Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
19 Μάρτη - Η Αθήνα αγκαλιάζει τους πρόσφυγες

Ένα πολύχρωμο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό ποτάμι ξεχύθηκε από την Ομόνοια στο Σύνταγμα και από εκεί στα γραφεία της ΕΕ. Η μεγάλη διαδήλωση άνοιγε με την Ομάδα Κρουστών των Quilombo με δυνατούς αφρικάνικους και λατινομερικάνικους ήχους ενώ στη συνέχεια ακολουθούσε το μεγάλο σεντόνι της ΚΕΕΡΦΑ με το σύνθημα “Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι”, και το πανό “Ανοίξτε τα σύνορα” που είχε πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη.
 
Η Πακιστανική Κοινότητα, οι κοινότητες των Μπαγκλαντεσιανών και των Σενεγαλέζων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του συλλαλητηρίου, αλλά ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ίδιων των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ που διαδήλωναν με πικέτες και σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ στα χέρια.
 
“Σαν Σενεγαλέζοι που ζούμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να σταματάνε αυτόν τον κόσμο από το ταξίδι του. Να τον κλείνουν στα στρατόπεδα. Πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να δώσουν χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες για να κινούνται ελεύθερα”, ανέφερε στην Ε.Α. η Λορέν Μπέι πρόεδρος της Κοινότητας Σενεγαλέζων της Αθήνας. “Ασυλο και Στέγη για όλους τους πρόσφυγες” έγραφε στα ελληνικά και στα αγγλικά το πανό των Αφγανών Προσφύγων από τον Πειραιά που διαδήλωσαν μέχρι το Σύνταγμα.
 
Το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια με τα πανό σωματείων έδινε τον τόνο της σύνδεσης των αγώνων. “Σαν Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ταξική διάσταση στο προσφυγικό ζήτημα εκδηλώνοντας μια αλληλεγγύη διεθνιστικού χαρακτήρα υπέρ των καταδιωκόμενων όλου του κόσμου γιατί η εργατική τάξη πιστεύουμε ότι είναι η κινητήρια δύναμη για την απελευθέρωση και την ανακούφιση όλων των καταπιεζόμενων”, ανέφερε ο Νίκος Σμπαρούνης από το Σωματείο Εργαζόμενων στο Μετρό.
 
Μιλώντας στην Ε.Α ο Μιχαήλ Ζερβός πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ εξήγησε πως: “Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που έρχονται από άλλες χώρες μπορούν να μεταφέρουν γνώση και σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν κάθε χώρα στην οποία πηγαίνουν και όχι να κλέψουν τις δουλειές όπως λένε οι ρατσιστές. Παράλληλα δημιουργώντας χώρους και κοινωνικές παροχές που είναι αυτονόητες για όλους τους ανθρώπους μπορούμε να δημιουργήσουμε και στις δικές μας κοινωνίες νέες θέσεις εργασίας για να υποστηρίξουμε τις υποδομές αυτές. Δεν νομίζουμε πως κάποιος άνθρωπος που έρχεται από έναν πόλεμο είναι εχθρός. Γι' αυτό το σωματείο μας στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις”.
 
Με πανό διαδήλωναν και οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και η ΠΕΝΕΝ, η Ομοσπονδία εργαζόμενων στο ΥΠΑΝ, η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και το Σωματείο της Intracom. “Ο αγώνας είναι μεγάλος και μακρύς αλλά στο τέλος θα νικήσουμε”, τόνισε ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στην Intracom. Ξεχωριστή παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία. Με τα πανό τους διαδήλωσαν εργαζόμενοι από το Αττικό, από τον Αγ. Σάββα, από το Αγλ. Κυριακού, από το Γενηματάς.
 
Μαθητές - Καθηγητές
Δυνατή ήταν η παρουσία μαθητών. Με πανό διαδήλωσαν οι Αnticapitalista, η μαθητική αντιφασιστική πρωτοβουλία Παπάγου, μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Αλίμου, από το 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας με κοινό πανό μαθητών και καθηγητών. “Σαν μαθητές υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες. Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων. Σαν μαθητές λέμε πως οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”, ανέφερε η Αλέξα από το 2ο ΓΕΛ Βριλησίων.
 
