Αντιρατσιστικό κίνημα
Γερμανία: Όχι στο σεξισμό, όχι στο ρατσισμό

9/1, Διαδήλωση ενάντια σε ρατσισμό και σεξισμό στην Κολωνία

Μαζική αντιδιαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και στον σεξισμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/1 στην Κολωνία με τη συμμετοχή 4.000 διαδηλωτών. Η κινητοποίηση είχε οργανωθεί ως απάντηση στη συγκέντρωση του Pegida (μαζεύτηκαν 1.300) αλλά και γενικότερα ενάντια στις προσπάθειες των Ναζί και των ακροδεξιών να σηκώσουν κεφάλι στον απόηχο μιας σειράς σεξιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν την πρωτοχρονιά. 
 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου μεγάλα πλήθη βρίσκονταν στους δρόμους καταναλώνοντας ποσότητες αλκοόλ (και όχι μόνο) και γιόρταζαν. Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι συνηθισμένο να υπάρχουν κρούσματα κλοπών, είναι όμως και συνηθισμένο να έρχεται στην επιφάνεια και ο σεξισμός που υπάρχει στην γερμανική κοινωνία (όπως άλλωστε και σε όλες τις «προοδευτικές» δυτικές κοινωνίες). Συχνά τα θύματα των κλοπών είναι γυναίκες σε συνδυασμό με σεξουαλική βία. Έτσι έγινε και φέτος, αυτό που όμως ήταν διαφορετικό ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί αποφάσισαν να διαχειριστούν το θέμα. Τώρα οι πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της Μέρκελ, ανάμεσά τους και η εσωκομματική αντιπολίτευση, αξιοποιούν το σκηνικό για να πιέσουν προς την κατεύθυνση της ρατσιστικής προσαρμογής στο θέμα των προσφύγων.
 
“Ο σεξισμός δεν είναι εισαγόμενος”
Αντί να αξιοποιήσουν τα γεγονότα για να μιλήσουν για τον καθημερινό σεξισμό της γερμανικής κοινωνίας και τα δικαιώματα των γυναικών εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης σε αυτούς. Οι δράστες των επιθέσεων περιγράφονταν στις ειδήσεις συστηματικά αλλά με αφηρημένο τρόπο σαν πρόσφυγες και μετανάστες παρόλο που υπήρχαν πολλές καταθέσεις θυμάτων που μιλούσαν για καλοντυμένους λευκούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κείμενο με τίτλο «Ο σεξισμός δεν είναι εισαγόμενος» που δημοσιεύεται στο σοσιαλιστικό περιοδικό της Γερμανίας Marx21:
 
«Η σεξουαλική βία ενάντια στις γυναίκες στην Γερμανία είναι μεγάλο και παλιό πρόβλημα. Οι γυναίκες είναι συχνά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Οκτόμπερφεστ του Μονάχου (φεστιβάλ μπύρας) και στο Καρναβάλι της Κολωνίας. Μία στις επτά γυναίκες στη Γερμανία έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής βίας … μία στις τέσσερις έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Οι δράστες είναι σχεδόν πάντα άνδρες, αλλά χωρίς να υπάρχει σημαντική διάκριση στη θρησκεία, την καταγωγή, το μορφωτικό επίπεδο ή την κοινωνική θέση μεταξύ τους». 
 
Τα παραπάνω δεν είναι αφηρημένες κοινωνιολογικές παρατηρήσεις αλλα συνδέονται στενά με τα γεγονότα της πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, παρακάτω στο κείμενο, οι συντάκτριές του υπογραμμίζουν «Η σχετική σιωπή των πολλών ανδρών που βρίσκονταν στα πέριξ (των επιθέσεων) και η αδράνεια των πάνω από 100 αστυνομικών που ήταν παρόντες – ανάμεσα τους και μια ασφαλίτισσα- λέει πολλά».
 
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καλεί σε κλείσιμο των συνόρων «για να προστατεύσουμε τις γυναίκες μας». Το κείμενο του Marx21 τονίζει για τον όψιμο φεμινισμό της ακροδεξιάς «Το AfD αποτελεί ολοένα και περισσότερο χώρος συσπείρωσης των Ναζί. Αγωνίζεται για να υπερασπιστεί την ετεροκανονική οικογένεια ως τη μόνη νόρμα, απορρίπτοντας τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, αντιλαμβανόμενο τη θέση της γυναίκας μόνο σαν μητέρα.
Θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην έκτρωση και οργανώνει καμπάνιες  κατά του φεμινισμού και της ποσόστωσης των γυναικών
στη δημόσια ζωή λέγοντας ότι η ισότητα έχει ήδη επιτευχθεί».
 
Πρόκειται για ένα κλασσικό παράδειγμα προσπάθειας των πιο αντιδραστικών κομματιών της κοινωνίας να διχάσουν τον κόσμο με το «διαίρει και βασίλευε» παριστάνοντας τους προοδευτικούς. Η μόνη κοινωνική δύναμη που μπορεί να ματαιώσει τέτοιες προσπάθειες, είτε στη Γερμανία είτε αλλού, είναι το αντιφασιστικό κίνημα διευρύνοντας την συνθηματολογία του ενάντια στον ρατσισμό και το σεξισμό.