Εργατικό κίνημα
Μαρινόπουλος: Κανένα κλείσιμο, καμιά απόλυση

Συνέλευση Επιτροπών Αγώνα στον Μαρινόπουλο, Κυριακή 11/9

Λεφτά υπάρχουν. Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε συνέλευση καλεσμένη από τις Επιτροπές Αγώνα, βρέθηκαν λεφτά για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους που έφταναν τον ενάμισι μισθό. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κανονικά τη διαδικασία τους την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. 
 
Αποφάσισαν ότι θα οργανώσουν νέες συνελεύσεις στα καταστήματα και θα μεταφέρουν τη συζήτηση που έγινε στη συνέλευση για να αποφασίσουν με ποια μορφή (απεργία ή στάση εργασίας) θα παρέμβουν στις 21 Σεπτέμβρη, ημερομηνία που εκδικάζεται η υπαγωγή του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Το πλαίσιό τους παραμένει σταθερό: κανένα κλείσιμο καταστήματος, καμιά απόλυση, καμιά βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις εργασίας τους.  
 
Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση όσον αφορά τη συμφωνία «εξυγίανσης» που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλο και τράπεζες στις 3 Σεπτέμβρη. Από την εισήγηση τονίστηκε ότι αυτή η συμφωνία είναι εύθραυστη και πως από την πείρα άλλων τέτοιων εγχειρημάτων εγκυμονεί ο κίνδυνος κλεισίματος μαγαζιών και απολύσεων. Επισημάνθηκε βέβαια ότι η ανεξέλεγκτη κατάρρευση δεν είναι επιθυμητή από κανένα από τους εμπλεκόμενους καθώς μπορεί να επιφέρει ντόμινο. 
 
Η συζήτηση απλώθηκε στο τί θα γίνει ακόμα και αν ο Σκλαβενίτης ολοκληρώσει την εξαγορά των μαγαζιών. Η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων εκτίμησαν ότι παρά τα καλά λόγια που ακούγονται για τον νέο ιδιοκτήτη θα ζητήσει θυσίες από τους εργαζόμενους. 
 
Διαφωτιστικές ήταν οι τοποθετήσεις δύο εργαζόμενων στα σουπερ-μαρκετ Σκλαβενίτη που μετέφεραν την πραγματική εικόνα που ισχύει. Εντατικοποίηση δουλειάς, «απαγόρευση» απεργιών, μείωση του προσωπικού σε σχέση με παλιότερα χρόνια, απόκρυψη της εργασιακής πραγματικότητας. Ο Σκλαβενίτης θεωρείται «καλό αφεντικό» γιατί πληρώνει στην ώρα του και μέχρι τώρα δεν ανοίγει τις Κυριακές. 
 
Εργαζόμενη ανέφερε ότι βρίσκεται σε κατάστημα που τους ανακοίνωσαν ότι θα γεμίσουν τα ράφια μετά τη συμφωνία, για αυτό και από «βδομάδα δεν θα πρέπει να υπάρχουν γελάκια, πηγαδάκια και χαλαρότητα». 
Πολλές τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν οι 8 Επιτροπές Αγώνα και να απλωθούν σε περισσότερα καταστήματα, καθώς και στην ανάγκη ενημέρωσης των εργαζόμενων που δεν κατάφεραν να βρεθούν στη συνέλευση.
 
Επιτροπές Αγώνα
Ο Μιχάλης Βερβέρης από την Επιτροπή Αγώνα του Καρφούρ Νέας Ιωνίας και την παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην τοποθέτησή του είπε: «Πρέπει να αξιολογήσουμε, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, τις Επιτροπές Αγώνα ως το καλύτερο πράγμα που μας έχει συμβεί. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οργανώσαμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την ανυπαρξία του επιχειρησιακού σωματείου. Συγκρουστήκαμε με την εργοδοσία και αυτό έχει δώσει αυτοπεποίθηση στους συναδέλφους. Θα πάμε να συζητήσουμε μαζί τους με υπομονή και επιμονή. Χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία του σωματείου. Αν καλέσει σε συνέλευση να πάμε, να συμμετέχουμε, αλλά με τις Επιτροπές Αγώνα μπροστά. Θα χρειαστεί να δείξουμε τη θέλησή μας και στη νέα εργοδοσία. Κανένας να μην χάσει τη δουλειά του και το μισθό του. Στις 21/9 στα δικαστήρια είναι μια συμβολική ημερομηνία. Να είμαστε εκεί με το πανό μας, με απεργία. Με τα αιτήματά μας. Όχι παρακαλετά, απαιτούμε τα δικαιώματά μας. Να πείσουμε μέσα στα καταστήματα όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους».      
 
Στη συνέλευση παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηλεκτρονικής Αθηνών που συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μετά το «λουκέτο» και την απόλυση των 450 εργαζόμενων.