Αντιρατσιστικό κίνημα
Πανελλαδική καμπάνια για Ανοιχτά Σύνορα: Εκδηλώσεις για να πέσει ο Φράχτης

Το πάνελ στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Μυτιλήνη, 5/12

Μυτιλήνη

Πάνω από 80 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στη Μυτιλήνη, το περασμένο Σάββατο 5 Δεκέμβρη, στα πλαίσια της καμπάνιας για το πανελλαδικό διήμερο δράσης στο φράχτη του Έβρου. Συμμετείχε κόσμος που δραστηριοποιείται σε εθελοντικές ομάδες διάσωσης και στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών, εκπαιδευτικοί, μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Εκτός από τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, ομιλήτρια ήταν και η Αγλαϊα Κυρίτση, περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου που τόνισε ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα κίνημα που χτυπάει τις αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά, δηλαδή ενάντια στους πολέμους που κλιμακώνονται με τους νέους βομβαρδισμούς στη Συρία. Τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες η κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη να γίνει σε συνεργασία με αριστερούς αγωνιστές της Τουρκίας. Η Έφη Λατσούδη, από την Ομάδα Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Το Χωριό του Όλοι μαζί», μίλησε για τις τραγικές εμπειρίες από τα ναυάγια που γίνονται στο νησί της Λέσβου και τόνισε ότι δεν μπορούμε πλέον να μετράμε νεκρά παιδιά και πτώματα και για αυτό διεκδικούμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, συμμετέχοντας στο πανελλαδικό διήμερο στις 23-24/1. Ο Κάστρο από την Ένωση Απόδημων Σύρων Μεταναστών, περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και την άθλια πολιτική της διαλογής τους, τονίζοντας ότι χρειάζεται διεκδίκηση χώρων φιλοξενίας. 
 
Στη διάρκεια της συζήτησης το λόγο πήραν ο Γιάννης Ζερβαλής, γιατρός που αντέκρουσε με την τοποθέτησή του τους ρατσιστικούς μύθους ότι δήθεν οι μετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα. Στη συνέχεια ο Αγαμέμνονας Αγγελιτόπουλος, δύτης από τη Σάμο έδειξε φωτογραφικό υλικό από διασώσεις και έκανε συγκλονιστικές περιγραφές για το τι σημαίνει να περισυλλέγεις 19 νεκρά παιδιά μετά από ναυάγιο. Επίσης, το λόγο πήρε ο Στρατής Παυλής από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου που μίλησε για την πρωτοβουλία σωματείων του νησιού για τη διοργάνωση μέρας δράσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες στις 18/12. Η Σοφία Γεωργοκώστα εκπαιδευτικός και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ μίλησε για την καμπάνια για το πανελλαδικό διήμερο στο Φράχτη του Έβρου και πρότεινε στην τοπική ΕΛΜΕ να ναυλώσει ένα πούλμαν. Το λόγο πήρε επίσης εκπρόσωπος της Κοινωνικής Κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» που τόνισε ότι η συλλογικότητα θα συμμετέχει στο πανελλαδικό διήμερο, ενώ παρέμβαση έκανε επίσης και η δημοσιογράφος της ΕΡΑ, Σπυριδάκη.
 
Αρκετοί άφησαν το τηλέφωνό τους για να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ στηρίζοντας την καμπάνια για τις 23-24 Γενάρη. 
Σοφία Γεωργοκώστα 
 

Σε κάθε γειτονιά

Εκδήλωση διοργάνωσαν η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αμπελοκήπων την Τρίτη 1/12. «Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Αγ. Σάββα, μίλησε για τις μάχες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία κάνοντας τη σύνδεση με τις μάχες για ανοιχτά σύνορα και την καμπάνια για να πέσει ο φράχτης, ενημερώνοντας ότι μία σειρά σωματεία έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό διήμερο στις 23-24/1», μας είπε ο Βασίλης. «Η Βάντα Τσέλιου από τη Β’ ΕΛΜΕ, τόνισε ότι μετά τα γεγονότα στη Γαλλία χρειάζεται να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην καταστολή και την επίθεση στα δικαιώματα Ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγή, μίλησε για τις εξελίξεις της δίκης και τόνισε το ρόλο του κινήματος στην καταδίκη και στην απομόνωση της Χρυσής Αυγής. Η Πόπη Γανιάρη από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την πανελλαδική κινητοποίηση στο φράχτη του Έβρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΜΕΤΡΟ, συνταξιούχοι. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε μέρα δράσης στην πλατεία Πανόρμου το Σάββατο στις 12 Δεκέμβρη». 
 
Την ίδια μέρα έγινε εκδήλωση και στη Νέα Φιλαδέλφεια με συνεργασία της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων. «Μέσα σε μία αίθουσα γεμάτη με ζωγραφιές μικρών μαθητών από 6 Δημοτικά σχολεία της πόλης, αφιερωμένες στον πόλεμο, την προσφυγιά και το ρατσισμό, 40 περίπου άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση», μας είπε ο Ισίδωρος. «Ομιλητές ήταν ο Τάσος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος Ένωσης Γονέων, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά και ενημέρωσε ταυτόχρονα για την επιτυχία της καμπάνιας συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που διοργάνωσε η Ένωση σε συνεργασία με τον Δήμο. 
 
Παρεμβάσεις
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την ΚΕΕΡΦΑ αφού εξήγησε πώς η ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο συνδέεται με τους πνιγμούς στο Αιγαίο ενημέρωσε για την πανελλαδική καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ. Στη συνέχεια έγιναν πολλές παρεμβάσεις από γονείς, από δημοτικούς Συμβούλους, από μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Συνέλευσης που αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της κινητοποίησης στον Έβρο. 
 
Στο τέλος της εκδήλωσης συμφωνήθηκε να κατατεθεί ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ήδη η ΚΕΕΡΦΑ διοργάνωσε μέρα
δράσης το Σάββατο 5/12 στην κεντρική πλατεία της Φιλαδέλφειας». 
 
Εκδήλωση με θέμα "Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο" πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5/12 στο Παγκράτι. “Στην εισήγησή της η Ελένη Πορτάλιου, τόνισε πόσο σημαντική στάθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η αλληλεγγύη του κόσμου στους πρόσφυγες ώστε να χτυπηθούν ακροδεξιά και μισαλόδοξα αντανακλαστικά”, μας είπε ο Νίκος. “Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης έδωσε χρήσιμα στοιχεία σε σχέση με τον φράχτη, ενώ μίλησε και για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης μπροστά στις δολοφονικές πολιτικές της ΕΕ (φράχτες, στρατόπεδα, FRONTEX). Ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι το γκρέμισμα του φράχτη είναι διεθνιστικό μας χρέος, ενώ μιλώντας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε πόσο καταλυτικός ήταν ο ρόλος του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος ώστε η ΧΑ αυτή τη στιγμή να είναι αποδυναμωμένη και μπροστά στο να καταδικαστεί η ηγεσία της με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Τέλος, η Νίκη Αργύρη έβαλε όλες τις εικόνες από το κίνημα συμπαράστασης στους πρόσφυγες από την Μόρια μέχρι τη Γενεύη, γιατί χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο και τα μνημόνια. Ακολούθησαν αρκετές τοποθετήσεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σάββατο, 12/12, όπου η τοπική ΚΕΕΡΦΑ θα πραγματοποιήσει πικετοφορία στις 11πμ, στην πλ. Συντριβανίου στην Υμηττού”.