Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ορκωμοσία Τραμπ: Συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνής είναι ο ξεσηκωμός ενάντια στον μεγιστάνα ρατσιστή και σεξιστή νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει της ορκωμοσίας του στις 20 Γενάρη. Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να λείπει από το χάρτη των κινητοποιήσεων. Η ΚΕΕΡΦΑ έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει σε συγκέντρωση το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 4μμ, στο Σύνταγμα. Το ίδιο θα γίνει σε άλλες 7 πόλεις της χώρας.

“Στις 20-21 Γενάρη με αφορμή την ορκωμοσία Τράμπ βγαίνει μαζικά το κίνημα στους δρόμους της Αμερικής για να δώσει μια μεγάλη προειδοποίηση: Υπάρχει μηδενική ανοχή στο νέο πλανητάρχη των ΗΠΑ που υπόσχεται να χτίσει φράχτη εκατοντάδων χιλιομέτρων για να φράξει την είσοδο στους φτωχούς μετανάστες. Μηδενική είναι η ανοχή στις σφαίρες αστυνομικών που αφαιρούν ζωές μαύρων. Μηδενική είναι και η ανοχή για την πολιτική επίδειξης ισχύος για την επιβολή της ηγεμονίας στους ανταγωνιστές με απειλή απλώματος των αιματοβαμμένων επεμβάσεων στην Μ. Ανατολή και το Αφγανιστάν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είμαστε στο πλευρό τους!” αναφέρει το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.

“Το παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα είναι παρών και συντονίζεται. Μαζί με τα αδέρφια μας στην Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο, θα διαδηλώσουμε κι εμείς εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στις 12μες στο Αγ.Βενιζέλου” μας είπε η Ιωάννα, φοιτήτρια και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Είναι πολύ σημαντικό που καταφέρνουμε και συντονίζουμε τις δράσεις μας διεθνώς ενάντια στους φράχτες που χτίζονται από υψώνονται από τον Έβρο μέχρι το Μεξικό. Το άλλο Σάββατο 21/1 διαδηλώνουμε μαζικά και θα συνεχίσουμε και μετά, για να γίνει η φετινή διεθνής μέρα δράσης στις 18 Μάρτη, ημέρα σταθμός για το παγκόσμιο κίνημα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε και τις δύο αυτές διαδηλώσεις με εξορμήσεις και αφισσοκολήσεις. Σε εκδήλωση που κάναμε λίγο πριν τις γιορτές και συμμετείχε πολύς κόσμος από διάφορους χώρους της αριστεράς, δήλωσαν όλοι ότι θα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και στις 21/1 και στις 18/3”.

Μαζικές αναμένονται οι διαδηλώσεις στις ίδιες τις ΗΠΑ. Την ίδια μέρα με εμάς εδώ, χιλιάδες γυναίκες από όλες τις πολιτείες θα διαδηλώσουν έξω από το Καπιτόλιο στην Ουάσιγκτον. Η Women March (πορεία γυναικών) όπως τιτλοφορείται η διαδήλωση της 21/1 αλλά και η συμμαχία που πήρε την πρωτοβουλία, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Million Women March, την μαζική κινητοποίηση χιλιάδων αφροαμερικανών γυναικών στη Φιλαδέλφεια το 1997 και ταυτόχρονα αντλεί την έμπνευσή της από την ιστορική Million March που οργάνωσε το 1963 το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ουάσιγκτον κι όπου ο Martin Luther King εκφώνησε τη διάσημη “I have a dream” ομιλία του. Τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση ετοιμάζουν μεταξύ άλλων και οι συλλογικότητες των Βετεράνων, που έχουν αποτελέσει την ψυχή του αντιπολεμικού κινήματος παλιότερα και όχι μόνο.

Δεκάδες είναι οι οργανώσεις που καλούν σε διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ και την προηγούμενη, την Παρασκευή 20/1, που είναι η ημέρα ορκομωσίας του Τραμπ.

“Την Παρασκευή 20/1 ο Ντ.Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Καλούμε όλους τους συνειδητοποιημένους άνθρωπους στο δρόμο για να ακυρώσουμε τις τελετές. Ακόμα κι αν καταφέρει να ορκιστεί, να το κάνει απομονωμένος, πίσω από κλειστές πόρτες, δείχνοντας στον κόσμο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου στις ΗΠΑ, δεν υποστηρίζει την προεδρία του, ούτε συναινεί στην διακυβέρνησή του” αναφέρει η πρωτοβουλία Disrupt J20.