Μεγάλη και η συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων με το πανό της Σχολής Καλών Τεχνών να κερδίζει τις εντυπώσεις. Μαζί τους πανό από τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, από το Πάντειο και τη ΝΟΠΕ, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ LGBTQ. “Έμαθα πολύ πρόσφατα για την κινητοποίηση στις 19 Μάρτη και η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να έχει τόσο πολύ κόσμο”, τόνισε ο Αλέξανδρος από το Πάντειο.
“Η σημερινή διαδήλωση είναι μια ακόμα απάντηση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος στην πάλη για να σταματήσει ο πόλεμος, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην πάλη για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην πάλη ενάντια στη δολοφονική ευρωπαϊκή πολιτική που στο όνομα των συμφερόντων του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, κομματιάζουν χώρες και λαούς και στέλνουν ανθρώπους στην προσφυγιά. Θα είμαστε για πάντα μαζί με τους πρόσφυγες, όπως θα είμαστε για πάντα μαζί με την εργατική τάξη και το λαό στην πάλη ενάντια στους δυνάστες του”, δήλωσε ο Αντώνης Δραγανίγος, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Ανεβαίνοντας τη Σταδίου, στο ύψος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώθηκε με την πορεία το μπλοκ του Συντονισμού συλλογικοτήτων για το προσφυγικό. Νωρίτερα είχε περάσει από την Ομόνοια, χωρίς να ενωθεί με τη συγκέντρωση εκεί, η πορεία που είχε ξεκινήσει από τη Βικτώρια. Το σύνολο των διαδηλωτών του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας έφτασε σε πολλές χιλιάδες, σε πείσμα των επίσημων ΜΜΕ που «δεν είδαν» την κινητοποίηση.
 

Στην Ομόνοια

Στην Ομόνοια, το επιβλητικό πανό “Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι” έστελνε από νωρίς το μήνυμα της μεγάλης αντιρατσιστικής κινητοποίησης. Από το μεσημέρι εκατοντάδες κόσμου, ντόπιοι και μετανάστες άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία. Σε ένα πανηγυρικό κλίμα πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, ολόκληρες οικογένειες έρχονταν από το Ελληνικό, τον Πειραιά, τον Ελαιώνα.
 
Η Ίνες από τη Συρία,  που βοηθούσε στο να φτιαχτούν και να σηκωθούν τα διάφορα πανό μαζί με τον άντρα της και τα τρία τους παιδιά ήταν από τις 2μμ στην Ομόνοια. Μιλάει σε άπταιστα αγγλικά όμως δεν θέλει να φωτογραφηθεί: “Θέλουμε να πάμε Γερμανία. Είναι ο αδερφός μου εκεί. Ζει πολλά χρόνια με την οικογένειά του. Εμείς αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη Χομς τρεις μήνες πριν. Η Χομς δεν υπάρχει πια. Κάναμε δυο μήνες σχεδόν να περάσουμε από την Τουρκία και μετά στη Λέσβο. Περάσαμε πάνω σε βάρκα. Φοβηθήκαμε πολύ με τα παιδιά γιατί ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Ήρθαμε Πειραιά και μετά φτάσαμε Ειδομένη. Δεν μας άφησαν να περάσουμε. Μείναμε εκεί 10 μέρες μέσα στη βροχή αλλά μας έδιωξαν. Τώρα έχουμε ξαναέρθει Πειραιά και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή”.
 
Όταν λίγο αργότερα η Ντίνα Καφτεράνη από τις Αδέσποτες Σκύλες και ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος θα ξεκίναγαν την παρουσίαση και το συντονισμό της μεγάλης συγκέντρωσης, το πάνω μέρος της Ομόνοιας ήταν πλημμυρισμένο.
 
Οι Quilombo ανέβηκαν πρώτοι στη σκηνή με τους εκρηκτικούς τους ρυθμούς, μετά το λόγο πήρε η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου διαβάζοντας Μπρεχτ και Σεφέρη, ενώ στη συνέχεια οι Αλέξανδρος Ματζούκος, Σούλα Μπαλατσούρα, Παγώνα Καράμπελα, Νατάσα Φράγκου και Κώστας Καπετάνος έπαιξαν δραματοποιημένο το τρομερό ποίημα “Χωρίς πατρίδα” της αγωνίστριας Κενυάτισσας Ουαρσάμ Σάιρ: “Κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά”.
 
