Εργατικό κίνημα
H άποψή μας: Υπάρχει λύση, η εργατική εναλλακτική

Θεσσαλονίκη 6 Σεπτέμβρη, ένα ποτάμι στους δρόμους έστειλε μήνυμα ανατροπής.

Οι μάχες του φθινόπωρου ξεκίνησαν από τη ΔΕΘ. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προσπάθησαν να φουσκώσουν τα κρεμασμένα πανιά της συγκυβέρνησης με αέρα κοπανιστό από τα «νέα μέτρα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τάχα θα σηκώσουν την οικονομία. Στην πράξη, ο Ντράγκι θα ρίξει κι άλλο χρήμα στους τραπεζίτες και οι Σαμαροβενιζέλοι θέλουν ξανά να πληρώσουμε το λογαριασμό με νέες «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και σε Παιδεία-Υγεία.

\r\n
\r\n
Αλλά ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο ψάχνει ζεστό αέρα για τον εαυτό του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις ψυχρολουσίες για τον κόσμο που αντιστέκεται. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Κόμο και κατάφερε να πάρει θετικά σχόλια από τον Πρόντι και τον Μόντι, πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας που οι εργάτες θα προτιμούσαν να μην τους θυμούνται. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τούς είπε ότι τώρα πια το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη δεν είναι αυτό που έλεγε ο Μαρξ αλλά το «φάντασμα του αντιευρωπαϊσμού»!
\r\n
 
\r\n
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι προσωπικό του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αυγή της Κυριακής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προβάλει τρεις ρίζες του προγράμματος που ετοιμάζει η αξιωματική αντιπολίτευση: μια σοσιαλδημοκρατική, μια μαρξιστική και μια «αντιπαγκοσμιοποιητική». Αλλά ακόμα και ως ένα τρίτο, η μαρξιστική ρίζα είναι ξεριζωμένη γιατί ο συγγραφέας του άρθρου την παρουσιάζει ως αβέβαιη για το αν η κρίση είναι «υπερσυσσώρευσης», «υποκατανάλωσης» ή «χρηματοπιστωτική».
\r\n
Τι απομένει; Λίγο Κέινς από την εποχή πριν από τον Σημίτη και λίγο αποκέντρωση με τράπεζες «ηθικές», «συνεταιριστικές» και «ειδικού σκοπού». Και ακόμη και αυτά είναι υπό αίρεση γιατί «κατανοούμε τις μεταβατικότητες που απαιτούνται για να μετατραπούν οι ιδέες και τα οράματα σε εφαρμοσμένη πολιτική»!
\r\n
\r\n

Επείγον

\r\n
\r\n
Είναι επείγον να αναδείξουμε τη γνήσια εναλλακτική λύση των εργατών απέναντι στις επιθέσεις των Τροϊκανών και τις οπισθοχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται να βγει ακόμη πιο πλατιά στην επέτειο της δολοφονίας του Φύσσα την επόμενη βδομάδα, δεν παλεύει για να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε για να κάνει τις τράπεζες ηθικές. Γι’ αυτό έχει ξεχωριστή σημασία το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
\r\n
Διαγραφή του χρέους και όχι διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 
\r\n
Κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο και όχι ατέρμονες «ανακεφαλαιοποιήσεις» που τις αφήνουν στα χέρια αυτών που τις έκαναν τοξικές. 
\r\n
 
\r\n
Ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ που μονιμοποιούν τα Μνημόνια και απαγορεύουν κάθε εργατική κατάκτηση. Επιστροφή όλων των απολυμένων στις δουλειές τους και αποκατάσταση μισθών, συντάξεων και συλλογικών συμβάσεων. 
\r\n
Νόμιμοι οι μετανάστες και γραμμένοι στα συνδικάτα. Στη φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί. 
\r\n
Απεμπλοκή από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κλείσιμο των βάσεων και ρήξη με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ. 
\r\n
Αυτά δεν θα τα ακούσουμε από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ. Θα τα προβάλουμε, όμως, σε κάθε εργατική κινητοποίηση, σε κάθε αντιφασιστικό συλλαλητήριο, βήμα-βήμα, για να χτίσουμε τη δύναμη που θα κάνει πράξη τη γνήσια εναλλακτική απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
\r\n