“Εκατοντάδες χιλιάδες, μπορεί κι εκατομμύρια θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα ενάντια στον Τραμπ και την ατζέντα του. Στο Μιλγουόκι η διαδήλωση στις 20/1 θα σημάνει την έναρξη των '100 ημερών αντίστασης', μιας πληθώρας κινητοποιήσεων και δράσεων, σε αντιπαράθεση με το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του Τραμπ στην εξουσία”, λέει το μήνυμα της Συμμαχίας Ενάντια στον Τραμπ του Μιλγουόκι.

“Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο μαζικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ”, εκτιμά ο Γουόλτερ Σμόλαρεκ, από το ANSWER, μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές οργανώσεις της χώρας που καλεί στις κινητοποιήσεις. “Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε το χτίσιμο ενός ακόμα μεγαλύτερου κινήματος βάσης κόντρα στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό, το ρατσισμό, τη στοχοποίηση των μεταναστών κι ενάντια στις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Ο Τραμπ είναι ένα ρατσιστικό και σεξιστικό κάθαρμα. Πιστεύουμε ότι δεκάδες χιλιάδες προοδευτικοί άνθρωποι θα είναι στο δρόμο την ημέρα της ορκομωσίας και θα συνεχίσουν τη μάχη και μετά. Μόνο ένα μαζικό κίνημα μπορεί να αλλάξει τη χώρα και τον κόσμο. Να περιμένουμε κάτι τέτοιο από τους πολιτικούς που οδήγησαν στην άνοδο του Τραμπ, είναι ανώφελο”.

“Από τη μεριά της Κλίντον και του μηχανισμού των Δημοκρατικών, γίνεται προσπάθεια εφησυχασμού του κόσμου. Αλλά πολύς κόσμος που πίστευε μέχρι πριν λίγες μέρες στο παρόν εκλογικό σύστημα, τώρα πια αλλάζει. Αισθάνεται προδομένος” συμπληρώνει η Σάρα Φλάουντερς, μέλος του Διεθνούς Κέντρου Δράσης, μιας από τις οργανώσεις που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν.

Σε διάφορες πολιτείες όπως το Οκλαντ έχουν γίνει προσπάθειες για να βγουν απεργίες την ημέρα της ορκομωσίας, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι της τέχνης καλούν σε απεργία στον κλάδο του πολιτισμού.

Μέχρι στιγμής εκτός από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα που προαναφέραμε, διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί και σε μια σειρά άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.

Δείτε το βίντεο - κάλεσμα για τις διαδηλώσεις ενάντια στον Τραμπ 

 

 

Δεν θρηνούμε! Διαδηλώνουμε! 

Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες του μεγάλου κεφάλαιου και της εξουσίας του στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι επιβιώσαμε από τον Νίξον, τον Ρήγκαν και δύο Μπους. Έχουμε πολλά να κάνουμε και έναν ολόκληρο κόσμο να κερδίσουμε. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στην σπουδαία εργατική τάξη της Ελλάδας. Venceremos!

Brian Verdin, Milwaukee, Coalition Against Trump 


 
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Την Παρασκευή 20 Γενάρη προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε 20 πόλεις σε όλη τη Βρετανία, έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Λονδίνο και σε προξενεία των ΗΠΑ σε άλλες πόλειςΤις διαδηλώσεις καλεί το Stand Up to Racism με την υποστήριξη αρκετών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Καμπάνιας Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Η τοπικές αυτές διαδηλώσεις είναι κομμάτι του αντιρατσιστικού προγράμματος δράσης που έχουμε βάλει μπροστά, εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων στις 18 Μάρτη. Επόμενη ημερομηνία σταθμός για το αντιρατσιστικό κίνημα θα είναι το κοινό συνέδριο συνδικάτων και Stand Up to Racism, στις 4 Φλεβάρη.
 
Σε μια περίοδο που ανοίγει μαζικά η συζήτηση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα για την πολιτική των Εργατικών σχετικά με τους μετανάστες, η TUC (η βρετανική ΓΣΕΕ), έχει επικοινωνήσει με τα σωματεία μέλη της για να στείλουν αντιπροσώπους στο συνέδριο. Το ίδιο και αντιρατσιστές ακτιβιστές οργανώνουν τη συμμετοχή ομάδων από του χώρους εργασίας τους. Εκτός από τις κινητοποιήσεις της Παρασκευής 20/1, θα πραγματοποιηθούν κι άλλες δράσεις, όπως μια διαδήλωση γυναικών την επόμενη μέρα σε αλληλεγγύη με αυτήν που θα λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον.
 
