Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Συνέδριο αναπήρων στο Λονδίνο: Χτίζουμε πέρα από τα σύνορα

Με την παρουσία αντιπροσωπείας από την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων – Μηδενική Ανοχή πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 10 Σεπτέμβρη στο Λονδίνο το Διεθνές Συνέδριο “Η Αντίσταση των Αναπήρων: Χτίζουμε πέρα από τα σύνορα”. 
 
Η διεθνής συνάντηση οργανώθηκε από την πρωτοβουλία “Ανάπηροι ενάντια στις περικοπές”. Είναι μια ενιαιομετωπική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια μέσα από τα κινήματα των πλατειών μαζί με κινήσεις ακτιβιστών αναπήρων, προσπαθώντας να αναδείξει την σημασία των μέτρων λιτότητας που παίρνουν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για τις ζωές των αναπήρων. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος και μίλησαν ανάπηροι από πολλές και διαφορετικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες, ενώ στο πάνελ του συνεδρίου μίλησαν ακόμα και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.
 
Η Κίνηση Χειραφέτησης πήρε μέρος στην Διεθνή Συνδιάσκεψη με μια μεγάλη παρουσίαση υπό τον τίτλο “Μηδενική Ανοχή στις περικοπές και τις διακρίσεις” στην  οποία αφού παρουσίασαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στην Ελλάδα, μίλησαν για την ιδρυματοποίηση (όπως το παράδειγμα των Λεχαινών) και τη πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Εκτενή αναφορά έκαναν για τους χιλιάδες ανάπηρους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα τον τελευταίο χρόνο χωρίς να βρουν καμιά κρατική βοήθεια, παρουσίασαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την πλήρη απουσία προδιαγραφών προσβασιμότητας παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ αναφέρθηκαν και στη ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι στους ανάπηρους τόσο σε επίπεδο της κρατικής μέριμνας όσο ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση από ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες.
 
“Μερικα πρώτα συμπεράσματα και αποφάσεις απο την διεθνή συνάντηση των αναπήρων ακτιβιστών είναι πως κρίνεται αναγκαία η συσπείρωση των αναπήρων σε διεθνές επίπεδο με τη δημιουργία κοινής ατζέντας και διεθνή ακτιβιστική αλληλεγγύη. Χρειάζεται αυστηρή παρακολούθηση των θεσμικών εθνικών αναπηρικών κινημάτων και δημοσιοποίηση των περιπτώσεων διαφθοράς ή χειραγώγησης του ανάπηρου πληθυσμού. Είναι αναγκαία η σύσταση ανεξάρτητου διεθνούς φορέα διεκδίκησης. 
 
Αξιοπρέπεια
Παλεύουμε για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλες και όλους. Συνδεόμαστε με τα κινήματα και τις μάχες που έχουμε γύρω μας διεκδικώντας την αυτόνομη και ανεξάρτητη πρόσβασή μας και παρουσία μας σε αυτά.  Δεν είμαστε ήρωες, δεν θέλουμε να γίνουμε υπεράνθρωποι Ολυμπιονίκες για να μπορέσουμε να ζήσουμε μια κανονική ζωή, είμαστε ανάπηροι και ανάπηρες που διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και σε διεθνές επίπεδο.
 
Μηδενική Ανοχή σε ό,τι μας στιγματίζει, μας ωθεί σε υποτελή διαβίωση και σε ό,τι μας στερεί την ισονομία", τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Αντώνης Ρέλλας εξηγώντας πως τα παραδείγματα των περικοπών στη Βρετανία είναι εξίσου συγκλονιστικά αφού οι περικοπές της κυβέρνησης των Τόριδων έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανάπηρους στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση. “Η αντιμετώπιση της αναπηρίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ούτε μέσα από φιλανθρωπίες κάθε είδους, ούτε μέσα από επιδοματικού τύπου κοινωνικές παροχές αλλά από την πραγματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός κοινωνικού μοντέλου χειραφέτησης των αναπήρων”, τόνισε ο Α. Ρέλλας.