Εργατικό κίνημα
Τα εργατικά αιτήματα στην κατάψυξη

Απολυμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεκδικούν ενωμένοι το δικαίωμα στη δουλειά

“Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε απέναντι στον Ελληνικό λαό για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης…”

Aλέξης Τσίπρας, 13 Σεπτεμβρίου 2014, ομιλία στην ΔΕΘ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν την αισιοδοξία ότι «η κυβέρνηση προχωράει», παρόλο που ήδη κινιόταν πίσω από το πρόγραμμα της ΔΕΘ.  «Έστω και τα μισά να κάνει, θα είναι μεγάλο βήμα» ήταν μια χαρακτηριστική έκφραση εκείνων των ημερών.
 
Δυστυχώς με τη συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής 20/2 η κυβέρνηση υποτάσσει την δυνατότητά της να αποφασίζει και να νομοθετεί στην διαρκή εποπτεία και την τελική έγκριση της τρόικας. 
 
Ενδεικτικό του τί σημαίνει εποπτεία είναι το γεγονός ότι πριν ακόμα καν υπάρξει συμφωνία, τα μόνα νομοσχέδια που είχαν πάρει σειρά, αυτό για την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας, (παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο δεν παραβίαζε κάποιον όρο του Μνημονίου) και αυτό για τις διευκολύνσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωσαν προκειμένου να εγκριθούν από την τρόικα.
 
Θα μπορούσε, ισχυρίζονται μερικοί, η κυβέρνηση να σπάσει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πάνω στα κρίσιμα ζητήματα όπως των απολύσεων, του ασφαλιστικού, του μισθολογίου, του βασικού κατώτατου μισθού, των ιδιωτικοποιήσεων. 
 
Δυστυχώς οι αυτοπεριορισμοί, οι υπαναχωρήσεις και οι αναβολές (που είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από την υπογραφή της συμφωνίας) πάνω στα πιο κρίσιμα ζητήματα δείχνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.
 

Επιστροφή στις δουλειές

Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα και την διάλυση που έχει φέρει η μακροχρόνια εφαρμογή του «1 πρόσληψη για κάθε 5» και (τα τελευταία χρόνια) κάθε 10 αποχωρήσεις, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει φέτος παραπάνω από τα λεφτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του Χαρδούβελη για το 2015.
 
Από τους 13.000 εργαζόμενους που απολύθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Κατρούγκαλος έχει «ξεσκαρτάρει» 2.300 «επίορκους», αλλά και 1.800 συμβασιούχους που δεν δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Για την επαναπρόσληψη των υπόλοιπων 9.000 απολυμένων ή σε διαθεσιμότητα δήλωσε «κακά τα ψέματα, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τις 15.000 προσλήψεις του 2015, θα χρειαστούν περίπου 24 εκατ. ευρώ».  
 
Είναι πραγματικά ερώτημα πώς ταυτόχρονα θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νέο προσωπικό σε νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ, και τις υπόλοιπες υπό διάλυση λόγω έλλειψης προσωπικού δημόσιες υπηρεσίες και πώς θα γυρίσουν ΟΛΟΙ οι απολυμένοι πίσω στις δουλειές τους.
 
Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα καμιά δέσμευση για το τί θα γίνει με τα νοσοκομεία, τις κοινωνικές δομές, τα τεχνικά σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν μέσα στα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται στην γραμμή του μπαλώματος μέσα από «κινητικότητες» και αποδοχή των κλεισιμάτων.
 
Όπως δήλωσε ο υπουργός «οι υπάλληλοι δεν θα επιστρέψουν αναγκαστικά στις παλιές τους θέσεις. Θα κάνουμε μια μίνι εθελοντική κινητικότητα για να καλύψουμε τα άμεσα κενά και σε βάθος εξαμήνου θα εφαρμόσουμε κινητικότητα για όλο το Δημόσιο» με νέο νόμο μετά από νέα «αξιολόγηση».

Αναμονή

Οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα συνεχίσουν να είναι στην αναμονή, ενώ το μόρφωμα του Σαμαρά η ΝΕΡΙΤ συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. 
 
Ο Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πιο πολύ «την έπεσε» στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ («Θα ξαναλειτουργήσει από μηδενική βάση, γιατί θέλουμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες, την ευνοιοκρατία και τις σπατάλες του παρελθόντος. Οι διευρυμένες μισθολογικές διαφοροποιήσεις και οι έντονοι μισθολογικοί κατακερματισμοί της πρώην ΕΡΤ δεν είναι στα σχέδιά μας») θυμίζοντας πανομοιότυπα πεσίματα προηγούμενων υπουργών.
 
