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, όπως ανατράπηκαν 30 χρόνια συστημικής ασυλίας της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και κάθισε ο Μιχαλολιάκος στο σκαμνί.