Πολιτική
Όχι στα παζάρια του Καλλικράτη

Έγιναν την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη σε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια οι πρώτες συνεδριάσεις, με αποκλειστικό θέμα την εκλογή προεδρείων, μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και αντιπροσώπων στις ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) κάθε Περιφέρειας. 

\r\n
\r\n
Οι διαδικασίες των εκλογών που έγιναν με βάση τον Καλλικράτη, ανέδειξαν για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για έναν νόμο αντιδημοκρατικό. Οι διαδικασίες που προβλέπονται δίνουν το δικαίωμα σε όλες τις επιτροπές, τα 2/3 των μελών να εκλέγονται από την πλειοψηφία. Για το υπόλοιπο 1/3 των μελών που απαρτίζουν τις επιτροπές ο Καλλικράτης εξαναγκάζει όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας να μοιράσουν τις θέσεις μεταξύ τους και να καταθέσουν κοινή πρόταση. Το αποτέλεσμα είναι οι επιτροπές αυτές να λειτουργούν στην πράξη ως ένα κλειστό όργανο, απομακρυσμένο από τους πολίτες, ώστε να παίρνονται με συγκεκριμένες και απόλυτα ελεγχόμενες πλειοψηφίες, οι κρίσιμες αποφάσεις.
\r\n
 
\r\n
«Η χθεσινή επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη». Η εκλογή των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής έγιναν έχοντας από τα πριν καθοριστεί η πλειοψηφία σε αυτές και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων παρατάξεων της μειοψηφίας, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του «Καλλικράτη», ανακοίνωσε η “Ανταρσία στα Χανιά”. «Οι μνημονιακές παρατάξεις, αυτές που τόσα χρόνια στήριξαν μνημόνια – «Καλλικράτη», έχοντας συμφωνήσει μεταξύ τους εκ των προτέρων, αναλώθηκαν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε διαρκή, υπόγεια μεταξύ τους παζάρια και σε διαφόρων ειδών τερτίπια προκειμένου να ελέγξουν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις στις επιτροπές. Όταν είδαν ότι πιθανόν τα κουκιά να μην τους έβγαιναν, επιχείρησαν να εκβιάσουν το σώμα αποχωρώντας και παράλληλα κάνοντας προς τους υπόλοιπους υποδείξεις ηθικής… Πιστεύουμε ότι η μαζική συμμετοχή, η παρακολούθηση και η παρέμβαση στις εργασίες των επιτροπών από τους εργαζόμενους στα Χανιά, είναι αυτή που θα διασφαλίσει το ότι δεν θα αφήσουμε να μετατραπούν στο σκοτεινό δωμάτιο του δήμου που θα παίρνονται όλες οι δυσάρεστες για το λαό αποφάσεις».
\r\n
 
\r\n
Αποχή από τις διαδικασίες εκλογής προεδρείου και επιτροπών, είχε η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, καταγγέλλοντας «τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του Καλλικράτη και αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει κίνημα κατά της κυβέρνησης και των νεοναζί, με τη στήριξη των εργατικών αγώνων και του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα», μας δήλωσε ο Π. Κωνσταντίνου. 
\r\n
 
\r\n
Η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” κατέβασε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για αντιπροσώπους στην ΠΕΔΑ. Ο Π. Κωνσταντίνου ήταν ένας από τους 20 συμβούλους της μειοψηφίας που εκλέχθηκε με 1 ψήφο.
\r\n