Φοιτητικό κίνημα
Φοιτητική νίκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Δεν θα πεινάσουμε για το χρέος σας». Αυτή ήταν η απάντηση των φοιτητών του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου στην προκλητική απόφαση να κοπεί η σίτιση για 190 φοιτητές εξαιτίας των περικοπών που σημαίνουν συνέχιση της λιτότητας για χάρη των δανειστών. 
 
Η Μαριλήδα Ανδρουλάκη, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο μας περιέγραψε πώς κατάφεραν να ανατρέψουν την απόφαση.  «Καταφέραμε να κερδίσουν πίσω οι φοιτητές που είχαν χάσει το δικαίωμα στη σίτιση μέσα από τις κινητοποιήσεις μας. Την Παρασκευή 20/3 έγινε κινητοποίηση στο Ηράκλειο, όπου συμμετείχαμε και φοιτητές από το Ρέθυμνο. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρύτανη και την Αντιπρύτανη μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι δεν μπορούν να «ακουμπήσουν» τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου μετά την απόφαση της κυβέρνησης.  Στην ουσία, έδειξαν αδιαφορία για το πρόβλημα. 
 
Την Τρίτη 24/3 έγινε κινητοποίηση αυτήν τη φορά στο Ρέθυμνο όπου είχε κάνει επίσκεψη η Αντιπρύτανης. Κάτω από τις πιέσεις των φοιτητών, αλλά και τη συμπαράσταση των διοικητικών που είχαν πάρει απόφαση στήριξης των κινητοποιήσεών μας, δόθηκαν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 190 φοιτητές σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
 
Ήταν μια μικρή νίκη, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Έχουμε βάλει συνελεύσεις μετά το Πάσχα με θέμα να φύγουν οι ιδιώτες από τις σχολές αφού δεν προσφέρουν στους φοιτητές παρά τα λεφτά που παίρνουν από κράτος και πανεπιστήμιο. Επίσης, παλεύουμε για το ζήτημα της στέγασης. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα για να μας δοθεί ένα κτίριο όπου θα γίνουν Εστίες για τους φοιτητές. Συνεχίζουμε!»