Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πανελλαδικό ΟΧΙ στη Συμφωνία ΕΕ-Τσίπρα-Ερντογάν

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Γιάννης Μήτζιας

Θεσσαλονίκη

Στις 19/3 η Θεσσαλονίκη βροντοφώναξε «Σύνορα Ανοιχτά για την Προσφυγιά» με μια δυναμική διαδήλωση. Τον τόνο έδιναν στην κεφαλή της πορείας 200 πρόσφυγες από το στρατόπεδο των Διαβατών. Συμμετείχαν οι Γ', Δ', Ε' ΕΛΜΕ, το σωματείο ΨΝΘ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, η ΚΑΡ, η ΟΚΔΕ, η Πρωτοβουλία για ένα Κινηματικό Pride και άλλες συλλογικότητες.
 
Η διαδήλωση ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στάθηκε για ώρα στο Αμερικάνικο Προξενείο φωνάζοντας συνθήματα για τον ρόλο που έχουν παίξει ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας και στο μεταναστευτικό. Καταλήξαμε στο λιμάνι όπου ο αποκλεισμός (που αναγκάζει τους αλληλέγγυους να έχουν διαπιστεύσεις) έσπασε πανηγυρικά. Η πορεία χειροκροτήθηκε και ενώθηκε με τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί και η ΚΕΕΡΦΑ χαιρέτισε λέγοντας από την ντουντούκα «Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε μια διαδήλωση που πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Βηρυτό. Διεκδικούμε Σύνορα Ανοιχτά για την Προσφυγιά. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε, ενωμένοι θα νικήσουμε».
 
Διαβατά
Η παρουσία των προσφύγων από τα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης της ΚΕΕΡΦΑ από το πρωί της Πέμπτης. Όταν επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο συναντήσαμε αυθόρμητη διαδήλωση Αφγανών προσφύγων που φώναζαν «Ανοίξτε τα Σύνορα». Μιλήσαμε με πολλούς πρόσφυγες και μοιράσαμε υλικό για την διαδήλωση σε Αραβικά και Αγγλικά για την πορεία.
 
Κόντρα στην αστυνομική τρομοκρατία και την διοίκηση του στρατοπέδου το Σάββατο το πρωί οι πρόσφυγες γέμισαν τα 3 πούλμαν της ΚΕΕΡΦΑ. Με συνθήματα και τραγούδια ξεσήκωσαν το κλίμα στη συγκέντρωση που τους υποδέχτηκε φωνάζοντας «Έλληνες και Ξένοι εργάτες ενωμένοι».
 
Δύο Σύριοι πρόσφυγες απευθύνθηκαν από το μικρόφωνο στους συγκεντρωμένους: «Ήρθαμε εδώ με βάρκες από την θάλασσα και βρήκαμε τον λαό σας να μας υποδέχεται και να μας συμπαραστέκεται. Είναι μια ιστορική στιγμή. Δεν είμαστε εμπορεύματα, θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι εμείς και τα παιδιά μας. Παλεύουμε το φασισμό όπως και σεις, παλεύουμε τον πόλεμο και την ισλαμοφοβία. Σας αγαπάμε και σας ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνετε».
 
Στο δρόμο της επιστροφής για τα Διαβατά μέσα στα λεωφορεία, οι πρόσφυγες μας αγκάλιαζαν και τραγουδούσαν. Χαμογελούσαν και με τα λίγα Αγγλικά τους μας είπαν πως και οι ίδιοι ήταν εργάτες όπως ο κόσμος που είδαν να συμμετέχει στην διαδήλωση, λέγοντας «workers together».
 
Το χαμόγελο του αγώνα μεταδόθηκε σε όλους όσοι δεν κατάφεραν να διαδηλώσουν μαζί μας από το στρατόπεδο. Η παρέμβασή μας εκεί θα συνεχιστεί με προβολή βίντεο από τη διαδήλωση στην πόλη και το εξωτερικό.
Αλεξάνδρα Σιαφάκα 
 

Ξάνθη

Διαδήλωση έγινε και στην Ξάνθη με τη συμμετοχή 200 περίπου διαδηλωτών. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία, ενώ συμμετείχε με μπλοκ η ΕΛΜΕ Ξάνθης. Την κινητοποίηση χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και της «Αριστερής Αγωνιστικής Κίνησης» δασκάλων. Από πολιτικές οργανώσεις συμμετείχαν με πανό το ΣΕΚ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η πορεία ξεκίνησε περίπου στη 1.30μμ από την Οδό Κομοτηνής, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με έντονη την παρουσία της μειονότητας και πολύ θερμή ανταπόκριση, και κατέληξε σχεδόν μια ώρα μετά στην Πλατεία, αφού πρώτα διένυσε τις οδούς Τσιμισκή, Καραολή και Καπνεργατών. Εκατοντάδες (στην πλειοψηφία τους μαθητές και φοιτητές) πέρασαν από τη Συναυλία «Καλοδεχούμενοι οι Πρόσφυγες» με συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων από την Ξάνθη και την Κομοτηνή που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Αρκετά από τα τραγούδια που ακούστηκαν είχαν έντονα αντιρατσιστικό, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό και αντιδικτατορικό χαρακτήρα.
 
