Διεθνή
Ουκρανία: “Εκεχειρία”, να μην τους αφήσουμε να ξεκινήσουν ξανά τον πόλεμο

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό έξω από τα γραφεία της ΕΕ. Αθήνα 6 Μάη.

Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη οι αντιμαχόμενες πλευρές στην  Ουκρανία υπέγραψαν μια καταρχήν συμφωνία στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Κομμάτι αυτής της συμφωνίας είναι η εκεχειρία που υποτίθεται ότι διατηρείται ακόμα, παρά τις αλληλοκατηγορίες για παραβίασή της, πότε στην Μαριούπολη και πότε στο Ντονέτσκ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν πρόκειται για ανάπαυλα πριν από ένα νέο γύρο συγκρούσεων ή για την αρχή μιας «παγωμένης σύγκρουσης».

\r\n
\r\n
Η συμφωνία έχει 12 σημεία, που πέρα από την εκεχειρία προβλέπει: ανταλλαγή αιχμαλώτων, την απόσυρση δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου από περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και γενικές αναφορές στην «αποκέντρωση» και ενίσχυση της αυτονομίας των ανατολικών περιοχών. 
\r\n
 
\r\n
Ο Π. Ποροσένκο, ο ολιγάρχης «βασιλιάς της σοκολάτας» και πρόεδρος της Ουκρανίας, διεκδίκησε την ιδέα του «ειρηνευτικού σχεδίου», με ανακοίνωσή του στις 3 Σεπτέμβρη. Η «ανθρώπινη ζωή είναι ιερή», δήλωσε αργότερα. Δεν είχε την ίδια ευαισθησία βέβαια όταν στις αρχές του Αυγούστου οι δυνάμεις του προέλαυναν, και στην πορεία βομβάρδιζαν κατοικημένες περιοχές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Ο ανθρωπισμός του ξεχείλισε όταν η στρατιωτική κατάσταση άλλαξε με την κατάληψη του Νοβοαζόφσκ στην Αζοφική Θάλασσα και την προέλαση των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών προς την Μαριούπολη σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, λιμάνι και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας του Ντονέτσκ. 
\r\n
 
\r\n
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν αρνήθηκε την ίδια μέρα ότι το «ειρηνευτικό σχέδιο» συζητήθηκε ανάμεσα στους δυο προέδρους. «Η Ρωσία δεν συμμετέχει στην σύγκρουση» είπε. Βέβαια, λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Πούτιν εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη Μογγολία, κατέγραψε τις ιδέες του για το πώς «θα» έπρεπε να διευθετηθεί η σύγκρουση. Κατά ένα σατανικό τρόπο, σε αυτές τις ιδέες βασίστηκε η συμφωνία του Μινσκ. Η συμμετοχή των εκπροσώπων της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Νοβοροσίας» στις διαπραγματεύσεις ήταν μια από τις πάγιες θέσεις του Πούτιν. Η ονομασία Νοβοροσία για την ανατολική Ουκρανία ήταν ένας τσαρικός όρος που είχαν καταργήσει οι μπολσεβίκοι.
\r\n
 
\r\n
Την ουκρανική πλευρά την εκπροσωπούσε ο Λεονίντ Κούτσμα. Ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας από το 1994 μέχρι το 2004, όταν έδωσε κάλυψη στην νοθεία που έδωσε τη νίκη στις εκλογές στον Γιανουκόβιτς. Ο Κούτσμα θεωρούνταν, εκείνη την εποχή, «φιλορώσος». Η «πορτοκαλί επανάσταση» τον είχε βάλει στο στόχαστρο μαζί με τον Γιανουκόβιτς. Δέκα χρόνια έχουν περάσει, ο Γιανουκόβιτς ανατράπηκε από την εξέγερση του Μαϊντάν, αλλά στο τιμόνι της χώρας ήλθαν ξανά οι ίδιες συμμορίες ολιγαρχών. Ο Κούτσμα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλάει με τον Πούτιν. Πάντα για την ανθρώπινη ζωή βέβαια. 
\r\n

Μήλο της έριδος

\r\n
Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν είναι βήμα για την ειρήνη. Ακόμα και αν τα όπλα σιγήσουν, η Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι το μήλο της έριδος ανάμεσα στους ιμπεριαλισμούς. 
\r\n
 
\r\n
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία είναι μια πρώτη απόδειξη ότι οι επόμενοι γύροι αυτής της σύγκρουσης είναι μπροστά. Στα δυτικά ΜΜΕ έχει ξεσηκωθεί θόρυβος για την «αποτυχία» του ΝΑΤΟ. «Το σόου του ΝΑΤΟ: η αγαπημένη κωμωδία του Πούτιν;» είναι ο τίτλος ενός άρθρου στο CNN. Σε μεγάλο βαθμό αυτές οι κριτικές έχουν να κάνουν με την αντιπολίτευση στον Ομπάμα από τους Ρεπουμπλικάνους. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΝΑΤΟ απειλεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
\r\n
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει μεγαλύτερους πονοκεφάλους από την Ουκρανία, και όπως ομολόγησε ο Ομπάμα «δεν έχει στρατηγική» για να τους αντιμετωπίσει. Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν την στρατιωτική ισχύ να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Όμως, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση θα αποκλιμακωθεί. 
\r\n
 
\r\n
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, «μη θανατηφόρο οπλισμό» μια κατηγορία τόσο ασαφή που μπορεί να περιλαμβάνει από συστήματα τηλεπικοινωνιών μέχρι αλεξίσφαιρα γιλέκα. Επίσης, η Σύνοδος αποφάσισε την συγκρότηση μιας δύναμης ταχείας επέμβασης 4.000 ανδρών που θα είναι έτοιμη για άμεση αποστολή σε χώρες του ΝΑΤΟ όπως στη Βαλτική ή την Πολωνία. Η παρουσία μιας τέτοιας δύναμης, με στρατιωτικά γυμνάσια, στα σύνορα της Ρωσίας προορίζεται ως «μήνυμα» στον Πούτιν ότι μπορεί να έρθουν και χειρότερα. 
\r\n
 
\r\n
Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παζαρεύουν ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία, με στόχο τις πετρελαϊκές και πολεμικές βιομηχανίες της χώρας. Κι η Ρωσία απειλεί να απαντήσει “ασύμμετρα” σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μεντβέντιεφ.
\r\n
Όσο κρατάει η “εκεχειρία” πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να μην ξεκινήσουν ξανά οι συγκρούσεις. Να απαιτήσουμε να πάψει η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να δώσουμε την ευκαιρία στους εργάτες της Ουκρανίας να ενωθούν ενάντια στον πόλεμο.
\r\n