Εργατικό κίνημα
ΔΟΕ: Συγκέντρωση στο ΣτΕ

Στις 13 Γενάρη εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κατά της υπουργικής απόφασης για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου». Συγκέντρωση θα γίνει έξω από το κτίριο του ΣτΕ (η ώρα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα). 

Η αίτηση ακύρωσης αναφέρει ότι: «Κατά κανόνα η μετατροπή των Νηπιαγωγείων σε Ολοήμερα, συνδέονταν με πρόσληψη προσωπικού και αύξηση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, όπως ρητώς ορίζεται στην εξουσιοδοτική διάταξη. Με την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση, ωστόσο, ανετράπη στο σύνολό της η διαδικασία, χωρίς τέτοια δυνατότητα να προκύπτει εκ του νόμου. 

Έτσι όλα τα νηπιαγωγεία ετράπησαν σε Ολοήμερα, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες λειτουργίας τους, ενώ την ίδια στιγμή, βάσει παράτυπου κανονιστικής εγκυκλίου είχε μειωθεί ο αριθμός των νηπίων, που δικαιούνται να συμμετέχουν στο Ολοήμερο πρόγραμμα και τελικώς δόθηκε η δυνατότητα αναστολής της λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων, που δικαιούνται να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε αυτό…». 

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί παλεύουν για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο. Επιμένουν ότι χρειάζεται η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα στο Ολοήμερο Πρόγραμμα από την έναρξη  μέχρι το τέλος του και δυνατότητα εναλλαγής ωραρίου μεταξύ των νηπιαγωγών του πρωινού και του απογευματινού προγράμματος.