Διεθνή
Φοιτητές και εργάτες στο δρόμο στα Σκόπια

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζεται η φοιτητική κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια. Την αρχή είχαν κάνει οι φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής που ξεκίνησαν στις 11 Φλεβάρη. Την κινητοποίηση οργάνωσε η «Φοιτητική Συνέλευση», μια πρωτοβουλία φοιτητών που έχει μερικούς μήνες ζωής. Αυτή τη βδομάδα κατάληψη αποφάσισαν και οι συνάδελφοί τους στην Αρχιτεκτονική και τις άλλες σχολές του πανεπιστήμιου. 
 
Οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση της δεξιάς κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Μια από τις βασικές αλλαγές που φέρνει είναι η καθιέρωση «εξωτερικών» ή «κρατικών» εξετάσεων για τους φοιτητές δυο φορές το χρόνο. Δηλαδή εξετάσεις όπου τα θέματα και τους εξεταστές θα τα καθορίζει η κυβέρνηση. Αν δεν περάσουν αυτές τις εξετάσεις οι φοιτητές δεν θα μπορούν να διορίζονται πχ ως δάσκαλοι με το πτυχίο τους. Η «Φοιτητική Συνέλευση» και οι πανεπιστημιακοί που συγκρότησαν τη δική τους «συνέλευση» καταγγέλλουν αυτό το μέτρο ως παραβίαση της αυτονομίας του πανεπιστημίου.

Μεγάλες διαδηλώσεις

Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη με μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο των Σκοπίων. Τον Δεκέμβρη οι διαδηλωτές-τριες έφτασαν τις 12.000 –ήταν ίσως η μεγαλύτερη τέτοια διαδήλωση που έχει γίνει στα Σκόπια. Αρχικά η κυβέρνηση δήλωνε ότι παραμένει αμετακίνητη και κατηγόρησε τους φοιτητές ως «υποκινούμενους» από την αντιπολίτευση και τον… Σόρος. Τις τελευταίες μέρες ο Γκρουέφσκι έχει αρχίσει να υπόσχεται αναβολή της εφαρμογής του νόμου. 
 
Η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους φοιτητές. Στις 13 Φλεβάρη χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στη φορολογική «μεταρρύθμιση». Ένα από τα μέτρα της είναι η αύξηση των κρατήσεων στο 35% για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Αυτά για εργαζόμενους που αμείβονται με 200 ως 400 ευρώ το μήνα. 
 
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εργατική διαδήλωση είναι χαρακτηριστικά: «Κυβερνητική μαφία εκβιαστών», «Είναι ταξικός πόλεμος», «Θα τα ξαναπούμε!». Η διαδήλωση κατέληξε έξω από το πανεπιστήμιο, για να εκφράσει αλληλεγγύη στους φοιτητές. «Οι αγώνες μας συνδέονται και η αλληλεγγύη σας είναι πολύ καλοδεχούμενη» είπε στη συγκέντρωση εκπρόσωπος της κατάληψης.