Διεθνή
Λευκωσία 19 Μάρτη: Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό

19 Μάρτη στη Λευκωσία

Το σύνθημα «σύνορα ανοικτά για την προσφυγιά», «ποτέ ξανά φασισμός» και άλλα αντήχησαν στους δρόμους της Λευκωσίας το Σάββατο 19 Μάρτη στην μεγάλη αντιρατσιστική, αντιφασιστική κινητοποίηση που κάλεσαν περισσότερες από είκοσι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα. Η εκδήλωση καλέστηκε μέσα στα πλαίσια της διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού.
 
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΟΧΙ, μια πλατεία που συνδέεται με σημαντικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις στο παρελθόν αφού είναι ο τόπος που δολοφονήθηκε το 1974 από τους φασίστες της ΕΟΚΑ Β’ ο Δώρος Λοϊζου, αγωνιστής της αντίστασης και γραμματέας της νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος. Ακολούθησε πορεία μέσα από την οδό Λήδρας, τον πιο κεντρικό, εμπορικό δρόμο της Λευκωσίας κατά την διάρκεια της οποίας φωνάζονταν αντιρατσιστικά συνθήματα και μοιραζόταν φυλλάδιο των διοργανωτών που ήταν τυπωμένο στα ελληνικά, τούρκικά και αγγλικά.
 
Η πορεία κατέληξε στο τέρμα της οδού Λήδρας στο οδόφραγμα στην γραμμή αντιπαράταξης. Την συγκέντρωση χαιρέτησαν ο ΓΓ Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Χασάν Φελέκ αντιπρόεδρος της DEV IŞ(ομοσπονδία τ/κ συνδικάτων) και μια νεαρή μετανάστρια που πραγματικά συγκλόνισε τον κόσμο με την περιγραφή που έδωσε για τα βιώματά της αλλά και την αισιόδοξη αγωνιστική της διάθεση.
 
Ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση, ίσως η μεγαλύτερη αντιφασιστική πορεία τα τελευταία χρόνια που ήλθε την στιγμή που η κυβέρνηση Αναστασιάδη πανηγυρίζει για την συμβολή της στην συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας για τους πρόσφυγες την οποία ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε σαν «πλήγμα ιστορικών διαστάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το μόνο που απασχόλησε τον Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του ήταν ότι δεν έδωσαν κανένα αντάλλαγμα στη Τουρκία γι’ αυτή τη συμφωνία. Αντίθετα ο ίδιος δίνει τα πάντα στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τους Ρώσους για να διεξάγουν τις βρώμικες πολεμικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οδηγούν τον κόσμο στην καταστροφή, τον θάνατο και την προσφυγιά. Τώρα έρχονται να βάλουν τα πλοία και το στρατό τους να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ξεφύγουν από αυτή τη φρίκη.
 
Ήταν πολύ σημαντικό για μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ακουστεί δυνατά και καθαρά το σύνθημα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – έξω οι φασίστες και το ΝΑΤΟ» «καμιά διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές» «να κλείσουν οι βάσεις», «δώστε λεφτά για την υγεία και την παιδεία και όχι για φρεγάτες για να κυνηγούν τους πρόσφυγες».
 
Ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση που αφήνει παρακαταθήκη για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού κινήματος που χρειάζεται να απαντήσει στη βαρβαρότητα και την φασιστική απειλή που θρέφεται από την ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων σε Κύπρο και Ευρώπη.