Αντιρατσιστικό κίνημα
Frontex σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι

Ένα ακόμα παιδί πνιγμένο στο Αιγαίο 5/1/16

Τις σωρούς 36 προσφύγων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά, βρήκαν οι τουρκικές αρχές σε δύο διαφορετικά σημεία στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, στο Αϊβαλί. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μία φουσκωτή λέμβος με 22 πρόσφυγες που ξεκίνησε στις 5 Γενάρη το πρωί από το Αϊβαλί με προορισμό τη Λέσβο, ανετράπη λίγο μετά την αναχώρησή της λόγω θαλασσοταραχής. Μία δεύτερη φουσκωτή βάρκα, που επίσης βυθίστηκε, ξεκίνησε από το Δεκελί. Δεν είναι γνωστό πόσοι πρόσφυγες επέβαιναν σε αυτήν. 
 
Αυτή η μαζική δολοφονία για την οποία ευθύνεται η πολιτική της Ευρώπης Φρούριο την οποία υπηρετούν και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ένας πόλεμος καταγγελιών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Ο εκπρόσωπος της τούρκικης κυβέρνησης, Ομάρ Τσελίκ, δήλωσε ότι ο θάνατος των προσφύγων οφείλεται σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης και αποτροπής που έκαναν η Ε.Ε. και η Ελλάδα. Το φρικτό γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο στις περισσότερες τούρκικες εφημερίδες, που αναφέρονταν στις μαρτυρίες 12 επιζώντων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι βρίσκονταν κοντά στη Λέσβο, όταν τους ανάγκασε το Ελληνικό Λιμενικό να γυρίσουν πίσω, με αποτέλεσμα να πέσουν σε ισχυρή τρικυμία και να ανατραπούν οι βάρκες τους.
 
Σαν απάντηση το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση, χρησιμοποιώντας σαν αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς του, αναφορές της Frontex(!). “Μετά από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προκύπτει ότι, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκδήλωσης του τραγικού συμβάντος, λίγες δεκάδες μέτρα από τις τουρκικές ακτές, την ίδια ώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της ν. Λέσβου περιπολούσαν δύο (02) σκάφη της δύναμης του FRONTEX, από τις αναφορές των οποίων, ουδεμία ανάμιξη προκύπτει στη διαλαμβανόμενη τραγωδία. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί μερίδας του τουρκικού Τύπου είναι παντελώς αβάσιμοι και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα” αναφέρει η ανακοίνωση.  
 
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες για το βρώμικο ρόλο του Λιμενικού που είτε καταδιώκει είτε προχωρά και σε επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, ενώ βρίσκονται στη θάλασσα. Στις αρχές Αυγούστου του 2015 τα τουρκικά πρακτορεία Dogan Haber και IHA, δημοσιοποίησαν βίντεο που είχαν τραβήξει τούρκοι ψαράδες στα ανοιχτά του λιμανιού  Καραμπουρούν και έδειχνε επιχείρηση αποτροπής προσφύγων στα ανοιχτά της Σμύρνης από σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ.Συν «Η κάμερα δείχνει σκάφος στραμμένο σε φουσκωτό στο οποίο επιβαίνουν 58 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Στη συνέχεια, το σκάφος του ελληνικού Ναυτικού εμφανίζεται να απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα από το φουσκωτό, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες πλησιάζουν τους πρόσφυγες και βρίσκουν άλλους ριγμένους στη θάλασσα να προσπαθούν να κολυμπήσουν και άλλους πάνω στο φουσκωτό που χάνει αέρα». Μαρτυρίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «συγκλίνουν πως σκάφη προερχόμενα από την Ελλάδα (στις περισσότερες περιπτώσεις κατονομάζεται το ελληνικό Λιμενικό), επανδρωμένα με ομάδες κουκουλοφόρων, πλησιάζουν τα φουσκωτά των προσφύγων, αφαιρούν τις μηχανές και τα καύσιμα και στη συνέχεια τρυπούν τα φουσκωτά και αφήνουν τους πρόσφυγες μέσα στη θάλασσα, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σωσίβια».
 
Μαρτυρίες
Στα μέσα Οκτώβρη ανάλογες μαρτυρίες για επιθέσεις κουκουλοφόρων εναντίον προσφύγων στο Αιγαίο και για επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Έβρο, δημοσιοποίησε η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση κατήγγειλε ότι διαθέτει εννιά μαρτυρίες προσφύγων για οκτώ περιστατικά στο Αιγαίο, κατά τα οποία κουκουλοφόροι καταστρέφουν ή παίρνουν τις μηχανές των σκαφών των προσφύγων, αδειάζουν τα καύσιμα ή τρυπούν τα φουσκωτά τους. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, που σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου έξω από τη Λέσβο (στέλεχος της οργάνωσης το είχε δημοσιοποιήσει στο facebook), πέντε ένοπλοι μαυροντυμένοι, με καλυμμένα πρόσωπα, αφαίρεσαν τη μηχανή ενός σκάφους προσφύγων που είχαν ξεκινήσει πριν από μισή ώρα από την Τουρκία και στη συνέχεια επιτέθηκαν σε άλλα τρία σκάφη προσφύγων.
 
