Οικονομία και Πολιτική
Δραγασάκης όπως Πάγκαλος & Βενιζέλος

“Το μνημόνιο είναι ευκαιρία” έλεγε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. “Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες” δήλωνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Σαμαρά για το δεύτερο μνημόνιο. Την περασμένη εβδομάδα η σκυτάλη της κυνικής υπεράσπισης των μνημονίων από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης πέρασε στο Γιάννη Δραγασάκη. Με απόλυτη επιτυχία.
 
“Ήταν και δική μας επιλογή όλα αυτά τα μέτρα, τα δημοσιονομικά, να παρθούν τώρα” είπε στη “εφ' όλης της ύλης” συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην εκπομπή Focus στον Χρήστο Μέγα στην ΕΡΤ. “Να μην τα αφήσουμε να σέρνονται στην τετραετία, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα”. Ήταν, με άλλα λόγια, επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης και όχι απλά απαίτηση της Τρόικας να πέσουν τα μέτρα σαν “καταιγίδα”, με έναν ρυθμό εξοντωτικό που δεν θα αφήνει το περιθώριο στην κοινωνία να συνέλθει και να ανασυγκροτηθεί από το ένα χτύπημα στο άλλο.
 
“Από πολιτική άποψη η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί σχεδόν από τον Φεβρουάριο... Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3.5%”. Αυτός ο στόχος, ομολογεί ο ίδιος ο Δραγασάκης, μεταφράζεται σε μέτρα ύψους 5.4 δισεκατομμυρίων: 5.4 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν κύρια από τους φτωχούς και θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους - μια παγκόσμια πρωτιά όπως σημειώνει και ο Χρήστος Μέγας. “Δεν θα κάνουμε τίποτα που να καταστρέφει τη δυνατότητα ανάκαμψης που έχει η οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο” πρόσθεσε ο Δραγασάκης. 
 
Όχι στην ίδια χώρα αλλά μάλλον ούτε στον ίδιο πλανήτη δεν ζούμε με τον κύριο αντιπρόεδρο. Οι οικονομολόγοι παγκόσμια μιλάνε σήμερα για την “επιστροφή της κρίσης”. Η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει διεθνώς στα τάρταρα, η Κίνα έχει χτυπηθεί από τρία απανωτά κραχ, η Ευρωζώνη παλεύει με τον αποπληθωρισμό αλλά η κυβέρνηση βλέπει την “ανάκαμψη” να έρχεται -και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 κιόλας.
 
Όχι, λέει ο Δραγσάκης, η αιμορραγία των 5.4 δις δεν πρόκειται να βυθίσει τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση. Πρώτον, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορεί να εκταμιεύσει την επόμενη δόση, που είναι 7 δις - 1.6 δις περισσότερα από τα 5.4 δις των μέτρων. Δεύτερον, η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να ενταχθεί στον μηχανισμό “ποσοτικής χαλάρωσης” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να παίρνει κάποια δάνεια με μηδενικό επιτόκιο. Τα ποσά θα είναι μικρά, παραδέχεται, αλλά θα είναι ένα μήνυμα στις αγορές... 
 
Κάτω απ’ το στρώμα
Τρίτον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει και το τέλος των capital controls που θα συνοδευτεί από την επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. “Από το 2008 μέχρι σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει τις μισές του καταθέσεις” λέει ο Δραγασάκης -που μάλλον πιστεύει ότι ο κόσμος δεν “έφαγε” τις καταθέσεις του για να ζήσει αλλά τις έκρυψε κάτω από το στρώμα για να τις επενδύσει σε κάποια καλύτερη ευκαιρία. 
 
Τέταρτον η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. “Οι τράπεζες έχουν πάψει να είναι τράπεζες”, λέει. Η αποστολή των τραπεζών είναι να δανείζουν αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να δανείζουν. Η αιτία: τα κόκκινα δάνεια. Η λύση αυτού του “προβλήματος” (ο Δραγασάκης ανέπτυξε διάφορες ιδέες αλλά η ουσία παραμένει μια: οι πλειστηριασμοί) θα είναι προς όφελος της κοινωνίας. 
 
Ο Δραγασάκης δεν είναι μόνο στο επίπεδο του κυνισμού πιστός στην παράδοση των προκατόχων του, του Πάγκαλου και του Βενιζέλου. Είναι και στο επίπεδο των ψεύτικων υποσχέσεων. Είναι κατάντια για την αριστερά να επιβάλλει λιτότητα και να προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με ψεύτικες υποσχέσεις για “ανάπτυξη”.
 
Το τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να φέρει καμιά ανάκαμψη στην οικονομία. Ούτε θα “τελειώσουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα” με την αξιολόγηση. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να φέρει, αργά ή γρήγορα, ένα τέταρτο μνημόνιο -με νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Όπως ακριβώς έγινε και με τα δυο προηγούμενα.