Φάνηκε επίσης, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε αυτές τις μέρες, με την εκδρομή του 1ου Λυκείου που προγραμματίζονταν με έξοδα του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Συναδινού(!), ότι θα χρειαστεί να στήσουμε αντιφασιστικές επιτροπές στα σχολεία και ευρύτερα. Είναι απαραίτητο να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για τέτοιες μεθοδεύσεις στο μέλλον, αλλά και για να απομονώσουμε μια και καλή τους φασίστες, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική καταδίκη των ναζί.
Παντελής Αποστολίδης
 

Βόλος

Και ο Βόλος έδωσε το μήνυμά του στις 19 Μαρτίου απέναντι στις ρατσιστικές προκλήσεις που πλέον καταργούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και κλιμακώνονται από τη πλευρά της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Το Σάββατο πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση και πικετοφορία στον κεντρικό δρόμο της πόλης φωνάζοντας πως οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ. Στη πορεία βρέθηκαν οι περισσότερες αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης και κόμματα καθώς και ο φοιτητικός σύλλογος των Πολιτικών Μηχανικών. Το πιο χαρακτηριστικό και εμπνευστικό δείγμα είναι οτι στην κεφαλή της πικετοφορίας ήταν μετανάστες που φώναζαν πως θέλουν χαρτιά και νομιμοποίηση. 
 
Μετά τις 19 Μάρτη κλιμακώνουμε πιο δυνατοί και δυνατές με το κίνημα διότι και στη πόλη μας γίνεται η απόπειρα δημιουργίας στρατοπέδου συγκέντρωσης. Θα βάλουμε τις δυνάμεις μας να εμποδίσουμε αυτό το σχέδιο δηλώνοντας πως οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και θα χρειαστεί να μείνουν στο κέντρο της πόλης, σε χώρους ανοιχτούς για τη κοινωνία, με γιατρούς, ζεστό νερό, ρούχα, τρόφιμα και οτι άλλο χρειαστούν.
Δημήτρης Στεφανάκης
 
 

Πάτρα

 Στις 19Μ και από τη πόλη της Πάτρας στάλθηκε το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι – να ανοίξουν τώρα τα σύνορα. Συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Γεωργίου πάνω από 200 άτομα. Μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Χαιρέτησαν το Pride Πάτρας, η ΑΔΕΔΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων και η ΚΕΕΡΦΑ.
 
Ιδιαίτερο παλμό είχε το μπλοκ του Pride Πάτρας, όπου κατέβαινε για πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή του στο δρόμο, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Είμαστε όλοι ίσοι και διαφορετικοί” και “Trans,λεσβίες, gay, μετανάστες- τσακίστε τους φασίστες και τους νεοναζί”. Με πανό διαδήλωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, το Pride Πάτρας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΚΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και το ΕΕΚ.
Το επόμενο διάστημα έχουμε να οργανώσουμε τη συνέχεια, ενάντια στη συμφωνία του αίσχους ΕΕ-Τουρκίας, για να καταδικαστούν ισόβια οι νεοναζί της ΧΑ, για να τελειώνουμε με την ΕΕ των φραχτών και του ρατσισμού.
Φωτεινή Λυσικάτου
 

Βόλος, Λαμία

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα μετά από πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής Κίνησης της πόλης. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα υπέρ των προσφύγων και του ανοίγματος των συνόρων. Έντονος ήταν και ο αντιφασιστικός χαρακτήρας της διαδήλωσης στον απόηχο της αποφυλάκισης του δολοφόνου Ρουπακιά.
 
Κινητοποίηση έγινε και στη Λαμία με τη μορφή ολοήμερου φεστιβάλ που περιελάμβανε συλλογή βοήθειας για τους πρόσφυγες, παιδική ζωγραφική ενάντια στον πόλεμο και συναυλία στην πλατεία Πάρκου. Την πρωτοβουλία στήριξαν η Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας, η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Σωματείο του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ο Σύλλογος Δασκάλων, η τοπική ΕΛΜΕ και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
 

Γιάννενα

Ηχηρό μήνυμα στείλαμε και από τα Γιάννενα ενάντια στη ρατσιστική Ε.Ε. και στην απαράδεκτη συμφωνία με τη Τουρκία. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης με περίπου 200 διαδηλωτές με έντονο παλμό. Με πανό κατέβηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Χημικού, Πληροφορικής, των Εστιών Δουρούτης, το τμήμα υποκριτικής του ΙΕΚ, η Painted Youth (ΛΟΑΤ), η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και η Νο Pasaran.
 
