Διεθνή
Γαλλία: Γενική Απεργία 15 Σεπτέμβρη

Εξώφυλλο της βδομαδιάτικης εφημερίδας του NPA

Ημέρα γενικής απεργίας που θα νεκρώσει όλη τη χώρα είναι η Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στη Γαλλία. Συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή “μεταρρύθμιση” της κυβέρνησης Ολάντ, και τα επτά γαλλικά συνδικάτα -CGT, FO, FSU, Solidaires, Fidl, Unef και UNL- κατεβαίνουν σε απεργία με κεντρικό σύνθημα “να καταργηθεί ο εργατικός νόμος”.
 
Μεγάλες αναμένονται οι απεργιακές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε όλη τη χώρα. Στην περιφέρεια του Παρισιού οργανώνονται προσυγκεντρώσεις σε εργοστάσια και γειτονιές. Μια σειρά κλάδοι εργαζόμενων έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους (εκπαίδευση, υγεία, τηλεπικοινωνίες, ταξί, συγκοινωνίες, υπάλληλοι γραφείων κ.α.) προχωρώντας παράλληλα σε δικές τους κινητοποιήσεις και δράσεις. Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε απεργία στην εκπαίδευση ενάντια στις μεταρρυθμίσεις για τα κολλέγια. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτές θα αντιμετωπίσουν τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών αλλά στην πραγματικότητα μειώνουν τις ώρες διδασκαλίας. Επιπλέον το κίνημα των εκπαιδευτικών διεκδικεί να υλοποιηθεί η προ 5ετίας υπόσχεση για 60 χιλιάδες νέες προσλήψεις
 
Ο νόμος El-Khomri (από το όνομα της υπουργού Εργασίας) είχε ξεσηκώσει ένα τεράστιο κύμα αντίστασης από την περασμένη άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι, με απεργίες, καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία. Παρά την πρωτοφανή καταστολή της αστυνομίας και την πολύμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, ο νόμος, που χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και διευκολύνει τις απολύσεις, χρειάστηκε να περάσει δυο φορές με διάταγμα παρακάμπτοντας τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι ξαναπιάνουν τώρα το νήμα της αντίστασης για να μην εφαρμοστεί ο νόμος έχοντας, δίπλα στην κατάργησή του, και το αίτημα “να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.