Φοιτητικό κίνημα
Διήμερο ΕΑΑΚ: Οργανώνουμε τις μάχες που έρχονται

Ο Θ. Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής μιλάει στο διήμερο των ΕΑΑΚ

Το πανελλαδικό διήμερο των σχημάτων της ΕΑΑΚ έγινε στις 17-18 Απρίλη στην Ιατρική σχολή στην Αθήνα. Είναι η πρώτη πολιτική πανελλαδική διαδικασία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αναβάθμισε τη συζήτηση με πολιτικές τοποθετήσεις πάνω στη νέα συγκυρία. 
 
Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των σχημάτων ήταν πώς δρούμε μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα, οι εξαγγελίες του υπ. Παιδείας, η έναρξη της δίκης της Χ.Α., η παρέμβαση στις φοιτητικές εκλογές και η απεργία της Πρωτομαγιάς.
 
Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες του Μπαλτά για κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, για επαναφορά του ασύλου, για άρση των διαγραφών, τα περισσότερα σχήματα έχουν ξεκάθαρο ότι αυτές οι εξαγγελίες του υπουργού γίνονται κάτω από την πίεση του κινήματος. Όμως, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ. Η μεγαλύτερη επίθεση που δέχτηκε η Παιδεία τα προηγούμενα χρόνια, η υποχρηματοδότηση, κάνει τα ταβάνια των σχολών μας να στάζουν, αφήνει χώρο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εισβάλουν στα πανεπιστήμια μας, δεν έχει σταματήσει. Παρ' όλα αυτά δεν υπήρξε στις εξαγγελίες πρόθεση να ανατραπεί.
 
Έτσι συνεχίζουμε μέσω πρωτοβουλιών των σχημάτων για Γενικές Συνελεύσεις να παίρνουμε αποφάσεις για διαδηλώσεις και καταλήψεις ενάντια στην υποχρηματοδότηση με βασικό αίτημα τη διαγραφή του χρέους, όχι κούρεμα των αποθεματικών των πανεπιστημίων. Για να καταργηθεί στο σύνολο του ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και όχι κάποια άρθρα του όπως λέει ο υπουργός.
 
Αφετηρία η πανεργατική
 
Αφετηρία για αυτές τις διεκδικήσεις μπορεί να αποτελέσει η πρώτη πανεργατική απεργία με τη νέα κυβέρνηση, η Πρωτομαγιά. Η ΕΑΑΚ θα παλέψει για να διαδηλώσουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων, των καθηγητών τους και όλων των εργαζομένων, συμπυκνώνοντας όλα τα αιτήματα του φοιτητικού κι εργατικού κινήματος.
 
Από τη μεριά μας, οι φοιτητές του ΣΕΚ, τονίσαμε την αναγκαιότητα όλα αυτά να γίνουν ενιαιομετωπικά με κοινή δράση στο κίνημα μαζί με τον κόσμο που ψήφισε Αριστερά, παράλληλα με την αυτοτέλεια της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και μέσα στα πανεπιστήμια, κόντρα σε κάθε πίεση που θέλει προσαρμογή, αλλά και με μόνο ρεαλιστικό δρόμο στο εδώ και το τώρα το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να προβάλουμε και στις φοιτητικές εκλογές όπου αποκτάνε τεράστια σημασία στις σημερινές συνθήκες μιας και μπορούν να αποτυπώσουν τη συνέχιση της αριστερής στροφής και μετά τις 25 Γενάρη. Διεκδικούμε η αντικαπιταλιστική αριστερά να είναι το δυνατότερο ρεύμα της αριστεράς στις σχολές. 
 
Το διήμερο χαιρέτισε και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δίκης που ξεκινάει τη Δευτέρα 20/4 και την ανάγκη να βρίσκονται όλοι οι αντιφασίστες έξω από τα δικαστήρια ώστε να απαιτήσουν την καταδίκη των νεοναζί. Στην ατζέντα, λοιπόν, της ΕΑΑΚ για το επόμενο διάστημα είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο, γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στο συγκεκριμένο θέμα με κείμενα, εκδηλώσεις κλπ. 
 
Τέλος, μέσα κι έξω από το αμφιθέατρο, συζητήθηκε και ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2015, το 4ήμερο Φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών του ΣΕΚ, κι άρα η πολιτική κουβέντα εμβάθυνε και στο αντιπολεμικό, την καταπίεση, την κοινωνία που ονειρευόμαστε.
 
Γιάννης Σανιδάς, Ψυχολογία Αθήνας