Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Βραβείο στην Έφη Λατσούδη
Η Έφη Λατσούδη, εκ μέρους των εθελοντών του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου και ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης πρόκειται να πάρουν το βραβείο Νάνσεν 2016 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την αλληλεγγύη που πρόσφεραν στους πρόσφυγες στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.
"Βραβεύεται η προσπάθεια και η συμμετοχή πολλών ανώνυμων, βραβεύεται μια συνειδητή επιλογή να μην αρνηθούμε σε ευάλωτους ανθρώπους που φτάνουν στη Λέσβο, αλλά και σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν, την αξιοπρέπειά τους" δήλωσε η Έφη Λατσούδη, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προς τιμή των δυο εθελοντών. "Ωστόσο δυστυχώς σήμερα πολλαπλασιάζονται οι φωνές που μας λένε ότι ούτε την υποχρέωση έχουμε, ούτε και την ευθύνη να προστατεύσουμε όσους φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ότι όσοι φτάνουν είναι μια απειλή και πρέπει να τους μεταχειριστούμε ως παράδειγμα προς αποφυγή για να μην έρθουν άλλοι. Γι' αυτό η επιλογή μας να υπερασπιστούμε όσους φτάνουν στον τόπο μας δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως αποτέλεσμα ανθρωπιστικών αντανακλαστικών, αλλά ως μία ακέραιη πολιτική επιλογή".
Φράχτης
Η Έφη Λατσούδη ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του διημέρου 23-24 Γενάρη 2016 ενάντια στο φράχτη του Έβρου. Είχε μιλήσει για τις προσπάθειες των εθελοντών να διασώσουν και να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ΠΙΚΠΑ και τα εμπόδια που συνάντησαν από τη FRONTEX αλλά και το κράτος.
“Είναι παράλογο να καθόμαστε στην παραλία και να κοιτάμε από που μας έρχεται η βάρκα για να προλάβουμε να τη σώσουμε και να έχουμε τελευταία και τα φαινόμενα της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης” είχε πει στην ομιλία της. “Είχαμε το θέμα με τους Ισπανούς ναυαγοσώστες, όλοι τους πυροσβέστες και επαγγελματίες διασώστες οι οποίοι ήρθαν στην άδειά τους στη Λέσβο να βοηθήσουν και βρέθηκαν 60 ώρες στα κρατητήρια. Έχουμε τη Frontex που αναρωτιόμαστε πώς θα μας βοηθήσει όταν επιχειρεί στα νησιά με άγνωστους στόχους και βλέψεις. Και έχουμε και το κράτος το οποίο θέλει να μας συμμαζέψει. Αυτό που ζήσαμε στα νησιά είναι να έρχονται οργανώσεις αλλά όμως τη δουλειά να την κάνουν αυτοοργανωμένες ομάδες, απλοί πολίτες. Από αυτούς σώθηκαν ζωές και έτσι δεν είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους και γλιτώσαμε κάτι από την αξιοπρέπειά μας”.
Σε πείσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που δε διστάζουν να υψώνουν φράχτες, να πνίγουν, να φυλακίζουν και να βαφτίζουν τρομοκράτες όσους καταφέρουν να σωθούν, το βραβείο της Έφης και του Κώστα είναι στην πραγματικότητα ένα βραβείο στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στην τεράστια πλειοψηφία του κόσμου που συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό τους.