Διαδηλώσαμε υπέρ των προσφύγων και ενάντια στη ρατσιστική Ευρώπη φρούριο, αλλά και αντιφασιστικά διεκδικώντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Στη διάρκεια της διαδήλωσης ο κόσμος ενθουσιάζονταν όταν μάθαινε πως αυτή η κινητοποίηση είναι κομμάτι διεθνούς συντονισμού σε όλη την Ευρώπη ενάντια στους φράχτες και τους φασίστες και εκδήλωνε τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες συμφωνώντας με τα αιτήματα για ανοιχτά σύνορα, για παροχή ασύλου και στέγης.
 
Πολλοί ήταν αυτοί που υπέγραψαν στα κείμενα υπογραφών της ΚΕΕΡΦΑ με τη διάθεση να οργανώσουμε κίνημα μέσα στα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους. Αυτό το κίνημα αλληλεγγύης μπορεί  να συγκρουστεί και να ακυρώσει τη συμφωνία. Υπάρχει η ανάγκη να συνεχίσουμε. Στις 20/3 μετέφεραν στον καταυλισμό Κατσικά που δεν έχει θέρμανση, ρεύμα και κρεβάτια πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Αυτό που διεκδικούν είναι να ανοίξουν τα σύνορα και πραγματική φιλοξενία.
Λουίζα Γκίκα
 

Λέσβος

Παρά τη δυνατή βροχή αποφασισμένοι αντιρατσιστές και αλληλέγγυοι βάδισαν και στη Λέσβο ανταποκρινόμενοι στο διεθνές κάλεσμα για τις 19/3. Την πρωτοβουλία είχε πάρει η τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ ενώ πολλά σωματεία, μαθητές, τοπικοί φορείς και συλλογικότητες είχαν ανταποκριθεί. Πριν το ξέσπασμα της καταιγίδας τα δείγματα από τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς έδειχναν ότι η διαδήλωση θα ήταν ιδιαίτερα μαζική.
 
Τελικά όσοι και όσες άντεξαν τις αντίξοες συνθήκες κατευθύνθηκαν με τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, της ΕΛΜΕ και των μαθητών του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ προς το λιμάνι όπου εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο προς την Καβάλα. Τα συνθήματα στοχοποιούσαν το δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και απαιτούσαν το άνοιγμα των συνόρων.
 

Χανιά

 Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών και μεταναστών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/3 στα Χανιά το Παγκρήτιο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο στα πλαίσια της Διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού.
 
Αρχικά υπήρξε συγκέντρωση στην Πλατεία Αγοράς. Η Μαργαρίτα Παπαμηνά, απ’ την ΚΕΕΡΦΑ τόνισε: «τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν για όλο αυτό τον κόσμο που είναι κυνηγημένος από την φτώχεια και τους πολέμους», ενώ χαρακτήρισε απάνθρωπη τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία η οποία ποινικοποιεί την προσφυγιά, φτιάχνει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και προχωράει σε απελάσεις. Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Νεκτάριος Πετράκης, δήλωσε: «η συμμετοχή σε όλες τις διαδηλώσεις έχει τη σημασία της, την ίδια ώρα απελευθερώνεται μετά από 36 μήνες ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα». Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά, η Αθηνά Γιαννουλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Δήμων, ο Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, γιατρός από το Νοσοκομείο, φοιτητές και εκπρόσωποι μεταναστών.
 
Με πανό συμμετείχαν στην πορεία η ΚΕΕΡΦΑ, η Πρωτοβουλία Μεταναστών, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Επιτροπή Αναπληρωτών ΣΕΠΕ Χανίων, η ΕΡΤ Χανίων, η Ομάδα Conqueer – LGBT από το Ηράκλειο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης, Βιολογικού και Ιατρικής (Ηράκλειο), η Λαϊκή Ενότητα και μπλοκ αναρχικών. Κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ακούστηκαν συνθήματα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απελευθέρωση του Ρουπακιά ενώ η διαδήλωση συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών με τα συνθήματα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» και «Ανοίξτε τα σύνορα» να γνωρίζουν πλατιά διάδοση.
Ειρηναίος Μαράκης