“Υψώνουμε τη φωνή και τη γροθιά μας μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη για να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες και να σταματήσουν οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο”, τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης από τους δασκάλους του Αμαρουσίου.
 
“Σήμερα έφτασε στον Πειραιά άλλο ένα καράβι από εκείνα που έχουν τα πανιά τους μαύρα και τα κατάρτια τους μαβιά και έφερε 476 πρόσφυγες από τη Λέσβο. Είναι άλλο ένα από τα καράβια της προσφυγιάς που έφτασε στον Πειραιά. Είναι σαν και εκείνα τα καράβια που έφερναν το 1922 τους πρόσφυγες παππούδες μας. Οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί του Πειραιά δεν ξεχνάμε την ιστορία μας”, τόνισε η Μαρία Ντεβενζή, εκπαιδευτικός από τα σχολεία του Πειραιά.
 
Υποστήριξη
Οργισμένος ο Τάχερ Αλιζαντά από την Κοινότητα των Αφγανών τόνισε πως: “Για την Ευρώπη είναι ντροπή. Να κλείνουν σύνορα σε έναν κόσμο που φεύγει κυνηγημένος. Κανένας δεν ήθελε να φύγει. Απλά κινδύνευε η ζωή τους”, ενώ πρόσθεσε πως οι πρόσφυγες όπου και να πάνε δεν θα ξεχάσουν ποτέ την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που βρήκαν από τους απλούς ανθρώπους στην Ελλάδα.
“Η χτεσινή μέρα ήταν μια μαύρη μέρα. Ξεκίνησε με την απελευθέρωση του Ρουπακιά και συνεχίστηκε με την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί που αφήνουν τους Ρουπακιάδες ελεύθερους, φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες”, τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
 
“Είμαστε στρατιώτες που αρνούμαστε να κάνουμε τους δεσμοφύλακες, αρνούμαστε να φυλάμε τα σύνορα από τους πρόσφυγες, αρνούμαστε να εκτελέσουμε αυτές τις εντολές. Βρισκόμαστε πλάι πλάι με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και δίπλα σε ένα δυνατό εργατικό κίνημα που θα επιβάλει την διεθνιστική αλληλεγγύη” ανέφερε καταχειροκροτούμενος ο Γιάννης Σιαμαντής από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος που βρέθηκε μαζί με άλλους φαντάρους στην συγκέντρωση και την πορεία φορώντας την στρατιωτική στολή του.
 
“Σήμερα μαζευόμαστε εδώ και σε όλη την Ευρώπη για να φωνάξουμε το αυτονόητο: όλοι χωράνε”, τόνισε η δημοσιογράφος Άννα Κωνσταντακάκη καταγγέλλοντας τη λογοκρισία που έχει επιβάλλει στα ΜΜΕ και στους Πανεπιστημιακούς το καθεστώς Ερντογάν.
“Βρεθήκαμε στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη για να ζητήσουμε να πέσουν οι φράχτες. Σήμερα εδώ από την Ομόνοια ενώνουμε τις φωνές και μαζί με τους πρόσφυγες βροντοφωνάζουμε: Ανοίξτε τα Σύνορα, είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να ζήσουμε”, τόνισε ο Νίκος Κροκίδης Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ.
 
“Είμαστε αντίθετοι στην Ευρώπη φρούριο και στην Ελλάδα φυλακή. Γιατί η πολιτική αυτή είναι που ενισχύει τους ρατσιστές και τους φασίστες. Πώς άλλωστε να μην νιώθουν δικαιωμένοι όταν χτίζεται μια Ευρώπη φρούριο και μια Ελλάδα φυλακή για τους πρόσφυγες την ημέρα που αποφυλακίζεται ο ναζιστής δολοφόνος Ρουπακιάς”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.
 
“Χθες οι 28 της ΕΕ υπέγραψαν μια συμφωνία ντροπή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Βαρύ πλήγμα στα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα. Προσβολή στους εργαζόμενους και τη νεολαία, του λαού μας που όλο αυτό τον καιρό επέδειξε αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αντιπαλεύοντας έμπρακτα και εν μέρη ακυρώνοντας τις ρατσιστικές πολιτικές της -κατά τα άλλα- πολιτισμένης Ευρώπης”, τόνισε η Πόπη Γανιάρη από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Στην συγκέντρωση παρευρίσκονταν με πανό και χαιρέτησαν αντιπρόσωποι από τους Οικολόγους Πράσινους, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ αλλά και αντιπροσωπεία από το Δήμο Κορυδαλλού με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών Γιώργο Μακρυνό.
 