                                                                                                                                                                 Ντέιβ Σιούελ, Socialist Worker 

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει οργή και ανησυχία και στον προοδευτικό κόσμο στη Γερμανία. Γι' αυτό το λόγο ακτιβιστές από διάφορες οργανώσεις και κινήσεις, πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν κινητοποίηση στην πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο στις 20 Γενάρη, για να συντονιστούν με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαικές χώρες τη μέρα της ορκομωσίας του Trump.

Ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά και το ρατσισμό είναι κοινός στις δυό πλευρές του Ατλαντικού. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές και στο κάλεσμά τους, "...Ο τραμπισμός δεν είναι ένα απομονωμένο εθνικό κίνημα. Ενωμένοι αντιστεκόμαστε στους δεξιούς οπορτουνιστές, όπως η Frauke Petry και το AfD, η Μαρίν Λεπέν, οι Geert Wilders και Nigel Farage, που μετατρέπουν σε αποδιοπομπαίους τράγους και δαιμονοποιούν τους μετανάστες, καθώς και θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, για να κερδίσουν πολιτική υπεραξία."

Στο κάλεσμα γίνεται επίσης αναφορά στον κίνδυνο κλιμάκωσης των πολέμων και ενίσχυσης του μιλιταρισμού, στις επιθέσεις στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤ, καθώς και στην απειλή της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Το κάλεσμα υπογράφουν αντιπολεμικές, αντιρατσιστικές, φεμινιστικές οργανώσεις, κινήσεις αμερικάνων που ζουν στο Βερολίνο, και οργανώσεις της αριστεράς, μεταξύ των οποίων το δίκτυο marx21 και η πολυεθνική ομάδα Die Linke Berlin Inteationals.

Λευτέρης Αραμπατζής, Μarx21, Βερολίνο


 

ΑΥΣΤΡΙΑ

Μετά την εκλογή του Τραμπ έγινε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Βιέννη. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αντικοινωνικός απατεώνας, θύτης σοβαρών σεξουαλικών επιθέσεων, ένα δισεκατομμυριούχο καθίκι, ένας ρατσιστής δημαγωγός, αρνητής της κλιματικής αλλαγής και αγαπημένο παιδί των εθνικοσοσιαλιστών σε όλο τον κόσμο.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν δίστασε με ιδιαίτερα “ποιητική” διάθεση να μιλήσει για εκτελέσεις μουσουλμάνων με σφαίρες βουτηγμένες σε αίμα γουρουνιού, την ίδια στιγμή που αναφερόταν σε “μελέτες” από think tanks του λευκού εθνικισμού. Μαύροι διαδηλωτές διώχνονταν βίαια από τις συγκεντρώσεις του, δεν αρνήθηκε την υποστήριξη της Κου Κλουξ Κλαν και αναπαρήγαγε δημοσιεύματα από νεοναζιστικούς λογαριασμούς του Τουίτερ. Η αντίσταση απέναντί του επείγει!

Οι γυναίκες της Αυστρίας ετοιμάζουν μια διαδήλωση γυναικών – μια Women's March – στις 21/1 στη Βιέννη, έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο ρατσισμό, τον σεξισμό και τις διακρίσεις απέναντι στο ΛΟΑΤ κόσμο, που εκπροσωπεί ο Τραμπ. Η πρωτοβουλία ανήκει σε οργισμένο αμερικανό πολίτη στην Αυστρία, που εμπνεύστηκε από το παγκόσμιο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διαδήλωση έχει τη στήριξη των Δημοκρατών του εξωτερικού, των Πράσινων Γυναικών, του Κύκλου των Γυναικών, μιας πλατιάς ομπρέλας οργανώσεων και γυναικείων ομάδων.

Το γυναικείο κίνημα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο κίνημα ενάντια στις απελάσεις των προσφύγων το φθινόπωρο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την περασμένη χρονιά. Μια ομάδα με το όνομα “Γυναίκες ενάντια στον Χόφερ” αποκάλυψε τις σεξιστικές ιδέες του, ηττημένου πλέον, φασίστα υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ. Το 62% των γυναικών ψήφισαν υπέρ του αντιπάλου του, του Βαν ντερ Μπέλεν.

 

Karin Wilflingseder, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης
“Neue Linkswende” και αγωνίστρια ενάντια στην καταπίεση των γυναικών


21 Γενάρη

Αθήνα:  Σύνταγμα 4μμ
Θεσσαλονίκη: Άγ. Βενιζέλου 12μες
Ξάνθη: κεντρική πλατεία 6μμ
Γιάννενα: Περιφέρεια 1μμ
Βόλος: πλατεία Αγίου Νικολάου 12μες
Πάτρα: πλατεία Γεωργίου 11πμ
Χανιά: πλατεία Αγοράς 11.30πμ
Ηράκλειο: Λιοντάρια 12μες