Οικονομία
Λοκάουτ στο Ακροπόλ

Την σύμβασή του με τον θεατρικό επιχειρηματία Φάνη Κιρκινέζο του θεάτρου Ακροπόλ για την παραγωγή της παράστασης “Θεσμοφοριάζουσες” κατήγγειλε ο Διονύσης Τσακνής. Με μια οργισμένη ανακοίνωση δημοσιοποίησε την απαγόρευση χρήσης της μουσικής του για την συγκεκριμένη παράσταση αφού ο επιχειρηματίας δεν έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους και συντελεστές του έργου.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του: «Όταν το αυτονόητο (να αμείβεσαι έστω και με συνθήκες μνημονίου) καταργείται. Όταν ο σεβασμός της εργασίας (χειρωνακτικής ή πνευματικής) μοιάζει για την ασύδοτη εργοδοσία, άγνωστη λέξη. Όταν η επιδειξιομανία του πλούτου χλευάζει την οικονομική δυσπραγία του εργαζόμενου και κωφεύει στις δικαιολογημένες οχλήσεις και επιβεβλημένες αντιδράσεις. Όταν η επιχειρούμενη λογική του εκφοβισμού (μην τύχει και δε βρεις αύριο δουλειά σε παρόμοιους πάτρονες) γίνεται καθεστώς. Τότε οφείλεις να αντιδράσεις με όσα μέσα σου δίνουν οι κουτσουρεμένοι νόμοι αυτού του κράτους, όχι μόνο σε κοινωνικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο”. 
\r\n
 
\r\n
“Σε παρόμοιες ενέργειες, σαν τη δική μου προέβησαν ηθοποιοί της παράστασης όσο και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γ. Κιμούλης δείχνοντας έτσι, πως μόνο με κοινούς αγώνες μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του καλλιτεχνικού μας έργου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας”, τονίζει στο τέλος της ανακοίνωσης ο Διονύσης Τσακνής.
\r\n
 
\r\n
Ωστόσο ήταν η πλευρά του επιχειρηματία Κιρκινέζου της Ακροπόλ Α.Ε. που αντί να εκπληρώσει τις συμφωνημένες υποχρεώσεις του και να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα, ανακοίνωσε την ματαίωση των επόμενων παραστάσεων, προχωρώντας σε ένα πρωτοφανές για τα καλλιτεχνικά πράγματα της Αθήνας λοκάουτ, ρίχνοντας στην ουσία την ευθύνη στους συντελεστές. 
\r\n
 
\r\n
Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την ματαίωση. Ο Γιώργος Κιμούλης (διασκευαστής, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης) αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της εργοδοσίας πως η παράσταση δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό τονίζοντας πως οι εισπράξεις τους διαψεύδουν, ενώ στάθηκε στο πλευρό του Διονύση Τσακνή και όλων των συντελεστών της παράστασης ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
\r\n

Κριτική

\r\n
Ο Σταμάτης Κραουνάκης σε σχόλιό του έκανε σκληρή κριτική στην Ακροπόλ Α.Ε. τονίζοντας πως ακόμα και αν η συγκεκριμένη παράσταση ήταν ζημιογόνα αυτό δεν έχει να κάνει με τους συντελεστές και τις απολαβές τους. Έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα τόσο για τις απληρωσιές και τα χρωστούμενα του συγκεκριμένου επιχειρηματία και της πολυδιαφημισμένης Ακροπόλ Α.Ε., όσο και για το πόθεν έσχες του Κιρκινέζου (ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται επικεφαλής μεγάλων κεντρικών θεάτρων της Αθήνας όπως τα Ακροπόλ, Ροές και Βασιλάκου) αλλά και των διαφόρων επιχειρηματιών που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια να διαχειρίζονται θέατρα, πολιτιστικούς οργανισμούς και να κάνουν κουμάντο στην πολιτιστική παραγωγή εις βάρος των εργαζόμενων καλλιτεχνών.
\r\n