Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: Συνεχίζουμε ενάντια σε Μνημόνια και Ρατσισμό

Στη μάχη της οργάνωσης του μεγάλου αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη μπαίνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια με εκδηλώσεις στους εργατικούς χώρους, συλλογή ψηφισμάτων από τα σωματεία και στόχο τη μαζική και οργανωμένη συμμετοχή εργαζόμενων στις διαδηλώσεις πανελλαδικά.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει την καμπάνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, καθώς και θα στηρίξει όποια εργατική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτές ήταν οι βασικές αποφάσεις από τη συνέλευση του Συντονισμού που έγινε τη Δευτέρα 9 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

Στη συνέλευση συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τους παρακάτω χώρους: την ΕΥΔΑΠ, το Μετρό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και τις ΜΚΟ, τη Γ’ ΕΛΜΕ, τον Μαρινόπουλο, την ιδιωτική υγεία, τους ηθοποιούς, το υπουργείο Πολιτισμού, το νοσοκομείο Γεννηματά, την Ιντρακόμ. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού. Επισήμανε ότι όλος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος με τις εικόνες των προσφύγων μέσα στο χιόνι, τόνισε ότι χρειάζεται «αντιστροφή αυτής της αθλιότητας», ενώ εξήγησε τη μεγάλη σημασία που έχει να συμμετέχουν οργανωμένα τα συνδικάτα στις 18 Μάρτη, παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Ενημέρωσε ότι ήδη στην ΕΡΤ ετοιμάζονται να οργανώσουν εκδήλωση για τις 18 Μάρτη, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΚΕΕΡΦΑ κάνει ανοιχτή σύσκεψη την Παρασκευή 13 Γενάρη στην ΕΣΗΕΑ για την οργάνωση της καμπάνιας. Στις 21 Μάρτη καλεί και συγκέντρωση ενάντια στην ορκωμοσία του Τραμπ στο Σύνταγμα. Έκλεισε την εισήγηση του λέγοντας ο Συντονισμός έχει να στηρίξει τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη στο Μαρινόπουλο, στην ΕΥΔΑΠ, στα Νοσοκομεία, στην Agromart και αλλού. 

Πρώτες πήραν το λόγο εργαζόμενες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που μετέφεραν σοκαριστικές εικόνες. Η Εύα Ηλιάδη τόνισε ότι ο Μουζάλας συνεχίζει τα ψέματα, ενώ η κατάσταση των στρατοπέδων είναι «μαύρα χάλια». Έδωσε την εικόνα από την Μαλακάσα όπου οι πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι μέσα στο χιόνι, χωρίς θέρμανση. Οι πρόσφυγες παρόλες τις δύσκολες συνθήκες κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους και στόχος πρέπει να είναι η συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη. Πρότεινε να μπουν λεωφορεία που θα μεταφέρουν στις διαδηλώσεις τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους εργαζόμενους στα στρατόπεδα που έχουν χάσει κάθε αυταπάτη για τη δράση των ΜΚΟ. 

Άθλιες συνθήκες

Η Μαρίζα έδωσε αντίστοιχες εικόνες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σχιστό. Εξήγησε ότι ενώ αυτό το στρατόπεδο θεωρείται «πρότυπο», κοντέινερ μπήκαν μόνο στις αρχές Γενάρη, ενώ στο στρατόπεδο κουμάντο κάνει ο στρατός. Κατήγγειλε ότι υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και λίγο φαγητό. 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Μαρινόπουλο που ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι Επιτροπές Αγώνα και τη συνέλευση που θα κάνουν την Κυριακή 15 Γενάρη. 

Ο Αντώνης Σκαρπέλης από το Σωματείο εκτάκτων του ΥΠΠΟ ενημέρωσε ότι με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις αποσόβησαν 6 απολύσεις στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Θετικό ήταν το γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία με τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ. Πρότεινε να υπάρξει  προσπάθεια για τη συμμετοχή σωματείων και στη διαδήλωση ενάντια στον Τραμπ.

Ο Αντώνης Φώσκολος από τους μόνιμους του ΥΠΠΟ είπε ότι θα βάλουν μπροστά να οργανώσουν εκδηλώσεις σε χώρους του υπουργείου(πχ Ακρόπολη, Βυζαντινό Μουσείο) για να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι. 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός από το Γεννηματά ανέφερε ότι «το μόνο μέρος που απαγορεύονται οι φωτογραφίες είναι τα στρατόπεδα», αυτό συμβαίνει και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων μετά από την εντολή Μουζάλα. Ενημέρωσε ότι οι υγειονομικοί ετοιμάζουν διαδήλωση στη Λάρισα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων «Καραβάνι της Υγείας» και ότι πιέζουν τις Ομοσπονδίες τους να καλύψουν την κινητοποίηση με απεργία. Είπε ακόμα ότι οι υγειονομικοί έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλούς πρόσφυγες και ότι χρειάζεται αξιοποίηση των υλικών που έχει κυκλοφορήσει η ΚΕΕΡΦΑ. 

Ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών μετέφερε τις εμπειρίες που είχε στην περιοδεία με τον θίασο του που έπαιξαν για τα προσφυγόπουλα στα στρατόπεδα στην Κω, στην Ριτσώνα και στον Αυλώνα. Πρότεινε και αυτός να μπουν λεωφορεία για να συμμετέχουν μαζικά οι πρόσφυγες στα συλλαλητήρια στις 18Μ. 

Ο Μανώλης Μαστοράκης από την ΕΥΔΑΠ είπε ότι όλη η προηγούμενη χρονιά ήταν γεμάτη μάχες, θύμισε τη σύγκρουση για τη ληστεία των αποθεματικών και ενημέρωσε ότι η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι είναι στις 20 Μάρτη. Υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πάει πίσω το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά οι μάχες τόσο απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο όσο και απέναντι στις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο είναι μπροστά. 

Τις κινητοποιήσεις που έχουν οργανώσει οι εκπαιδευτικοί της Γ’ ΕΛΜΕ θύμισε η Γεωργία Κόφφα, από την «υποδοχή» του Μουζάλα στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τη στήριξη σε προσφυγόπουλα να γραφτούν σε σχολεία. Επισήμανε ότι αυτές οι μάχες δόθηκαν με κομμάτια που δεν ανήκουν μόνο στην επαναστατική αριστερά, αλλά και με κόσμο που έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά την κοινή δράση. 

Ο Βασίλης Συλαϊδής από την Ιντρακόμ ενημέρωσε ότι το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχωρά σε νέο συνέδριο στις 5 Φλεβάρη μετά την ακύρωση του συνεδρίου που έγινε τέλη Μάη με δικαστική παρέμβαση εξαιτίας προσφυγής του εργοδοτικού σωματείου της Άλφαμπανκ. Οι δυνάμεις της αριστεράς δεν αναγνώρισαν τη διορισμένη διοίκηση, ενώ εξήγησε ότι χρειάζεται να καταγγελθεί αυτή η μεθόδευση και μέσα στο συνέδριο που θα γίνει.  

Ο Κώστας Πολύδωρος από την ιδιωτική υγεία τόνισε ότι χρειάζεται να στηριχτεί η 18 Μάρτη με ψηφίσματα από όλα τα σωματεία, ενώ ενημέρωσε για την κινητοποίηση που οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια στο Περιστέρι την Τρίτη 10 Γενάρη απέναντι στην εργοδοτική και ρατσιστική τρομοκρατία της εργοδοσίας της Agromart σε μετανάστες εργάτες.