Διεθνή
Εθνικό Μέτωπο: Η ευκαιρία δεν έχει χαθεί οριστικά! (του Nτενί Γκοντάρ)

Η «Δημοκρατία» τους είχε γίνει χακί. Ανακαλύπτουμε πόσο γίνεται και μπλε μαρίν*. Από το χρώμα της Βουλής όταν ψήφισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τον βομβαρδισμό της Συρίας, όλοι μαζί, άκρα δεξιά, δεξιά και αριστερά. Από το χρώμα όλων των μέτρων του Ολάντ και του Βάλς εδώ και βδομάδες, που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, κλείνουν τα σύνορα, πολλαπλασιάζουν τους κατ'οίκον περιορισμούς. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, χρειάζεται να είμαστε εμείς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να σταματήσουμε να υποτιμάμε τη σημασία των καταστάσεων
Το Εθνικό Μέτωπο πήρε πάνω από 6 εκ. ψήφους. Εκλογικά είναι όντως το πρώτο κόμμα στη χώρα, κυρίως στη νεολαία. Θα έχει εκλεγμένους σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια, με ό,τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο κονδυλίων και ριζώματος σε όλη τη χώρα και με ό,τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο εισχώρησης στον κρατικό μηχανισμό, την αστυνομία, τον στρατό, τα υψηλά στελέχη του. Το Καλαί είναι αντιπροσοπευτικό των άμεσων συνεπειών. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε κάθε μέρα επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες ή τους συμπαραστάτες τους. Η αστυνομία εκεί, είναι όλο και πιο βιαία. Και αυτό ήταν πριν το 50% που πήρε το Εθνικό Μέτωπο, πριν αυτοί οι ρατσιστές και φασίστες νοιώσουν την πλήρη νομιμοποίηση.

Να σταματήσουμε να υποχωρούμε
Να πούμε τα πράγματα με το ονομά τους. Ο κύριος κίνδυνος στη Γαλλία είναι η άνοδος του φασισμού. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά χρειάζεται να σταματήσουμε να του δίνουμε νομιμοποίηση, κάνοντας την πολιτική του, δίνοντάς του βήμα. Θεωρούνται υστερικοί όσοι προσπαθούν ακόμα να τους αποκλείσουν από τις γειτονιές μας. Οι 6 εκ. ψηφοφόροι του FN δεν είναι ευτυχώς ακόμα όλοι φασίστες. Αλλά δεν είναι και βλάκες: ξέρουν γιατί ψηφίζουν, είναι ρατσιστές, εθνικιστές… Δεν θα τους ξεκολλήσουμε από τον φασισμό κάνοντάς υποχωρήσεις.

Το ΣΚ είναι ανάξιο και ανήθικο, το Μέτωπο της αριστεράς συνθηκολογεί.
Η απάντηση του Σοσιαλιστικού κόμματος είναι ανάξια των περιστάσεων. Ενάντια στο Εθνικό Μέτωπο μας προτείνουν να ψηφίσουμε τον Εστροζί, αυτόν ο οποίος μιλάει για εισβολή των μουσουλμάνων στη Γαλλία και που ζητάει πιο πολλά όπλα για την αστυνομία. Το λεγόμενο Δημοκρατικό Μέτωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ουσιαστικά η εθνική ενότητα δηλαδή περισσότερη λιτότητα, λιγότερη δημοκρατία και περισσότερο κυνηγητό μεταναστών.


Και απο την άλλη πρέπει να πούμε οτι η ηγεσία του Μετώπου της Αριστεράς δεν έχει σταματήσει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες να υποχωρεί. Το οτι ενώνει τις εκλογικές του λίστες με αυτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ουσιαστικά σημαίνει οτι αυτές οι ψήφοι πηγαίνουν στο στρατόπεδο της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στη πραγματικότητα αυτή η επιλογή μας αφοπλίζει απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο.

Ναι στην Ενότητα
Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενωθούμε ενάντια στον κίνδυνο. Χωρίς σεκταρισμούς αλλά και χωρίς υπαναχωρήσεις, ώστε να επιτρέψουμε σε όλους και όλες όσους φοβούνται αυτό που συμβαίνει να ξαναβρούνε την αυτοπεπόιθηση τους και να ξανασηκώσουνε κέφαλι. Ο φασισμός προχωρά με δύο τρόπους ταυτόχρονα. Απο τη μία στο πέδιο των κυρίαρχων πολιτικών και απο την άλλη ως κόμμα.

Η απάντηση μας λοιπόν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της και τα δύο αυτά σκέλη. Πρέπει να ενωθούμε ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, τον πόλεμο και την λιτότητα. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να ενώσουμε αυτούς που παλεύουν, για να γίνουν απεργίες, για να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, κόντρα στην αστυνομική βιαιότητα ενάντια στους Ρομά. Απο την άλλη αυτή η ενότητα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κροιός κάθε φορά που οι φασίστες προσπαθούν να εμφανιστούν.

Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις που έχουν αυτές τις κοινές βάσεις και να τις κάνουμε ορατές.

Η ευκαιρία δεν έχει χαθεί.
Το Ε.Μ. φτιάχνει ρίζες μέσα στην κοινωνία αλλά προς το παρόν παραμένει κωρίως ένα εκλογικό φαινόμενο. Δεν είναι όμως σε αυτό το γήπεδο που είμαστε πιο δυνατοί εμείς σήμερα. Πρέπει να στηριχτούμε σε όλους τους τομείς όπως την Αίρ Φρανς, όπως τους διαδήλωτες ενάντια στην σύνοδο κορυφής για το κλίμα, οι οποίοι έδειξαν οτι είναι έτοιμοι να παλέψουν. Χώρο το χώρο μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος που έχει πάρει το Εθνικό Μέτωπο, και να κερδίουμε τον κόσμο στις ιδέες μας με την προϋπόθεση οτι θα μιλήσουμε και θα δράσουμε ξεκάθαρα. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να χτίσουμε μια πολιτική δύναμη που θα αντιπροσωπεύει όλους αυτούς που δέχονται αυτές τις επιθέσεις.
Να χτίσουμε την εναλλακτική των καταπιεσμένων, αυτών που δεν έχουν φωνή, των σημερινών ξεβράκωτων.
Δεν θα περάσουν !

• Μπλε μαρίν: από τις μεγάλες «συγκεντρώσεις μπλε μαρίν» με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετώπου
• Δήμαρχος της Νις, από το κόμμα των Républicains