Όσον αφορά δε στους εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους του ιδιωτικού τομέα τα μόνα μέτρα που προβλέπονται είναι η συνέχιση των γνωστών «προγραμμάτων απασχόλησης» με τα περιορισμένα κονδύλια των ΕΣΠΑ, που πέραν του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος καταλήγει στις τσέπες των εργοδοτών, δεν έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να μειώσουν ούτε στο ελάχιστο την ανεργία.
 

Μισθοί

Κατώτατος μισθός 751 ευρώ. Η κυβέρνηση πριν ακόμα καν ξεκινήσει η «διαπραγμάτευση» άλλαξε την αρχική της δέσμευση, μιλώντας για εφαρμογή του μέτρου από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή μέσα το 2016. 
 
Ακολούθως, μετά και από συναντήσεις του Υπουργείου Εργασίας με εργοδοτικούς φορείς, συζητιέται σταδιακή αύξηση, καθώς «μια άμεση μεταβολή αύξησης των μισθών κατά 25% μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στην αγορά».
 
Στο μεταξύ το υπουργείο είχε δεσμευθεί ότι θα έρθουν άμεσα για ψήφιση δύο νόμοι χωρίς «δημοσιονομικό κόστος», ο πρώτος για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο δεύτερος για την κατάργηση της επιστράτευσης απεργών.
 
Όσον αφορά στο μισθολόγιο των εργαζομένων στο δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ξεπάγωμα του μισθολογίου μετακυλίεται και αυτό για το 2016 λόγω έλλειψης πόρων και στη συνέχεια θα υπάρξει «εξορθολογισμός των αμοιβών και μηδενισμός των ανισοτήτων». Πιστεύει κανείς ότι η εξίσωση θα είναι προς τα πάνω; 
 

Ιδιωτικοποιήσεις

Η απόφαση ανάκλησης της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ με πιθανή αλλαγή του ονόματός του ήταν το πρώτο σημάδι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν στην ημερησία διάταξη. Στη συνέντευξη τύπου μετά το τελευταίο Eurogroup ο Βαρουφάκης ήταν ακόμα πιο σαφής λέγοντας «δεν έχουμε ιδεοληψίες με τις ιδιωτικοποιήσεις» και ότι θα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά οι «όροι» για την καθεμία.
 
‘Οσον αφορά το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων στην γερμανική εταιρία Fraport, ο Σταθάκης είχε πει ότι παγώνουν. Σε συνέντευξη στο Stern στις 19/2 ο Τσίπρας δήλωσε: «Η τιμή του ενός δισεκατομμυρίου ήταν δίκαιη… Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε».
 
Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομικών είχε διαψεύσει την πληροφορία που είχε διαρρεύσει από το ίδιο ότι επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση του υπόλοιπου ΟΛΠ. Ακολούθησε η υποδοχή των πλοίων του 18ου στόλου της Κίνας, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για ενδυνάμωση της σχέσης με την COSCO: 
 
«Αποδίδουμε, στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά τις οποίες και θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε προς το κοινό συμφέρον, προς το κοινό όφελος των λαών μας…».

Ασφαλιστικό

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αρχικά είχε δηλώσει ότι έως τα τέλη αυτής της βδομάδας θα είχαν έρθει νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή που θα αναστείλαν «επ’ αόριστο την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ρήτρα θανάτου και μείωση των κύριων συντάξεων» που έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ήδη από το 2015.
 
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή την Κυριακή 22/2 δήλωσε ότι η αναστολή επ’ αόριστον της εφαρμογής αυτών των ρητρών των προηγούμενων μνημονιακών νόμων, θα γίνει γενικώς το «επόμενο διάστημα» - συγκεκριμένα ο υπότιτλος της Καθημερινής είναι «100 πρώτες μέρες».  
 
Αργότερα μέσα στο 2015 προβλέπεται ασφαλιστικό νομοσχέδιο σκούπα με πρόταση για περαιτέρω συγχώνευση με τη «δημιουργία τριών ενοποιημένων ασφαλιστικών Ταμείων, ενός για όλους τους μισθωτούς, ενός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενός για τους αγρότες».
 
Όσο για τα κουρεμένα από το PSI ταμεία, το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι ελαφρύνσεις στους οφειλέτες που χρωστάνε περίπου 9 δις ευρώ (μόνο στο ΙΚΑ), προκειμένου να μαζευτούν 1,46 δις ευρώ (που αφορούν όλα τα ταμεία των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνάει τα 30δις ευρώ).