Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
15-16 Οκτώβρη Συνάντηση στην Αθήνα

Μετά από ένα χρόνο δράσης στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο και τους φασίστες, αντιπροσωπείες αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων από 11 χώρες της Ευρώπης θα συναντηθούν στην Αθήνα στις 15-16 Οκτώβρη, στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στο γήπεδο μπάσκετ στο Ρούφ. Στα πλαίσια του ίδιου διημέρου θα γίνει η πανελλαδική συνέλευση για την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. 
 
Μετά από έναν χρόνο όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη με τη δράση τους ταρακούνησαν τα θεμέλια της ρατσιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων, των φραχτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, μία συνάντηση αντιπροσωπειών που θα συμπυκνώσει όλες αυτές τις εμπειρίες είναι ένα εντυπωσιακό πολιτικό γεγονός. Η ανάγκη για την κλιμάκωση αυτής της δράσης για το άνοιγμα των συνόρων, ενάντια στην εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει σαν συνέπεια να συνεχίζονται οι πνιγμοί χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, παραμένει επιτακτική. 
 
Η κινητοποίηση ενάντια στους φράχτες από τον Έβρο μέχρι το Καλαί στις 23-24 Γενάρη 2016 και οι διεθνείς κινητοποιήσεις στις 21 Μάρτη, μετά από κάλεσμα που αποφασίστηκε στην περσινή Διεθνή Συνάντηση της Αθήνας, έδωσαν δυναμική σε αυτό το κίνημα. Φέτος για τέταρτη χρονιά, η ΚΕΕΡΦΑ έχει απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση με στόχο την ανάληψη νέων συντονισμένων πρωτοβουλιών. 
 
Ήδη η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. Από τη Βρετανία θα συμμετέχει ο Weyman Bennett από τις κινήσεις Unite Against Fascism και Stand Up to Racism.  Στις 8 Οκτώβρη η κίνηση Stand Up to Racism πραγματοποιεί συνέδριο στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη Βρετανία με στόχο την κλιμάκωση και το συντονισμό της δράσης ενάντια στο ρατσισμό και με τη συμμετοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν, συνδικαλιστών, κοινοτήτων μεταναστών. 
 
Ο David Albrich, από την Πλατφόρμα Ενάντια στο Ρατσισμό στην Αυστρία, θα είναι για δεύτερη χρονιά στη Διεθνή Συνάντηση. Πέρσι είχε μεταφέρει την εικόνα από το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με τα συλλαλητήρια των δεκάδων χιλιάδων στη Βιέννη. Φέτος θα μας μεταφέρει τις μάχες ενάντια στους φασίστες, ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών, που αποφασίστηκαν μετά από ένσταση των φασιστών (βλέπε και στη σελίδα 20).
 
Στη Διεθνή Συνάντηση θα υπάρχει συμμετοχή από το αντιρατσιστικό κίνημα της Γαλλίας, που έδωσε όλη την προηγούμενη χρονιά τη μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία του Ολάντ, που στρώνει το δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, με πιο πρόσφατη την υπεράσπιση των μουσουλμάνων γυναικών κόντρα στην απαγόρευση του μπουργκίνι. 
Από τη Γερμανία θα υπάρχει συμμετοχή από την νεοϊδρυθείσα πρωτοβουλία “Συμμαχία Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό” που το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, πραγματοποίησε την πρώτη κεντρική διαδήλωση στο Βερολίνο, δίνοντας μία πρώτη απάντηση στην άνοδο του ακροδεξιού και ρατσιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που μετά την εκλογική επιτυχία του στο κρατίδιο Mecklenburg-Vorpomme, είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος να μπει την επόμενη χρονιά στην Ομοσπονδιακή Βουλή. 
 
Στις 15-16 Οκτώβρη θα είναι επίσης στην Αθήνα, ο Αττίλα Ντιρίμ από την Τουρκία, ο Κυριάκος Κοιλιάρης από την Κύπρο, ο Steve Cedar από την Κίνηση Eνωμένοι ενάντια στο Φασισμό Καταλωνίας, ο Lene Junker από τη Δανία, ο Δημήτρης Δασκαλάκης από την Ελβετία και συναγωνιστές από την Ολλανδία και την Πολωνία. 
 
Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στήριξε την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, άφησε άθιχτο τον φράχτη στον Έβρο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προχώρησε σε απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία και σε διώξεις κατά του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, έχει απέναντί της ένα αντιρατσιστικό κίνημα που παλεύει στο πλευρό των προσφύγων απαιτώντας στέγη, παιδεία και υγεία για όλους. 
 
Η πανελλαδική συνέλευση στις 15-16 Οκτώβρη θα είναι και συνέχεια των κινητοποιήσεων για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής μετά από το τριήμερο στην επέτειο της δολοφονίας που Παύλου Φύσσα. Όλες οι διεθνείς αντιπροσωπείες έχουν τα μάτια τους στραμένα στην εξέλιξη της δίκης. Ενδεικτικό το ενδιαφέρον στη Γιορτή της Ουμανιτέ στο Παρίσι (βλέπε κάτω).
 
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα προκλητικά προνόμια που εξακολουθούν να απολαμβάνουν σαν «κοινοβουλευτικό κόμμα» οι δολοφόνοι, όπως πχ. την προβολή από την ΕΡΤ της ομιλίας του Μιχαλολιάκου στις Θερμοπύλες. Η ΚΕΕΡΦΑ σε συνεργασία με τις κινήσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ καλεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ραδιομέγαρο στις 26 Σεπτέμβρη.
 
Στις 30 Σεπτεμβρη δικάζεται ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Κουκούτσης, που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση κατ' εξακολούθηση, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Π. Κωνσταντίνου στις 24 Αυγούστου 2012. Ήταν η μέρα που ένα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές έφτασε στο Σύνταγμα και αντιπροσωπεία του μπήκε στο κτίριο της Βουλής για να επιδώσει ψήφισμα κατά των ρατσιστικών επιχειρήσεων σκούπα του Ξένιου Δία. Ο Κουκούτσης δε δίστασε τότε να προπηλακίσει την αντιπροσωπεία του συλλαλητηρίου την ώρα που βρίσκονταν στο προαύλιο της Βουλής. H υπόθεση αυτή που βρισκόταν στα συρτάρια, προχώρησε μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις 27/11/2013 η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Κουκούτση με ψήφους 253 υπέρ και 1 «παρών».
 
Στις 10 Οκτώβρη δικάζεται η μήνυση της εργοδοσίας της εταιρείας Γενική Ανακύκλωση κατά απεργών και αλληλέγγυων. Η απεργία των μεταναστών εργατών της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ έχει ξεκινήσει από τις 29/12/2015 διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που σε κάποιους έφταναν 10 και 11 μήνες. Τα χρέη του ιδιοκτήτη Λαζόπουλου από δεδουλευμένα στους δεκάδες εργαζόμενους του εργοστασίου ξεπερνούσαν τα 700.000 ευρώ. Στις 5/1/2016 έγινε επέμβαση της αστυνομίας στο εργοστάσιο σε συνεργασία με την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερες από 30 συλλήψεις απεργών και αλληλέγγυων, οι οποίοι κρατήθηκαν στο Α.Τ Ασπροπύργου. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Π. Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Τ. Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Κ. Μπάνος, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης, η Κ.Πατρικίου κι ο Π. Δημητρόπουλος μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ.  
 
Η Πανελλαδική Συνέλευση εργαζόμενων, συνδικάτων, κινήσεων αλληλεγγύης προσφύγων, κοινοτήτων μεταναστών, Ρομά, κινήσεων LGTBQ, έχει τη δυνατότητα να συμπυκνώσει όλο τον πλούτο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που παλεύει για την ένταξή τους στις πόλεις, στα σχολεία, στα νοσοκομεία μαζί με τις εμπειρίες της πάλης για την δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι στην μεγαλύτερη κρίση του καπιταλισμού και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη μπορεί να νικήσει η αλληλεγγύη, κόντρα στους φασίστες και το ρατσιστικό μίσος.