Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Απεργία στο άνοιγμα των σχολείων

Με 24ωρη απεργία την πρώτη εβδομάδα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως έχει αποφασίσει η 85η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Επίσης, ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας. 
 
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει γύρος Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους Διδασκαλικούς Συλλόγους με πρόταση για «πραγματοποίηση απεργιακών αγωνιστικών κινητοποιήσεων διάρκειας με επαναλαμβανόμενη μορφή (3ήμερες – 5ήμερες)». Αντίστοιχο πρόγραμμα αναμένεται να βγάλει και η ΟΛΜΕ. 
Θυμίζουμε ότι με βάση την απόφαση της τελευταίας ΓΣ οι εκπαιδευτικοί παλεύουν για: «Άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το νέο σχολείο. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα. Καμιά απόλυση αναπληρωτή. Κανένας εκπαιδευτικός στην ανεργία. Στήριξη της Ειδικής Αγωγής. Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα. Μείωση διδακτικής ύλης. Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές».
 
Το ζήτημα που υπάρχει είναι ότι η ημερομηνία της 24ωρης δεν έχει οριστεί ακόμα, κάτι που δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στην οργάνωση της απεργίας. Ο καθορισμός της ημερομηνίας θα γίνει στα τέλη Αυγούστου όταν και θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ μετά το καλοκαίρι. 
 
Οι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας», του δικτύου εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις, τονίζουν ότι η ημερομηνία της απεργίας πρέπει να οριστεί άμεσα για να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύσκεψη της «Τάξης μας» έχει οριστεί για τις 29 Αυγούστου με βασικά θέματα την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης και τις εγγραφές των προσφυγόπουλων στα σχολεία σε όλη τη χώρα.