Στα Γραφεία της ΕΕ

Φτάνοντας μπροστά στα αστυνομοκρατούμενα γραφεία της ΕΕ, περιφρουρημένα από κλούβες των ΜΑΤ, το πολύχρωμο και πολύβουο αντιρατσιστικό ποτάμι τα περικύκλωσε. Αγωνιστές από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαψαν μια σημαία της ΕΕ.
 
“Ευρώπη του πολέμου και του ρατσισμού αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού”, “Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, ανοίγουμε τα σύνορα η πάλη μας ενώνει”, ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούγονταν ενώ μπροστά στις κλούβες στήθηκε μια πρόχειρη εξέδρα.
 
“Δυο τρεις μέρες πριν την κατάπτυστη απόφαση της ΕΕ υπήρξε μια εξίσου κατάπτυστη δήλωση του Κουρουπλή που χαρακτήρισε την Ειδομένη Νταχάου. Ο Κουρουπλής περίμενε τα αφεντικά του από την ΕΕ να του πουν πως να διαχειριστεί το προσφυγικό. Και αυτοί του είπανε πως θα στείλουν 54 πλοία, 3.000 υπαλλήλους κάποιους χαφιέδες από Τουρκία και από Ελλάδα για να ξεχωρίσουν τους πρόσφυγες ανάλογα με τις βόμβες που πέφτουν στο κεφάλι τους. Το βάρος της κατάργησης της Ευρώπης-φρούριο πέφτει στις πλάτες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ζήτω η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα, να γκρεμίσουμε τους φράχτες”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πανεπιστημιακός Νίκος Στραβελάκης.
 
Ιθαγένεια
“Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες διαδηλώνουμε όλοι μαζί σήμερα απέναντι στο ρατσισμό της ΕΕ αλλά και ενάντια στους φασίστες που σηκώνουν κεφάλι. Θα ξαναβάλουμε το Ρουπακιά φυλακή. Εμείς στα σχολεία μας θέλουμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα σαν συμμαθητές μας. Και στα σχολεία οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι», τόνισε η Άρτεμις, μαθήτρια στο 2ο ΓΕΛ Αλίμου.
 
“Οι φοιτητές βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων. Οι φοιτητές διεκδικούμε και απαιτούμε να γραφτούν όλοι οι πρόσφυγες που θέλουν στα πανεπιστήμια. Και μαζί συνεχίζουμε τον αντιφασιστικό αγώνα για να στείλουμε τους φασίστες στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας”, είπε η Ελίζα από την ΑΣΚΤ.
 
“Όλα αυτά τα χρόνια με τους βρώμικους πολέμους έχουν γεμίσει το Αιγαίο και την Ελλάδα με άγνωστους τάφους. Όλοι μαζί θα σταματήσουμε τον πόλεμο που είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη και θα ανοίξουμε τα σύνορα. Ζητάμε χαρτιά και νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες”, ανέφερε ο Αρίφου Ραχμάν από την Κοινότητα του Μπαγκλαντές.
 
“Δεν αντέχουμε άλλο να παραλαμβάνουμε πνιγμένα και τραυματισμένα παιδιά. Χαιρετίζουμε τους εκατομμύρια αλληλέγγυους που με αυτοθυσία υπερασπίζονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως χρειάζονται προσλήψεις, αυξήσεις, να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία”, τόνισε η Ζαννέτα Λυσικάτου γιατρός στο νοσοκομείο Παίδων Αγλ. Κυριακού.
 
“Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Οικογένειες έχουν χωρίσει. Αλλού πατεράδες, αλλού γυναίκες και παιδιά. Απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα και να αφήσουν τους ανθρώπους να πάνε να βρουν την οικογένειά τους. Και μαζί να τελειώνουμε με τη ρατσιστική βία. Θέλουμε αυτός που βγήκε χτες από τη φυλακή, ο Ρουπακιάς, να ξαναγυρίσει από εκεί που ήρθε”, ανέφερε ο Λαμίν Καμπά από την κοινότητα της Γουινέας.