Φοιτητικό κίνημα
Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες, ενάντια σε εκβιασμούς και συμβιβασμούς

Το πανό της ΕΑΑΚ για τις εκλογές στην Καλών Τεχνών

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλη αυτή τη χρονιά παίξαμε καθοριστικό ρόλο στη μάχη ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και τους Φορτσάκηδες στις σχολές.
 Στις 6 Νοέμβρη καταφέραμε και οργανώσαμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου είχαμε κατάληψη της Ιατρικής. Διαδηλώσαμε μαζί με την ΕΛΜΕ, τους Διοικητικούς του Πανεπιστημίου, τους εργαζόμενους της ΕΡΑ. Κάναμε πράξη το σύνθημα «φοιτητές και εργάτες μια φωνή και μια γροθιά». Το ίδιο έγινε στην μεγάλη Πανεργατική Απεργία στις 27 Νοέμβρη που ήταν από τις καθοριστικές για να πέσει η κυβέρνηση του Σαμαρά. Εκείνες τις μέρες είχαμε πάρει απόφαση για διήμερη κατάληψη. 
 
Είμαστε η δύναμη που όχι μόνο οργανώνει κινητοποιήσεις σαν τις παραπάνω, αλλά που βάζει την συνολική εναλλακτική, έχει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Ο υπουργός Παιδείας, Μπαλτάς ετοιμάζεται να κατεβάσει νέο νομοσχέδιο που όμως αφήνει αναπάντητα τα βασικά ζητήματα για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας που υπάρχει. Εμείς παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους, να δοθούν τα χρήματα για τις σχολές μας και τις ανάγκες μας. 
 
Επίσης, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε τους φασίστες από τις σχολές με τις καμπάνιες μας ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή όπου συμμετείχε ο Σύλλογος με δική μας πρωτοβουλία. Την Παρασκευή 8/5 κάναμε εκδήλωση με θέμα «Πάλη ενάντια στην ΕΕ των Μνημονίων και του ρατσισμού».  
Λουίζα Γκίκα, Ιατρική Ιωαννίνων 
 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις μνημονιακές παρατάξεις, την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, αλλά ταυτόχρονα παλεύουμε ενάντια στη λογική της ανάθεσης που βάζει η ΑΡΕΝ, η οποία καταλήγει να ζητάμε όσο λιγότερα γίνεται από την κυβέρνηση, για να την στηρίξουμε. 
Η ΕΑΑΚ, και συγκεκριμένα η Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ στη Φιλοσοφική, στηρίζεται στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε νίκες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους συμβιβασμούς της, τόσο στην οικονομία όσο και στα πολιτικά ζητήματα έχει εκθέσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία που την στήριξαν. Αφήνει ανοιχτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάνει συνεργασίες με τον Σίσι στην Αίγυπτο, συζητά για νέα μέτρα.
 
Εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε καθημερινές παρεμβάσεις στα αμφιθέατρα για να βρούμε τους συμφοιτητές μας. Συζητάμε για τις 13 Μάη, αλλά και πως θα οργανώσουμε την επόμενη μέρα. Θα οργανώσουμε εκδηλώσεις για τα αντιπολεμικό και το αντιφασιστικό κίνημα, για τη διαγραφή του χρέους. 
 
Θέλουμε το φοιτητικό κίνημα δυνατό, να διεκδικεί πέρα από τις εξαγγελίες του Μπαλτά. Να φτάσουμε ως τον φοιτητικό και εργατικό έλεγχο στις σχολές μας με διαρκή κινητοποίηση του Συλλόγου. 
Γιάννης Σανιδάς Ψυχολογία, Φιλοσοφική Αθήνας 
 

ΠΑΤΡΑ

13 Μάη, φοιτητικές εκλογές. Την τελευταία εβδομάδα προς τις φοιτητικές εκλογές παρεμβαίνουμε στις σχολές μας κουβεντιάζοντας καθημερινά με τον κόσμο τις πολιτικές εξελίξεις και πώς επηρεάζουν τις σχολές, τι μάχες έχουμε να δώσουμε από δω και πέρα. 
Η συζήτηση ξεκινά προτείνοντας την Εργατική Αλληλεγγύη και με το ότι «η κυβέρνηση άλλαξε, οι ανάγκες μας όχι. Μας παίρνουν τα αποθεματικά των ταμείων των πανεπιστημιών για να πληρώσουν τη δόση στο ΔΝΤ. Εσύ τι θα κάνεις για αυτό; Εμείς λέμε διαγραφή του χρέους οριστική». Ο κόσμος συμφωνεί και είναι ανοιχτός στο να ακούσει τι έχουμε να πούμε. Όμως γιατί να στηρίξει ΕΑΑΚ; Τι διαφορετικό έχουν από τις άλλες παρατάξεις;  
 
Η απάντηση είναι ότι τα ΕΑΑΚ αρχικά δεν είναι μια κομματική παράταξη, είναι ένα σχήμα που βασίζεται σε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού. Αποτελούμε τη φωνή του Φοιτητικού Συλλόγου, χωρίς καμία εξαίρεση και θεωρούμε ότι οι φοιτητές πρέπει να βρίσκονται στους δρόμους και να παλεύουν μαζί με τους εργάτες και κάθε καταπιεσμένο, γιατί μόνο έτσι  μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αυτά που μας στερούν. Δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη. 
 