Με τη νέα επιχείρηση Ποσειδών που ξεκίνησε στις 29/12 αναβαθμίζεται πλέον η συνεργασία Frontex, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT. Η Frontex στα πλαίσια αυτών των επιχειρήσεων ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 32 εκατ.ευρώ, προς όφελος του Λιμενικού Σώματος, με “στόχο την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016”. Σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις στόχος της επιχείρησης είναι η “αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων”, στόχος που σημαίνει ότι Frontex και Λιμενικό ανέλαβαν ακόμα πιο εντατική δράση -με ό,τι συνεπάγεται αυτό- με στόχο την αύξηση του βαθμού δυσκολίας των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα.
 
Είναι σίγουρο ότι το πρώτο αποτέλεσμα θα είναι να συντελούνται μαζικά εγκλήματα με ραγδαία αύξηση των πνιγμών και η σταδιακή κατάργηση του δικαιώματος του ασύλου, αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα διώκονται πριν προλάβουν καν να μπουν στα σύνορα της ΕΕ και να καταθέσουν αίτηση ασύλου. 
 
Η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί συνέχεια της σκληρής ρατσιστικής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνη του 2014 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει το ελληνικό Λιμενικό και τη Frontex για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για την τακτική “των ομαδικών απελάσεων στα σύνορα” γνωστών ως push-back. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), το δίκτυο Migreurop και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH), το ελληνικό Λιμενικό αναχαιτίζει και ρυμουλκεί τα σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων». Τότε η Frontex παραδέχθηκε πως «της έχουν γνωστοποιηθεί 27 αναφορές για ομαδικές απελάσεις» και άλλες κακομεταχειρίσεις. Εντούτοις η Frontex «συνέχισε να παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις (πλοία, αεροπλάνα, θερμικές κάμερες, εκπαίδευση του Λιμενικού, αναγνώριση των εθνικοτήτων των μεταναστών) συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της στο σύνορο αυτό, παρά το γεγονός ότι γνώριζε γι' αυτές τις αποδεδειγμένες και επανειλημμένες παραβιάσεις, η υπηρεσία παρουσιάζεται ως συνένοχη» σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Migreurop Ολιβιέ Κλοσάρ.
 
Η δολοφονική τακτική του Λιμενικού ήρθε στην επιφάνεια πολύ καθαρά με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που έγινε τον Γενάρη του 2014. 
 
Τότε μία βάρκα που μετέφερε μετανάστες από το Αφγανιστάν ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου και σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων, τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού, το οποίο έδεσε τη βάρκα τους και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Τουρκία αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Εξαιτίας της ταχύτητας κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα και μάλιστα οι άντρες του Λιμενικού εμπόδισαν όσους είχαν μείνει στη βάρκα να σώσουν τους ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν 12 νεκροί, εννιά γυναίκες και τρία παιδιά. Οι διασωθέντες στη συνέχεια δέχτηκαν απειλές από άνδρες του Λιμενικού για να μην δώσουν λεπτομέρειες για τα όσα σημειώθηκαν στο ναυάγιο. 
 
Έκθεση της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl, τότε, έκανε δεκάδες συνεντεύξεις προσφύγων, καταγράφοντας παράνομες πρακτικές επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τον Εβρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η έκθεση τόνιζε ότι μπορεί «να ισοδυναμούν ακόμη και με βασανιστήρια». Παρόλα αυτά, η υπόθεση Φαρμακονήσι μπήκε έξι μήνες αργότερα στο αρχείο. 
 
Οι επαναπροωθήσεις είναι η πρακτική που προσπαθούν να εφαρμόσουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποδέχεται πλήρως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, πρόσφατα “στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους” και παράλληλα “είναι καλοδεχούμενη η βοήθεια της Frontex, αλλά κάτω από την ηγεσία των ελληνικών αρχών”. Υποτίθεται ότι ο Τόσκας και η ΕΕ, επαναπροωθούν μόνο οικονομικούς μετανάστες αλλά στην ουσία ο διαχωρισμός είναι πλαστός, λες και πρόκειται το Λιμενικό και η Frontex να εξετάζουν τη χώρα προέλευσης των ανθρώπων πριν προχωρήσουν στις αναχαιτίσεις των φουσκωτών. 
 
Αυτή τη δολοφονική τακτική που συνεχίζεται μπορεί να ξηλώσει ένα δυνατό αντιρατσιστικό κίνημα έχοντας στις γραμμές του όλο τον κόσμο που στάθηκε αλληλέγγυος στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Θα είμαστε στο πλευρό τους και αυτή τη χρονιά, παλεύοντας να γκρεμίσουμε τη ρατσιστική ΕΕ-Φρούριο, τη νέα FRONTEX, διεκδικώντας να πέσει ο φράχτης, να ανοίξουν τα σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση των μεταναστών, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν οι απελάσεις.