Φοιτητικό κίνημα
Φοιτητές πρός Μπαλτά: Διαγραφή του χρέους οριστική

Με κεντρικά συνθήματα “Διαγραφή του χρέους οριστική, ήρθε η ώρα για την ανατροπή” και “Λεφτά για την Υγεία, λεφτά για την Παιδεία, όχι για τις τράπεζες και τα υπουργεία” βρέθηκαν δέκα Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας από το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ και τα ΤΕΙ την Πέμπτη 19 Μάρτη στο υπουργείο Παιδείας για να συναντήσουν τον νέο υπουργό, Αριστείδη Μπαλτά, και να του καταθέσουν τα αιτήματά τους.
 
Τα βασικά αιτήματα που ήταν κοινά από τις τοποθετήσεις όλων, αφορούσαν στην άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας, την κατάργηση των νόμων Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση πολλών τμημάτων και ιδρυμάτων προωθώντας παράλληλα την είσοδο των ιδιωτών στα πανεπιστήμια, την κατάργηση των διαγραφών των φοιτητών και των ορίων φοίτησης, αλλά και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζόμενων με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Τόνισαν επίσης πως τα σχέδια κατάργησης και συγχωνεύσεων τμημάτων σε οποιοδήποτε ίδρυμα της χώρας, είναι απαράδεκτα και πως το φοιτητικό κίνημα θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής τους.
 
Ο υπουργός από τη μεριά του απάντησε πως δε μπορούν να υπάρξουν λύσεις εδώ και τώρα στο σύνολο των αιτημάτων των φοιτητών παρ’ όλο που παραδέχτηκε πως είναι δίκαια. Δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει τις διαγραφές των φοιτητών, τα συμβούλια ιδρύματος και την άρση του ασύλου μέσω ενός νομοσχεδίου για την Παιδεία που θα καταρτιστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
 
Όσο για τα αιτήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της Παιδείας για την παροχή της φοιτητικής μέριμνας, την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, απάντησε πως θα ληφθούν υπόψη στις ενέργειες της κυβέρνησης εν όψει της τετραετίας.
 
Ό, τι ακριβώς είπε στους φοιτητές και ο Βαρουφάκης μια βδομάδα νωρίτερα στη συνάντησή του μαζί τους. Ό, τι ακριβώς λέει η κυβέρνηση σε κάθε κλάδο που διεκδικεί την ανατροπή των μνημονίων εδώ και τώρα. Οι δεσμεύσεις προς την Τρόικα δεν επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις για τους υπουργούς.
 
Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί στ’ αλήθεια να μπλοκάρει τη διάλυση της Παιδείας, θα περιμένει. Ο Μπαλτάς είπε συγκεκριμένα στους φοιτητές: “Βρείτε μου εσείς τα λεφτά για να τα δώσω στην Παιδεία”, για να πάρει την απάντηση: “Διαγράψτε το χρέος! Σταματήστε να πληρώνετε τους τραπεζίτες για να σωθεί η Παιδεία”.
 
Ξανά στους δρόμους
 
Στην ανακοίνωσή τους αμέσως μετά τη συνάντηση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τονίζουν πως θα ξαναβρεθούν στους δρόμους για να μην πληρώσει η νεολαία το χρέος που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε.
 
Καλούν σε φοιτητική πορεία στις 2 Απρίλη στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας πως μόνο έτσι, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και το συντονισμό με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που βρίσκονται στο δρόμο και διεκδικούν τη δικαίωση των αγώνων τους μπορεί να επιτευχθεί η σύγκρουση με την ΕΕ αλλά και την επιλογή της νέας κυβέρνησης να ιεραρχεί τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας. 
 
Την ίδια μέρα κινητοποίηση οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να παρέμβουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου όπου βρήκαν κλειδωμένες, φρουρούμενες πόρτες, όπως καταγγέλλουν τα σχήματα ΕΑΑΚ της πόλης. Η πρυτανεία την ίδια ώρα που απέκλειε τους φοιτητές έκανε λόγο για την ανάγκη αστυνόμευσης των σχολών για την υπεράσπιση του ασύλου! Δημιουργώντας μάλιστα μαζί με τα κανάλια κλίμα κατασυκοφάντησης των φοιτητών.