Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πίεση στην ΑΔΕΔΥ για απεργία

Tην Παρασκευή 18/3 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που αποφάσισε την κήρυξη κλαδικής απεργίας σε περίπτωση που η ΑΔΕΔΥ καθυστερήσει την κήρυξη της 48ωρης για την οποία έχει δεσμευτεί. Κάτω και από αυτήν την πίεση, σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 21/3, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη της απεργίας στο Δημόσιο Τομέα για τις 7/4. 
 
Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τη χρόνια λιτότητα στα νοσοκομεία είναι τεράστια με βασικότερο την τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και όλα τα νοσοκομεία. Εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο μόνος λόγος για τον οποίο τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας εξακολουθούν να λειτουργούν είναι η αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο δουλεύει με εξαντλητικούς πλέον ρυθμούς. 
 
Ταυτόχρονα ο ερχομός των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές αυξάνει την ανάγκη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία εργαζόμενων στα νοσοκομεία για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με χρηματοδότηση και προσλήψεις και το άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έκλεισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις για όλο τον κόσμο που τα έχει ανάγκη, πρόσφυγες και ντόπιους.  Το κείμενο στο όποιο συλλέγονται οι υπογραφές μπορείτε να το διαβάσετε στο http://goo.gl/ oAZUmj ενώ μπορείτε να στείλετε και την δική σας υπογραφή στο ygeiaopen@gmail.com
 
• Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο της Πρέβεζας καλεί σε σύσκεψη υγειονομικά σωματεία από όλη την Ήπειρo και τη Δυτική Ελλάδα την Τετάρτη 23/3 (11πμ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί τα σωματεία από τα νοσοκομεία Χατζηκώστα, Δουρούτη, Άρτας, Κέρκυρας, Φιλιατών, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Αγρινίου αλλά και η Ένωση Ιατρών Ηπείρου. Το θέμα της σύσκεψης είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα αλλά και ο συντονισμός των σωματείων ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού.