Αντιπολεμικό κίνημα
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Ξεσηκωμός από την Αθήνα ως την Ξάνθη

Όλη την προηγούμενη βδομάδα εκατοντάδες διαδηλώσεις συμπαράστασης οργανώθηκαν σε όλο τον κόσμο ενάντια στην συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - από τη Γαλλία και την Αγγλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, και από την Τυνησία και τη Νότια Αφρική μέχρι το Ιράν και το Πακιστάν, ενώ για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της επίθεσης, συγκέντρωση έγινε και στο Τελ Αβίβ. 

\r\n
\r\n
Στην Αθήνα την Τρίτη 22 Ιούλη οι πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στα γραφεία της ΕΕ όπου στάθηκαν απ’ έξω φωνάζοντας συνθήματα και αποφάσισαν να συνεχίσουν μέχρι την Αμερικάνικη πρεσβεία. Στην κορυφή της διαδήλωσης βρέθηκε η σημαία της Παλαιστίνης ενώ ακολουθούσαν τα πανό της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς, καθώς και πανό συλλογικοτήτων και κοινοτήτων μεταναστών όπως η Πακιστανική Κοινότητα, η κοινότητα Σενεγαλέζων. 
\r\n
 
\r\n
“Η οργή και η μαζικότητα της διαδήλωσης ήταν τα συστατικά που οδήγησαν στην αυθόρμητη απόφαση να προχωρήσουμε την πορεία μέχρι παραπάνω”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ορέστης Ηλίας. “Στη διαδρομή και ενώ πορευόμασταν έμπαινε διαρκώς και άλλος κόσμος στα μπλοκ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τη στάση της δικής μας κυβέρνησης η οποία δεν είναι καθόλου ουδέτερη σε όλη την ιστορία. Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις, οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στα ψέματα και στις υποκρισίες Σαμαρά και Βενιζέλου”.
\r\n
 
\r\n
Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, δυο μέρες μετά, έγινε διαδήλωση με δυόμισι χιλιάδες κόσμου. Καλούσαν η ΕΔΟΘ, το Εργατικό Κέντρο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ-μλ, η ΟΚΔΕ, οι Παλαιστίνιοι και ομάδες αναρχικών. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, πέρασε από την παραλία και από το αμερικάνικο προξενείο καταγγέλλοντας τη συνεργασία, ενώ κατέληξε στο άγαλμα του Λαμπράκη.
\r\n
 
\r\n
Στην Ξάνθη έγινε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχουν γίνει ποτέ με μαζική συμμετοχή της μειονότητας, καθώς πάνω από πέντε χιλιάδες διαδήλωσαν την Τρίτη 22 Ιούλη! Είχε προηγηθεί μοτοπορεία στον Εχίνο που οργανώθηκε λίγες μέρες νωρίτερα. “Κάτω από την πίεση της βάσης αναγκάστηκε η ηγεσία της Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας να καλέσει σε διαδήλωση”, μας λέει ο Τζεμαλή Μηλιαζίμ, δάσκαλος. “Έγινε μια τεράστια διαδήλωση με πάρα πολύ κόσμο και τρομερή δυναμική παρά το ότι οι οργανωτές δεν έκαναν και πολλά πράγματα. Ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι δε διαδηλώνουν ή ότι κρύβουν τις γυναίκες στα σπίτια τους. Οι γυναίκες ήταν εκεί. Με τις μαντίλες τους ή χωρίς, διαδήλωσαν ενάντια στη σφαγή της Γάζας. 
\r\n
 
\r\n
Το πρόβλημα που είδαμε ήταν πως ενώ βουλευτές της μειονότητας ήταν παρόντες, δεν είχαν κινητοποιήσει τους φορείς και τις οργανώσεις τους. Ταυτόχρονα η επίσημη αριστερά ήταν απούσα. Πρόκειται για διπλό πρόβλημα. Από τη μία το προφανές, η στήριξη σε μια διαδήλωση που γίνεται για την Παλαιστίνη. Το δεύτερο είναι πως θα έπρεπε να στηρίξει την ίδια τη μειονότητα και την πρωτοβουλία για αυτή τη διαδήλωση”.
\r\n
 
\r\n
Διαδήλωση έγινε την περασμένη Τρίτη και στη Λάρισα από την πλατεία Ταχυδρομείου, μετά από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας για τη Γάζα και την Παλαιστίνη», του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, του ΕΕΚ, του ΚΚΕ μ-λ, και άλλων οργανώσεων.
\r\n