Φοιτητικό κίνημα
Σχολές: Νέος γύρος καταργήσεων

Φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στις διαγραφές, Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη

Νέο σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολών φαίνεται να ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο. Σαν «λαγός» για την ηγεσία του Υπουργείου λειτουργεί η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία στην τελευταία έκθεσή της έχει συμπεριλάβει μια λίστα με τις σχολές που χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες».

\r\n
\r\n
Με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονται όσες σχολές δεν έχουν τουλάχιστον 9 καθηγητές, το ελάχιστο νούμερο που χρειάζεται για να θεωρηθεί μια σχολή ως αυτοδύναμη. Η Έκθεση της ΑΔΙΠ στην ουσία παρακινεί για να υπάρξει ένα νέο «Σχέδιο Αθηνά», με το οποίο να γίνουν κι άλλες καταργήσεις σχολών. 
\r\n
 
\r\n
Το Έθνος (7/9) παρουσιάζει τον κατάλογο με τις 49 σχολές που απειλούνται άμεσα με λουκέτο. Πρόκειται για 41 τμήματα των ΤΕΙ και 8 των ΑΕΙ. Το ΤΕΙ Αθήνας έχει εφτά τέτοιες σχολές, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τέσσερις, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας επίσης τέσσερις, όπως και το ΤΕΙ Ηπείρου. 
\r\n
 
\r\n
Στο στόχαστρο είναι οι σχολές Κοινωνικής Εργασίας (σε Πάτρα και Ηράκλειο), της Νοσηλευτικής (ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας/Θράκης), της Μαιευτικής, της Προσχολικής Αγωγής κ.ά 
\r\n
Στο ΕΚΠΑ επιδιώκεται το κλείσιμο ξενόγλωσσων τμημάτων -της Ισπανικής Γλώσσας, των Τουρκικών Σπουδών και των Σλαβικών Σπουδών.  
\r\n
\r\n

Οριστικό κλείσιμο

\r\n
\r\n
Η απειλή για αυτές τις σχολές είναι ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό του 2015, απόφαση που αν παρθεί θα τις οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο. 
\r\n
 
\r\n
Αυτή η επιλογή είναι ντυμένη με ένα σωρό ψέματα: «δεν παρουσιάζουν ζήτηση», «δεν έχουν υψηλό επίπεδο», «κοστίζουν πολύ». Όλα αυτά βολεύουν την κυβέρνηση που θέλει να συνεχίσει την συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Παιδείας. Σε αυτό αποσκοπούσαν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις που έγιναν με το «Σχέδιο Αθηνά» (συνολικά 76 σχολές), η εκστρατεία για τις απολύσεις διοικητικών, η «αξιολόγηση». 
\r\n
Οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έχουν να δώσουν απάντηση στα νέα σχέδια του Λοβέρδου με συντονισμό και κοινούς αγώνες.
\r\n