Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη

Στις 18 Μάη διεξάγονται φέτος οι φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές. Οι φοιτητές-τριες του ΣΕΚ κυκλοφορούν από αυτή την εβδομάδα προκήρυξη και αφίσα καλώντας στο δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τη στήριξη των σχημάτων των ΕΑΑΚ.
Η προκήρυξη συνδέει όλους τους αγώνες, από τη μάχη ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που διαλύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, μέχρι τον αγώνα για ανοιχτά σύνορα και άσυλο στους πρόσφυγες. Οι φοιτητές, που τα τελευταία χρόνια έχουν παλέψει μαζί με όλο το κίνημα, εργατικό-αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό, έχουν πετύχει νίκες: να μην τολμήσει ο Φίλης να κατεβάσει το νέο νόμο που βάζει στο μάτι τα πανεπιστήμια, να αναβληθεί το ασφαλιστικό, να απλωθεί η αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
 
“Εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, μετανάστες βοηθάνε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στον Πειραιά, την Ειδομένη, τα νησιά του Αιγαίου και όπου αλλού”, αναφέρει η προκήρυξη. “Διαδηλώσαμε στο φράχτη του Έβρου στο τέλος Γενάρη διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα και συνεχίσαμε σε πανευρωπαϊκό συντονισμό στις 19 Μάρτη στα συλλαλητήρια της ΚΕΕΡΦΑ. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούμε να κλιμακώσουμε αυτή τη μάχη διεκδικώντας μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να οργανωθεί ακόμα πιο δυνατά το αντιρατσιστικό κίνημα για να ακυρώσουμε τη ντροπιαστική συμφωνία στην πράξη. 
 
Διεκδικώντας να αξιοποιηθούν τα άδεια κτήρια των ιδρυμάτων μας για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, να γραφτούν στις σχολές μας όσοι πρόσφυγες ήταν φοιτητές και ακόμα παραπέρα. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες κουβαλάνε εμπειρίες από τις δικές τους χώρες που πολέμησαν δικτάτορες και ιμπεριαλιστές. Μαζί τους μπορούμε να δυναμώσουμε το κίνημα εδώ για να πετύχουμε νίκες!
 
Το ίδιο σύστημα που γεννάει τη φρικαλεότητα απέναντι στους πρόσφυγες είναι το ίδιο που έχει βάλει στο στόχαστρο τις σχολές μας τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές των μνημονίων. Μπορεί ο Φίλης να μην έχει τολμήσει ακόμα να κατεβάσει το νέο νόμο που ετοιμάζει διότι δεν μπορούν να ανοίξουν άλλο μέτωπο αλλά έχουμε να παλέψουμε τις τεράστιες ελλείψεις που δημιούργησε η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση. Από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, μέχρι το δραματικό περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, την περικοπή συγγραμμάτων και αναλωσίμων. Μία σειρά από αγώνες ξέσπασαν την περσινή χρονιά που κατάφεραν αποτελέσματα...
 
Στις φετινές φοιτητικές εκλογές έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε το μήνυμα ότι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές υπάρχει εναλλακτική. Να αναδείξουμε μία δυνατή αριστερή αντιπολίτευση δυναμώνοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά, τα ΕΑΑΚ. Να μαυρίσουμε τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ και την προσπάθεια να στήσουν δεξιά αντιπολίτευση πάνω στους συμβιβασμούς του ΣΥΡΙΖΑ”.
 

Όχι στη «λάσπη»

Στην αποδυνάμωση των δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές της νυν αλλά και των προηγούμενων κυβέρνησεων, καλεί η ΚΝΕ ενόψει φοιτητικών/σπουδαστικών εκογών. Είναι μια σωστή τοποθέτηση. Μόνο, που όπως διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη (1/4), σε αυτές περιλαμβάνονται και όσες “προτείνουν λύσεις εντός των τειχών και ας τις ντύνουν με αντικαπιταλιστικό περιτύλιγμα, όπως οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που φέτος βρήκαν το alter ego τους στους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ και την παράταξη - μέχρι πέρυσι - του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΡΕΝ”.
 
Όπως συνεχίζει το απόσπασμα, από πρόσφατη ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ “Καλλιεργούν τις ίδιες χρεοκοπημένες στην πράξη αυταπάτες για μια άλλη κυβέρνηση, σαν του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα 'ναι όμως ΣΥΡΙΖΑ”.
 
Πρόκειται για προκλητικά ψέματα. Μέχρι πέρσι τέτοιο καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, τα ΕΑΑΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαρακτηρίζονταν συστηματικά από την ΚΝΕ και το ΚΚΕ ως “η 13η συνιστώσα του” που καλλιεργούσαν αυταπάτες για την αριστερή κυβέρνηση. Τώρα που αυτό δεν μπορεί να πείσει ούτε τα ίδια τους τα μέλη, κάνουν την προσπάθεια να παρουσιάσουν τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ως την προέκταση της ΛΑΕ και της ΑΡΕΝ που καλλιεργούν αυταπάτες για μια “άλλη πιο αριστερή κυβέρνηση”.
 
Τακτική
Το πρόβλημα δεν είναι απλά τα ψέματα, αλλά ότι η ίδια καταστροφική τακτική που ακολουθεί το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα, αναπαράγεται αυτούσια στο φοιτητικό. Με την τοποθέτηση αυτή το μόνο που καταφέρνει η ΚΝΕ είναι να αποτρέπει κάθε προσπάθεια συγκρότησης της αριστερής αντιπολίτευσης που είναι αναγκαία για να ανατραπούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πανεπιστήμια. Αντί για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με όλα τα κομμάτια που θέλουν να συγκρουστούν με τις μνημονιακές επιθέσεις, περιορίζεται στις καταγγελίες και τη διάσπαση του φοιτητικού κινήματος.
 
Η οργάνωση των φοιτητών με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις στο πλευρό του εργατικού κινήματος είναι κρίσιμη αυτή την περίοδο ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο. Το ίδιο και η φοιτητική απάντηση στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο στο πλευρό των προσφύγων και του αντιρατσιστικού κινήματος. Αυτές οι μάχες είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλoγών με αποδυνάμωση των δυνάμεων που στηρίζουν και υπερασπίζονται τα μνημονιακά μέτρα. Εκεί κρίνεται κάθε παράταξη της αριστεράς στις σχολές και τα ΕΑΑΚ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της σύγκρουσης.