Διεθνή
Παλαιστίνη: Στέκονται και πολεμούν

Μια φριχτή εξοικείωση στοιχειώνει την Ισραηλινή επίθεση ενάντια στη Γάζα. Οι σκηνές της καταστροφής και του θανάτου που σκόρπισε ο ισραηλινός στρατός φέρνουν στη μνήμη τις πολύ όμοιες σκηνές από την \"Επιχείρηση Χυτό Μολύβι\" στη Γάζα το 2008-9.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Υπάρχουν όμως πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η πιο προφανής από αυτές είναι το γεγονός ότι το τοπικό πλαίσιο έχει αλλάξει δραματικά. Η Ρούλα Κάλαφ, υπεύθυνη για τις εξωτερικές ειδήσεις της εφημερίδας Financial Times, έγραψε την περασμένη βδομάδα ένα κείμενο με τίτλο \"Ο αγώνας της Χαμάς έχει υποχωρήσει σαν προτεραιότητα στο νέο Αραβικό Κόσμο\". Στην πραγματικότητα από την εποχή των εισβολών του Ισραήλ στον Λίβανο το 1978 και το 1982 τα Αραβικά καθεστώτα δεν έχουν κάνει καμιά απολύτως προσπάθεια να σταματήσουν τις σφαγές των Παλαιστινίων από τoν ισραηλινό στρατό. 
\r\n
 
\r\n
Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια ότι ο τοπικός συσχετισμός δυνάμεων έχει γείρει σε βάρος της Χαμάς. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Χαμάς έγινε τμήμα της αντίστασης ενάντια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μιας αντίστασης που περιλάμβανε την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία και το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. 
\r\n
\r\n

Αραβική Άνοιξη 

\r\n
\r\n
Η Αραβική Άνοιξη έσπασε αυτή τη συμμαχία. Προς τιμήν της, η ηγεσία της Χαμάς εγκατέλειψε το αρχηγείο της στη Δαμασκό και τάχθηκε με τη μεριά της Συριακής Επανάστασης. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, αντίθετα, πολέμησαν με λύσσα για να στηρίξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
\r\n
 
\r\n
Η χαριστική βολή ήρθε με την αντεπανάσταση στην Αίγυπτο. Η Χαμάς προέρχεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η καθαίρεση του Μοχαμέντ Μούρσι, του Αιγυπτίου Προέδρου της Αδελφότητας και η αντικατάστασή του από τον Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι έμοιαζε να ολοκληρώνει την απομόνωσή της. 
\r\n
 
\r\n
Αυτό εξηγεί την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλη όταν η Χαμάς υπέγραψε μια συμφωνία ενότητας με την Φατάχ, το κοσμικό, εθνικιστικό κόμμα που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει τυπικά την εξουσία στη Δυτική Όχθη. 
\r\n
 
\r\n
Ο Νετανιάχου αποφάσισε, όπως φαίνεται, να εκμεταλλευτεί την απαγωγή και δολοφονία τριών Εβραίων εφήβων στη Δυτική Όχθη για να σπρώξει την Χαμάς ακόμα πιο βαθιά στην απομόνωση. Ο βάναυσος κυνισμός του φάνηκε από το γεγονός ότι οι Ισραηλινές αρχές έχουν τώρα πια παραδεχτεί ότι η Χαμάς δεν είχε καμιά ανάμειξη στον θάνατο των παιδιών.
\r\n
 
\r\n
Ο ισραηλινός στρατός όμως καθυστέρησε να προχωρήσει από τον βομβαρδισμό της Γάζας στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Αυτό οφειλόταν κατά πάσα πιθανότητα στην έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών για τις ρουκέτες και τους πυραύλους της Χαμάς αλλά και για το δίκτυο των τούνελ που επιτρέπουν στους Παλαιστινίους μαχητές να εισχωρούν στο έδαφος του Ισραήλ.
\r\n
 
\r\n
Η Ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ έγραφε το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενη Παλαιστινιακές μαρτυρίες, ότι ο ισραηλινός στρατός \"κατάφερε να επιβάλει κάποιου είδους ζώνη ασφαλείας στην περιοχή ανάμεσα στον συνοριακό φράχτη και τα προάστια της πόλης της Γάζας που απλωνόταν σε κάποιες περιπτώσεις σε βάθος ως και τριών χιλιομέτρων μέσα στη Λωρίδα\". Χρησιμοποιούν αυτό το προγεφύρωμα με στόχο να καταστρέψουν το δίκτυο των τούνελ -κάτι που απαιτεί χρόνο, για αυτό αντιστέκεται τόσο πολύ ο Νετανιάχου στης Αμερικανικές πιέσεις για εκεχειρία. 
\r\n
 
\r\n
Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά στις χερσαίες συγκρούσεις από τις προηγούμενες εισβολές του Ισραήλ στη Γάζα –ο ισραηλινός στρατός έχει αυτή τη φορά πολύ περισσότερες απώλειες. Το 2008-9 σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί -οι τέσσερις από αυτούς από φιλικά πυρά. Μέχρι την περασμένη Κυριακή είχε χάσει 43 στρατιώτες.
\r\n
 
\r\n
Οι πιο άγριες μάχες μέχρι σήμερα έγιναν στη συνοικία Γκαζάν της Σαντζάγια στην αρχή της χερσαίας επίθεσης. Ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού έλεγε στην Χααρέτζ: \"Έχω ξανάρθει στη Σαντζάγια. Αλλά ποτέ δεν την έχω δει, είτε αυτή, είτε τη Χαμάς όπως την είδα σήμερα. Ο εξοπλισμός της και η ταχτική της είναι όπως της Χεζμπολάχ. Ρουκέτες-παγίδες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί παντού. Και στέκονται και πολεμούν αντί να διαλυθούν, όπως έκαναν παλαιότερα\".
\r\n
\r\n

Αντεπίθεση

\r\n
\r\n
Μια αντεπίθεση της Χαμάς ανάγκασε τους ισραηλινούς διοικητές να διατάξουν στα στρατεύματά τους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στα θωρακισμένα μεταγωγικά τους και να εγκαινιάσουν μια άγρια επίθεση με οβίδες και βόμβες. 
\r\n
Η Σαντζάγια ισοπεδώθηκε, ενώ 13 Ισραηλινοί φαντάροι και πάνω από 70 Παλαιστίνιοι -από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί άμαχοι- σκοτώθηκαν. 
\r\n
 
\r\n
Τίποτα από όλα αυτά δεν μειώνει, φυσικά, την τεράστια στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ ή την φοβερή τραγωδία που ζει ο κόσμος της Γάζας. Όμως το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο αγώνα με έναν εχθρό που μπορεί να του προκαλέσει πραγματικές βλάβες.
\r\n
 
\r\n
Και η Χαμάς μοιάζει σήμερα λιγότερο απομονωμένη από ότι υπολόγιζε ο Νετανιάχου. Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους στο ζήτημα της Συρίας και του καθεστώτος του Άσαντ το Ιράν έχει συμφέρον να στηρίζει τη Χαμάς -και για να διατηρεί την στρατιωτική πίεση πάνω στο Ισραήλ και για να προβάλει τον εαυτό του σαν τον υπερασπιστή των Παλαιστινίων. Αυτός είναι ένας πόλεμος που το Ισραήλ ενδέχεται να μετανιώσει.
\r\n