Εργατικό κίνημα
Πορείες σωτηρίας του ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαδηλώνουν μαζικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, 9 Σεπτέμβρη.

Θεσσαλονίκη 9 Σεπτέμρβη

Μπορεί το Σάββατο 10/9 πολλές χιλιάδες να διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η πόλη όμως κινούταν σε αγωνιστικούς ρυθμούς ήδη από την προηγούμενη ημέρα, με την “Πορεία Σωτηρίας του ΕΣΥ” που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία όλης της χώρας. 
 
Η άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ήταν οι κεντρικές διεκδικήσεις της κινητοποίησης.
Η ΠΟΕΔΗΝ, η ομοσπονδία των εργαζομένων, είχε προκηρύξει στάση εργασίας στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη διαδήλωση να πάρει πανελλαδικά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή υγειονομικών από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή. 
 
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 9/9, δεκάδες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πύλη του Ιπποκράτειου. Η πορεία ξεκίνησε με δυο άλογα στην κεφαλή, κατά το γνωστό τραγούδι του Μπιθικώτση, να σέρνουν μια άμαξα με μια κούκλα πάνω της στο ρόλο της δημόσιας Υγείας. Ακολουθούσαν τα πανό της ΠΟΕΔΗΝ, όπου απεικόνιζαν τον “μαυρογιαλούρο” Τσίπρα και τους Ξανθό – Πολάκη με αντίστοιχους χαρακτηρισμούς και πιο πίσω οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου, του Αγ.Παύλου, της ΕΝΙΘ, του ΨΝΘ, των “αθηναϊκών” Γεννηματάς, Αγ. Σάββας, του νοσοκομείου Κομοτηνής του ΜΕΤΑ και του ΠΑΜΕ. 
 
Η διαδήλωση ολοένα και μεγάλωνε όσο προχωρούσε καθώς στη διαδρομή ενώθηκαν με την πορεία τα μπλοκ του Θεαγένειου, του ΑΧΕΠΑ, του ΓΝΘ Γεννηματάς, όπως επίσης και αυτά του νοσοκομείου Χανίων, της Δράμας, του Κιλκίς, συγκροτώντας τελικά μια διαδήλωση εκατοντάδων απεργών που έφτασε μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
 
Διαβάστε τί δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη, υγειονομικοί που βρέθηκαν στην κινητοποίηση:
 
 
Η δημόσια Υγεία απειλείται με κατάρρευση. Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού προκαλούν μεγάλα προβλήματα και τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή λειτουργούν επειδή οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους. Σήμερα είμαστε εδώ εργαζόμενοι από νοσοκομεία όλης της χώρας για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Δυναμικά κι απεργιακά, όλοι μαζί, σε όλα τα νοσοκομεία, για να κερδίσουμε αυξήσεις και χρηματοδότηση. Κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη.
Γιάννης Κούτρας, Δ.Σ. ΕΝΙΘ
 
 
Δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν κλάδοι που οι ελλείψεις φτάνουν το 75% όπως ο δικός μου, των τραυματιοφορέων. Θα έπρεπε να είμαστε 100 και είμαστε 25. Αν δεν κατέβουν όλοι στο δρόμο δεν θα βγει άκρη. Όλοι, από κάθε νοσοκομείο κι από κάθε χώρο. Απεργίες θέλουμε. Όχι μόνο στάσεις εργασίας. Εκεί θα φανεί η δύναμή μας.
Άρης, Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης
 
Ο υγειονομικός χάρτης υποφέρει σε όλη την επικράτεια από την υποστελέχωση κι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Στην Κομοτηνή οι οργανικές θέσεις των γιατρών είναι 64 άτομα κι αυτή τη στιγμή δουλεύουν 32 άτομα. Οι μισοί. Mιλάμε για πλήρη υποστελέχωση. Θέλουμε τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας στον αγώνα που δίνουμε.
Αλέξανδρος, Νοσοκομείο Κομοτηνής 
 
Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν οδηγήσει σε συγχωνεύσεις κλινικών μέσα στο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα κλινικές κινδυνεύουν με κλείσιμο όπως η παιδοψυχιατρική. Όταν μιλάμε για ελλείψεις, μιλάμε ότι λείπουν τουλάχιστον 700 άτομα. Σήμερα είναι μια καλή κινητοποίηση αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Τα συνδικάτα πρέπει σήμερα να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν τουλάχιστον την επόμενη απεργία και γυρνώντας πίσω να συνεχίσουμε με συνελεύσεις κι οργάνωση του αγώνα για να έχουμε ένα καυτό φθινόπωρο. Στο σωματείο αποφασίσαμε επίσης δύο ακόμα πράγματα. Να πάρουμε θέση για το προσφυγικό, να πούμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και την περίθαλψή τους πρέπει να αναλάβει εξ'ολοκλήρου το ΕΣΥ. Και δεύτερον να γράψουμε στο σωματείο όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης (εργολαβικοί, προγράμματα ΟΑΕΔ κλπ). 
Βάσω Αθανασάκη, Δ.Σ σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
 