Τέλος, θα κλείσω με τη φράση από το σχήμα μου στην Επιστήμη των Υλικών: «Να γίνουμε η θραύση στα θεμέλια του συστήματος και το κράμα στο σκελετό της επανάστασης» 
Βερονίκη Αμτζοπούλου, Επιστήμη Υλικών Πάτρα
 

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Φεστιβάλ αφιερωμένο στην Εργατική Πρωτομαγιά οργάνωσε το σχήμα της ΕΑΑΚ, ΜΑΡΚΣ στο ΤΕΙ Πειραιά στις 30/4 και 1/5. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ πέρασαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες τόσο από το ΤΕΙ όσο και από άλλες σχολές της Αθήνας. 
 
Η Κατερίνα από την ΣΤΕΦ μας είπε: «Κάναμε εκδήλωση μία μέρα πριν τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς με αφορμή τις δολοφονίες των προσφύγων στη Μεσόγειο. Ομιλήτρια ήταν η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν 35 φοιτητές. Μετά την εισήγηση έγιναν τοποθετήσεις. Άνοιξε κυρίως το ζήτημα πως μπορούμε να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο εργατικό κίνημα και μπήκαν σαν παραδείγματα η δουλειά που είχαμε κάνει για τις 21 Μάρτη και για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επίσης, άνοιξε το θέμα του ιμπεριαλισμού και το πόσο υποκριτές είναι οι ηγέτες της Δύσης που στη συνάντησή τους αποφάσισαν να πάρουν μέτρα μεγαλύτερης καταστολής. Στο φεστιβάλ είχαμε έκθεση αντιφασιστικής φωτογραφίας, έκθεση για τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου, ενώ είχαμε φτιάξει ένα πανό για την Πρωτομαγιά και την διεκδίκηση του 8ωρου». Η Αφροδίτη από την ΣΔΟ πρόσθεσε: «Χαίρομαι που πήγα στο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από την ΜΑΡΚΣ-ΕΑΑΚ. Μπόρεσα να ενημερωθώ για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το μεταναστευτικό. Ελπίζω να γίνονται πιο συχνά τέτοια φεστιβάλ».
 

Στηρίξτε ΕΑΑΚ

 
ΑΤΤΙΚΗ
 
Α.Σ. Καλών Τεχνών - ΑΡΚΑΣ
ΕΜΠ Αρχιτεκτονική- Α.Κ.Α
Ηλεκτρολόγοι Μ.Μ.Υ.-Αν.Α.Φ.Η. 
Μ.Ι.Θ.Ε.- Κίνηση ΑΡιστερών ΜΑχόμενων
Φιλοσοφική ενωτική 
πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ
Χημικό- Α.ΣΥ.Χ.
Μαθηματικό- Α.Ε.Π.
Φυσικό- Παρεμβολή
Πολιτικό ΕΚΠΑ- Ρ.Α.Σ.
Οικονομικό ΕΚΠΑ- Συσπείρωση 
Πάντειο- ΑΝΑ.Σ.Α.
Τουρκικών Σπουδών- Αντικαπιταλιστική Ενωτική Πρωτοβουλία (ΑΝΤΕΠ)
Πα.Πειραιά- Contra Rossa
ΤΕΙ Αθήνας-  ΣΓΤΚΣ- Γραφίδα
ΣΔΟ- Κραχ
ΣΤΕΦ- ΑΡΠΑ
ΣΕΥΠ- AΡΣΥΠ
ΣΤΕΤΡΟΔ- ΑΝΑΣΤΡΟΦΟΙ
ΤΕΙ Πειραιά- ΜΑΡΚΣ
Χαροκόπειο- Κραχ
Νοσηλευτική- ΑΝΕΠΑΦΟΙ
AΣΠΑΙΤΕ- ΣΜΑΣ
 
ΒΟΛΟΣ
Αρχιτεκτονική- Camera Obscura
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ιατρική- Resistance
Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών- Μικρόβιο
Πληροφορική- Ρ.Α.Μ.
Οικονομικό- Anticapitalista
Χημικό- Καταλύτης
Μαθηματικό- ΑΡ. ΡΙ. ΤΟ.
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Βιολογικό- Αριστερόστροφη Έλικα
Φυσικό- Εντροπία
CSD- Revolutionnaire
Ιατρική- ΚΑΡΦΙ
 
ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ
Αγγλική Φιλολογία/ κινηματογράφου- Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Νομική- Contra Legem
Πολιτικοί Μηχανικοί- Αντιδομή
 
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Νομική- Παρανομία
 
ΛΑΡΙΣΑ
Ιατρική- Resistance
ΤΕΙ- ΣΠ.Α.Ν.Κ.
 
ΠΑΤΡΑ
Επιστήμη Υλικών- Κράμα-Θραύση
Ιατρική- Αριστερή Επέμβαση
Χημικό- Κατάλυση
Οικονομικό- ΑΡ.Κ.ΟΙ 
ΤΕΙ- Αριστερή Πρωτοβουλία Φοιτητών
 
ΡΕΘΥΜΝΟ
Φιλοσοφική: ΑΕΠ
Οικονομικό: ΑΕΠ
Κοινωνιολογία: ΑΕΠ
Πολιτικό: AEΠ
 
ΧΑΝΙΑ
Αρχιτεκτονική – Αρχιτεκτονικής Παρέμβαση (ΑΡ.ΠΑ) 
*συμμετέχει στην Ενωτική Πρωτοβουλία