Απεργιακό Κίνημα
Καταλήψη στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο, κατάληψη στα γραφεία της εταιρίας “Γευσήνους”

Σε εξέλιξη ήταν τη Δευτέρα 26/10 το μεσημέρι παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Κατάληψης του Πανεπιστημίου. 
 
Η ανακοίνωση του Συντονιστικού αναφέρει ότι οι φοιτητές διεκδικούν: «Αύξηση της χρηματοδότησης  του πανεπιστήμιου. Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Να δοθούν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 700 φοιτητές που έχασαν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση. Αμειβόμενες πρακτικές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας από τα ΚΤΕΛ για την μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της κάρτας. Εισφορά του δήμου και της περιφέρειας. Δωρεάν μεταφορές για όλους. Να παραχωρηθούν δημόσια κτίρια για φοιτητικές εστίες».
 
Η Μαριλού Νταούλη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου μας έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση: «Γενική Συνέλευση όλων των σχολών πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου όπου 248 φοιτητές υπερψήφισαν το πλαίσιο της Αριστερής Ενωτικής Παρέμβασης (ΕΑΑΚ), το οποίο καλούσε σε μια σειρά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την κατάληψη του ιδρύματος για πέντε ημέρες. 
 
Επαναφορά σίτισης, μείωση εισιτηρίου
 
Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη 27/10 προκειμένου να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση αλλά και όσους φορείς σχετίζονται με το πανεπιστήμιο την επαναφορά σίτισης των 700 φοιτητών που αποκλείστηκαν λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης αλλά και την μείωση του εισιτηρίου για την μεταφορά μας σε αυτό. 
 
Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται δράσεις μέσα στην κατάληψη, όπως αντιμαθήματα με πολιτικό χαρακτήρα, θεατρικά έργα, εκδηλώσεις. Επιπλέον, απαιτήσαμε ως Συντονιστικό Κατάληψης το κλείσιμο των ταμείων της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την σίτιση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα την Παρασκευή 23/10 όλοι να σιτιστούν δωρεάν. Η «Γευσήνους», η ιδιωτική επιχείρηση που έχει αναλάβει την σίτιση για εκδίκηση την επόμενη μέρα έκλεισε τη Λέσχη. Εμείς απαντήσαμε αμέσως. Με πρωτοβουλία του Συντονιστικού 40 άτομα, παρά τη βροχή, κάναμε συγκέντρωση με πανώ στα γραφεία της εταιρίας. Στην αρχή δεν μας άνοιγαν, καταφέραμε να μπούμε και να κάνουμε συνάντηση με τον υπεύθυνο που ήρθε μετά από κάμποση ώρα. Αυτός αρχικά κάλεσε την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να έρθει μια κλούβα με Ματατζήδες και ασφαλίτες. Εμείς του δηλώσαμε ότι δεν θα συζητήσουμε μαζί του αν δεν φύγει η Αστυνομία και ότι θα παραμείνουμε στο χώρο. Εν τω μεταξύ, έφτασαν και ο Αναπληρωτής Αντιπρύτανης μαζί με τον Κοσμήτορα. Κάτω από την πίεση μας η Λέσχη τελικά άνοιξε μετά τις 7, ενώ όλοι έφαγαν δωρεάν. Συνεχίζουμε με το παγκρήτιο συλλαλητήριο!».