Ήρθαμε από τα Χανιά για να υπενθυμίσουμε ότι οι προσλήψεις που γίνονται είναι πάρα πολύ λίγες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Σταγόνα στον ωκεανό. Μιλάμε ότι λείπουν 20.000 νοσηλευτές από τα νοσοκομεία. Το νοσοκομείο Χανίων δουλεύει με το 47% των εργαζομένων που χρειάζεται. Δουλεύουμε χωρίς άδειες και χωρίς ρεπό και δίνουμε την ψυχή μας για την περίθαλψη του πολίτη χωρίς φυλετικές διακρίσεις. Και το κράτος από την άλλη, αντί να το εκτιμήσει, μας χρωστάει δεδουλευμένα. Πρέπει να συνεχίσουμε με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.
Γιάννης Τσιγκουνάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσ. Χανίων
 
Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί γιατί η κατάσταση είναι τραγική. Ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει το 45% σε σχέση με όσους θα έπρεπε να είμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να δώσει λύσεις. 
Σταύρος Γουναρίδης, αντιπρόεδρος Σωματείου ΓΝΘ Γεννηματάς
 
Είμαι 25 χρόνια εργαζόμενη και μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει Υγεία. Δουλεύουμε διπλά και τριπλά.  Από το Θεαγένειο λείπουν 400 άτομα. Σήμερα είναι μια πάρα πολύ καλή κινητοποίηση αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Να συνεχίσουμε μέχρι τέλους.
Αναστασία, εργαζόμενη Θεαγένειο
 
Δεν είμαστε δούλοι. Δεν μπορείς να εξαντλείς το προσωπικό των νοσοκομείων εργασιακά και οικονομικά και αυτό να μην έχει επίπτωση στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Και δεν μιλάμε μόνο για τον νοσοκομειακό κλάδο στο δημόσιο τομέα. Αν πιάσουμε τις ιδιωτικές κλινικές, εκεί γίνεται το μεγάλο δράμα. Οι εργοδότες παίρνουν τις επιχορηγήσεις και την ίδια στιγμή δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Και την πληρώνει ο πολίτης που καλείται να εισπράξει υπηρεσίες δομημένες κάτω από μια απαράδεκτη κατάσταση. Όσο και να θυσιαστεί το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα πρεπε.
Σοφία, εργαζόμενη ΑΧΕΠΑ
 
Ανεβήκαμε κι εμείς από το Αττικό, για τη διαδήλωση των νοσοκομείων την Παρασκευή και για το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ την επόμενη μέρα. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, των εργολαβικών εργαζόμενων, των επικουρικών κλπ και άνοιγμα των νοσοκομείων που έχουν κλείσει. Έχουμε μπροστά μας να οργανώσουμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων με την πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Οκτώβρη αλλά και πιο πριν με τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις το τριήμερο 17-19/9 στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Σπύρος Στάικος, Δ.Σ Σωματείο εργαζομένων Αττικό
 
 

Αθήνα 6 Οκτώβρη

Νέα απεργιακή κινητοποίηση και διαδήλωση στα πρότυπα αυτής της Θεσσαλονίκης αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, μετά το τέλος της πορείας την Παρασκευή.
 
Συγκεκριμένα,  την Πέμπτη 6/10, καλεί σε 4ωρη στάση εργασίας 7πμ-11πμ τους εργαζόμενους των νοσοκομείων της Αθήνας και 24ωρη απεργία τους συναδέλφους τους από την περιφέρεια. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση που θα ξεκινήσει από το ΕΚΑΒ στου Παπάγου και περνώντας από μια σειρά νοσοκομεία θα καταλήξει στο υπ. Υγείας.
Αν στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση της Παρασκευής 9/9 μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, η αντίστοιχη της Αθήνας στις 6/10 μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. 
 
Κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο των νοσοκομείων της Αθήνας μπορεί και πρέπει να “ξεχειλώσει” την τετράωρη στάση εργασίας, κηρύσσοντας απεργία κι όλη την υπόλοιπη ημέρα για να δώσει μαζικά τη δυνατότητα στα μέλη του να ενωθούν με τους συναδέλφους τους και να διαδηλώσουν. Το σωματείο του ΓΝΑ Γεννηματάς ήδη πήρε απόφαση για επέκταση της στάσης μέχρι τις 3μμ.
 
Και φυσικά τα νοσοκομεία της περιφέρειας να εκμεταλλευτούν την απόφαση για 24ωρη απεργία και να οργανώσουν το κατέβασμά τους στην Αθήνα. Οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο Νυστέρι και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, εκτός από την κινητοποίηση στις 6/10, μετά από παρέμβαση του “Νυστεριού”, αποφάσισε τη συμμετοχή του συνδικάτου στο τριήμερο αντιφασιστικών κινητοποιήσεων 17-19/9, στην επέτειο της δολοφονίας του Π.Φύσσα. Όπως ανακοινώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης η ομοσπονδία θα εξετάσει την πραγματοποίηση ξεχωριστής κινητοποίησης για το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσα στο Σεπτέμβρη.
Ανάλογες αποφάσεις υιοθέτησε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών που συνεδρίασε αμέσως μετά.