Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
15-16 Οκτώβρη: Διεθνής Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Στις 15 και 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Συνάντηση κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού και η Πανελλαδικη Συνέλευση που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνας στις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο Ρουφ.
 
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα πανευρωπαϊκά αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά γεγονότα που έχει ως σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και φυσικά την προσπάθεια κοινού συντονισμού και δράσης των κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Στην συνάντηση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και θα βρεθούν εκπρόσωποι κινημάτων από Βρετανία, Σκωτία, Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πολωνία, Κύπρο, Τουρκία, Καταλωνία.
 
Η Πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα και σαν συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων και των μαχών όλης της προηγούμενης χρονιάς. Η δολοφονία της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ από νεοναζιστή ήταν γέννημα της εκστρατείας μίσους κατά των μεταναστών που κλιμακώθηκε κατακόρυφα πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία. 
 
Όμως εδώ και ένα χρόνιο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη με τη δράση τους ταρακούνησαν τα θεμέλια της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο, των κλειστών συνόρων, των φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απάντησαν με την εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι συνέπειες της είναι οι πνιγμοί χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.
 
Ισλαμοφοβία
Oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας για να αποπροσανατολίσουν από τις πολιτικές λιτότητας και τις πολεμικές τους επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Καταπατούν το δικαίωμα στο άσυλο για τους πρόσφυγες, στρατιωτικοποιούν την φύλαξη των συνόρων με το ΝΑΤΟ και την FRONTEX. Aυτές οι πολιτικές δίνουν ώθηση στα νεοναζιστικά, ξενοφοβικά και ακροδεξιά κόμματα, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, το UKIP στη Βρετανία, την Εναλλακτική για την Γερμανία, την ακροδεξιά στην Αυστρία. Είναι επείγουσα η ανάγκη πανευρωπαϊκού συντονισμένου αγώνα ενάντια στην απόπειρα των δυνάμεων του φασισμού να καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, να σπείρουν το φόβο και να κερδίσουν από την απογοήτευση και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων. 
 
Οι διεθνείς κινητοποιήσεις στις 21 Μάρτη έχουν αποκτήσει δυναμική και δείχνουν το δρόμο για την κοινή δράση. Η πρωτοβουλία που πήρε η ΚΕΕΡΦΑ για κινητοποίηση ενάντια στους φράχτες από τον Έβρο μέχρι το Καλαί στις 23-24 Γενάρη 2016 είχε μεγάλη απήχηση. Ο ξεσηκωμός ενάντια στους φασίστες απλώνεται σε αρκετές χώρες.
 
Ήδη πριν την από την Διεθνή Συνάντηση της Αθήνας στις 3 Σεπτέβρη στο Βερολίνο θα έχει πραγματοποιηθεί η μεγάλη πανεθνική διαδήλωση της νεοϊδρυθείσας κίνησης “Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό” με πρόσκληση προς την ΚΕΕΡΦΑ αλλά και την ελληνική κοινότητα της χώρας. Στις 8-9 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η κοινή ιδρυτική συνδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας “Stand up against racism” σε Βρετανία και Γαλλία.
 
Και στην Ελλάδα απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προωθεί τα νέα μνημόνια πλάι στα παλιά, με το ασφαλιστικό-σφαγείο, τις ιδιωτικοποιήσεις και την στήριξη της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ με τον Ερντογάν, ο μόνος δρόμος είναι η κοινή πάλη όλων των κινημάτων ενάντια πολιτικές της φτώχειας και του ρατσισμού οι οποίες αφήνουν τα περιθώρια δημαγωγίας στους φασίστες. 
 
“Καλούμε τα συνδικάτα, όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τις αντιφασιστικές συλλογικότητες, τις δημοτικές κινήσεις, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κινήσεις LGTBQ, των αναπήρων, των Ρομά, τους ανθρώπους τω γραμμάτων και των τεχνών να πάρουν μέρος και να ενώσουν τη δύναμή τους με τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη στην Διεθνή Συνάντηση και την Πανελλαδική Συνέλευση κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 15-16 Οκτώβρη στην Αθήνα”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την αρχική πρόταση για διεθνή μέρα δράσης κατά της Ευρώπης των φραχτών και του νεοναζισμού στις 18 Μάρτη 2016. 
 
Το πρόγραμμα της μεγάλης αυτής συνάντησης θα περιλαμβάνει δυο συζητήσεις το Σάββατο 15/10 από τις 3μμ μέχρι τις 9μμ, με θέματα “Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Ανοιχτά σύνορα-ανοιχτές πόλεις” και “Η αντίσταση στο νεοναζισμό στην Ευρώπη και η καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής” και την κεντρική συζήτηση της Κυριακής 16/10 από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ με θέμα “Η 18 Μάρτη και το διεθνές κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό”.