Διεθνή
Μόναχο: Φασιστικό “αμόκ” αλά Μπρέιβικ

Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία θολώνουν το μυαλό αλλά και την ειδησεογραφία. Ο Αλί Νταβίντ Σονμπολί σκότωσε εννιά ανθρώπους στο Μόναχο της Γερμανίας την περασμένη βδομάδα, και τις πρώτες ώρες μετά το έγκλημα όλα τα μέσα ενημέρωσης έψαχναν τις συνδέσεις με το “Ισλαμικό Κράτος”. 
Σιγά σιγά ηρθε στο φως ότι ο Σονμπολί ήταν ένας θαυμαστής του Νορβηγού νεοναζι Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011 και ότι πριν αρχίσει το μακελειό φώναξε “Είμαι Γερμανός”, “γαμημένοι Τούρκοι”. Έκτοτε τα ΜΜΕ αποφάνθηκαν ότι το έγκλημα δεν είχε πολιτικά κίνητρα, δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με την τρομοκρατία, και πως όλα έχουν να κάνουν με την ψυχική ασθένεια του δολοφόνου. 
 
Ο 18χρονος Σονμπολί προετοίμαζε σχεδόν ένα χρόνο το έγκλημά του, φτάνοντας τελικά να καλέσει χρησιμοποιώντας έναν ψεύτικο λογαριασμό με τουρκικό όνομα παιδιά κυρίως τουρκικής, αραβικής και αλβανικής καταγωγής στην παγίδα που τους έστησε. Η ψυχική ασθένεια που επικαλούνται τα μέσα είναι μια πλευρά της αλήθειας, αλλά η λατρεία στον Μπρέιβικ, το μίσος για τους μετανάστες και η ισλαμοφοβία είναι προϊόντα ενός πολύ συγκεκριμένου κλίματος. 
 
Δημοσιότητα
Όσο για τα ελληνικά ΜΜΕ, έτρεξαν αρχικά να μεγεθύνουν το θέμα όταν έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχει και ένας 19χρονος Έλληνας πολίτης. Όμως όταν ξεκαθαρίστηκε ότι επρόκειτο για τον Χουσεΐν Νταγιτζίκ, με καταγωγή από τη Θράκη, τα φώτα της δημοσιότητας χαμήλωσαν και το ενδιαφέρον μειώθηκε. Η τουρκική μειονότητα της Θράκης είναι με το ζόρι ελληνική σύμφωνα με το ελληνικό κράτος, αλλά κάποιοι Έλληνες πολίτες μπορεί να είναι ή να μην είναι Έλληνες, σίγουρα είναι λιγότερο πολίτες.