Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Μουζάλας: “Συγγνώμη” στον υπουργό του Ξένιου Δία

«Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δένδια διότι κάποτε διαδήλωνα εναντίον του για τις συνθήκες στα προαναχωρησιακά κέντρα και χρειάσθηκε να γίνω υπουργός για να μάθω ότι υπήρχε εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τα οικονομικά και δεν έφταιγε ο κ. Δένδιας, δεν υπήρχαν λεφτά για να καλυτερέψουν οι συνθήκες εκεί”, τόνισε ο Μουζάλας μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ΔΟΛ στο Βήμα fm την Παρασκευή 22/7 σχετικά με το ζήτημα των συνθηκών ζωής των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν φτιαχτεί σε όλη την Ελλάδα.
 
Μάλιστα για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση επί των δηλώσεών του, ο Μουζάλας επανέλαβε τα ίδια την επόμενη μέρα στην πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ1 δηλώνοντας ταυτόχρονα πως βρίσκονται στα σκαριά και θα “εγκαινιαστούν” άμεσα άλλα 4 νέα στρατόπεδα  -από τα 7 που είναι προγραμματισμένα μέχρι τον Σεπτέμβρη.
 
Πρόκειται για πραγματικό κατάντημα του υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αντί να ζητάει συγνώμη από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες διάσπαρτοι σε δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα και στους χιλιάδες αλληλέγγυους που δίνουν την ίδια τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους για να αποδείξουν πως υπάρχει ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων, τολμάει να αθωώνει τον ανεκδιήγητο Δένδια, το σύμβολο της αντιμεταναστευτικής, αντιπροσφυγικής πολιτικής, τον υπουργό Προ.Πο. της πιο δεξιάς κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών. 
 
Αντιδράσεις
Δεν χρειάστηκαν παρά μονάχα λίγες ώρες ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι πρώτες αντιδράσεις από την ξεδιάντροπη προσπάθειά του Μουζάλα να παίξει το χαρτί της ρατσιστικής ρητορείας. 
 
Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πως: "Ο Νίκος Δένδιας έχει συνυφανθεί με μία από τις μελανότερες πτυχές της τριετούς διακυβέρνησης Σαμαρά: με το όργιο καταστολής και αυταρχισμού. Η υπουργεία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον «Ξένιο Δία», τις επιχειρήσεις «σκούπα» μεταναστών και προσφύγων από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Έβρο, με τους βασανισμούς των 15 αντιφασιστών συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης της Αμυγδαλέζας και άλλων κέντρων κράτησης, με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε όποιον –φοιτητή ή εργαζόμενο, άνεργο ή μετανάστη– τολμούσε να διεκδικήσει, να αντισταθεί, να σηκώσει κεφάλι. Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε οποιονδήποτε λόγο για να ζητήσουμε συγγνώμη από τον προαναφερθέντα". 
Προφανώς και ο Μουζάλας δεν έχει ξεχάσει ούτε ποιος είναι ο Δένδιας, ούτε ποιους εκφράζει, ούτε ποιες ήταν οι πολιτικές του κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο πόστο του Υπουργού. 
 
Ο Δένδιας είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για τα εκατοντάδες περιστατικά βασανισμών μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, για τις απίστευτες συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας, της Κορίνθου και αλλού. Υπεύθυνος για την δολοφονική ασυλία που λάμβαναν τα τάγματα εφόδου των ναζί της ΧΑ τα χρόνια στα οποία υπήρξε υπουργός, ενώ ταυτόχρονα έστελνε τα ΜΑΤ και τους ΔΙΑΣ να ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές σε κάθε ευκαιρία.
 
Όχι, ο Μουζάλας δεν τα ξεχνάει όλα αυτά. Αντιθέτως τα θυμάται πολύ καλά και ακολουθώντας το δρόμο του προκατόχου του προσπαθεί με τον ίδιο και απαράλαχτο τρόπο, με τη στοχοποίηση των προσφύγων, να εξηγήσει το γιατί αντί να εστιάζει στην αξιοπρεπή διαβίωση ανθρώπων κατατρεγμένων από τις χώρες τους λόγω πολέμου και φτώχειας, τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακολουθώντας τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο.
 
Νέοι πρόσφυγες στη Λέσβο
Ίδιες είναι και οι καταγγελίες για την τύχη των προσφύγων που έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία τις μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γειτονική χώρα. Από τις 15 Ιούλη πάνω από 650 πρόσφυγες έχουν φθάσει με βάρκες στα παράλια της Λέσβου και της Χίου. 
 
Ωστόσο με την άφιξή του στην Ελλάδα αντί να αντιμετωπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που τους αναλογούν, εισπράτουν φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως αυτό της Μόρια.
 
Η ανακοίνωση του Μουζάλα πως τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν 4 καινούρια στρατόπεδα (Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Στυλίδα) και άλλα 3 (Τρίκαλα, Τρίπολη και Μεσσήνη) στις αρχές του Σεπτέμβρη στα οποία θα εγκλειστούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Πειραιά και στο Ελληνικό δείχνει ποια είναι τα πραγματικά σχέδια του Υπουργού Μετανάστευσης: απομάκρυνση από τον ιστό των πόλεων και αποθάρυνση μετακίνησης, εγκλεισμός και γκετοποίηση, καταστολή και τρομοκράτηση.