Πολιτική
Ο Τσίπρας στο Κόμο: Ένα βήμα πιο κοντά στην ελίτ, ένα βήμα πιο μακριά απ’ τον κόσμο

“Ηρθα στο στόμα του λύκου γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμα και αν έχει διαφορετική γνώμη” δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την συμμετοχή του στο 40ο Φόρουμ του “Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αμπροζέττι” στο Τσερνόμπιο, στη λίμνη Κόμο.  
\r\n
\r\n
 
\r\n
Όπως γράφει σε πρόσφατο άρθρο του ο Στάθης Κουβελάκης “το Φόρουμ αυτό δεν αποτελεί ένα σύνηθες διεθνές συνέδριο, οργανωμένο από κάποιον συστημικό έστω θεσμό, αλλά ένας ξεχωριστός κόσμος, με δικούς του κανόνες και πολύ συγκεκριμένους στόχους, όπου συζητούν και, κυρίως, αλληλο(ανα)γνωρίζονται οι ισχυροί του πλανήτη... Δηλαδή ένα μείγμα επιχειρηματιών και τραπεζιτών, υπευθύνων της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, και πολιτικών...”
\r\n
 
\r\n
Σύμφωνα με την ΕφΣυν ανάμεσα σε άλλα ο Τσίπρας ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός «με μια νέα, θαρραλέα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και χαρακτήρισε την πρόταση Ντράγκι (βλέπε σελ. 10) «εκτός του μέχρι τώρα ακλόνητου δόγματος», αν και «χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις».
\r\n

Εντυπωσιακό

\r\n
«Το κλίμα και το ενδιαφέρον που υπάρχουν στο Τσερνόμπιο είναι εντυπωσιακά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι «σε ηγετικό ευρωπαϊκό επίπεδο αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια απειλή, αλλά μια ευκαιρία να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη και να οδηγηθεί σε λύσεις που να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις ιδρυτικές της αξίες”.
\r\n
Το να “αρχίζουν να αναγνωρίζουν” τα γεράκια του πλανήτη ότι “η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια απειλή, αλλά μια ευκαιρία” δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να καυχιέται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Αυγή που επιχαίρει γιατί “η ομιλία του κατάφερε να κερδίσει έστω και ένα μικρό χειροκρότημα από το ακροατήριο”. 
\r\n
 
\r\n
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στο κλειστό φόρουμ της καπιταλιστικής οικονομικής ελίτ με τον τρόπο που εισβάλλουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών όταν το επισκέπτονται οι τροϊκανοί. Μπήκε μετά βαϊων και κλάδων καλεσμένος από τον αντικαταστάτη του Μπερλουσκόνι πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι - με το πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να δηλώνει ότι «αν τον Τσίπρα δεν τον είχε καλέσει ο Μόντι, θα είχε κινητοποιηθεί ο ίδιος”.
\r\n
 
\r\n
Σε όσους ξεχνάνε ποιος είναι ο Πρόντι, είναι ο πρωθυπουργός που πριν μια δεκαετία έσυρε την Κομμουνιστική Επανίδρυση στο κυβερνητικό συνασπισμό που παίρνοντας τα χειρότερα μέτρα λιτότητας, οδήγησε σε οδυνηρή ήττα το εργατικό κίνημα και σε σχεδόν διάλυση την πιο δυνατή Αριστερά τότε στην Ευρώπη. 
\r\n
 
\r\n
Η εμπιστοσύνη στις “ιδρυτικές αξίες” της ΕΕ και η σύμπλευση με πολιτικούς σαν τον Πρόντι (που υποστήριξε στο φόρουμ ότι “χρειάζονται επενδύσεις, χρηματοδότηση με ευρωομόλογα, και μια γερμανική πολιτική η οποία να ενισχύει την εσωτερική αγορά”) δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για το εργατικό κίνημα γιατί αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση όχι σαν κρίση του καπιταλισμού, αλλά σαν κρίση “κακής διαχείρισης”.
\r\n
 
\r\n
Στις 6 Σεπτέμβρη ο Τσίπρας προτίμησε να ξεκινήσει την φετινή σεζόν κάνοντας ακόμα ένα βήμα προσέγγισης προς την “ευρωπαϊκή ελίτ” στο Κόμο, παρά να βρεθεί δίπλα στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και άνεργους που διαδήλωναν στην Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα.
\r\n