Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι ΟΤΑ: Όχι στις απολύσεις

Απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, 11 Μάη

Στους δρόμους έβγαλε εκατοντάδες εργαζόμενους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των παιδιών στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4ων ετών. 

Την Πέμπτη 11 Μάη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί τους διαδήλωσαν και συμβασιούχοι – παρατασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου απειλούνται με απόλυση.

Μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, από τους δήμους Νίκαιας, Αγ.Βαρβάρας, Αθήνας, Παιανίας, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αγ. Παρασκευής, Περιστερίου κ.α, πραγματοποιώντας μια πολύ ζωντανή πορεία με μπαλόνια, τραγούδια και μουσικά όργανα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση πατώντας πάνω σε ένα πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για ενιαία υποχρεωτική δωδεκάχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, προσπαθεί να δώσει προοδευτικό πρόσημο σε μια ρύθμιση που φέρνει απολύσεις και περικοπές. 

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ, η “Σκουπιδιάρα”: “Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην υπονόμευση και τελικά στην διάλυση του θεσμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία η κίνηση της κυβέρνησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ... Επίσης, στους Παιδικούς Σταθμούς εργάζεται βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας με πλήρες, καθημερινό ωράριο, το οποίο διασφαλίζει την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων και προσωπικό εξειδικευμένο για την παρασκευή των γευμάτων και την σίτιση των παιδιών. Έχουν ολοήμερη καθημερινή λειτουργία από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα επί 11 μήνες το χρόνο. 

«Ταφόπλακα»

Είναι υποκριτική η στάση της κυβέρνησης. Κάτω απο το προοδευτικό κάλυμα της υποχρεωτικής ένταξης στα νηπιαγωγεία, στην ουσία βάζει «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. 

Γνωρίζει ότι η εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» είναι αδύνατη, οι περικοπές και τα μνημονιακά πλαίσια το εξασφαλίζουν αυτό, καθώς στα δημόσια σχολεία δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για την υποδοχή των χιλιάδων παιδιών, ούτε επαρκές εξιδεικευμένο μόνιμο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές. 

Με αυτό τον τρόπο είναι προφανές ότι ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Αντί η κυβέρνηση να στηρίζει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν απαντάει ούτε στο χρόνιο αίτημα για 2χρονη προσχολική αγωγή αλλά ούτε και στην ανάγκη της ενιαίας προσχολικής αγωγής. Όλη η κίνηση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, των ματωμένων πλεονασμάτων της νέας συμφωνίας με τους δανειστές”.

Καθ'οδόν για το υπουργείο Εσωτερικών όπου κατέληξε η πορεία, μιλήσαμε με τη Βιβή, εργαζόμενη σε Παιδικό Σταθμό στο δήμο Αγ. Παρασκευής: “Το νέο μέτρο του υπουργείου Παιδείας θα έχει συνέπειες και για τους εργαζόμενους καθώς θα φέρει απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και για τους γονείς αφού δεν θα βρουν στα νηπιαγωγεία αυτά που παρέχουν οι παιδικοί σταθμοί, όπως σίτιση, λειτουργία τους καλοκαιρινούς μήνες, ψυχολόγους, γιατρούς κλπ. Η κυβέρνηση  πρέπει να ενισχύσει τις δομές στους παιδικούς σταθμούς έτσι ώστε όλα τα παιδάκια να έχουν πρόσβαση. Χρηματοδότηση και προσλήψεις σημαίνει αυτό κι όχι απολύσεις και περικοπές. Η κινητοποίηση σήμερα είναι πολύ μεγάλη. Θα συνεχίσουμε”.   

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον υπουργό Σκουρλέτη που απουσίαζε. Τόσο η ΠΟΕ ΟΤΑ όσο και ο ΠΑΣΥΒΝ έδωσαν διορία μέχρι τις 16/5 κι αν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. “Είναι η δεύτερη τόσο μεγάλη κινητοποίησή μας. Μετά τις 16 Μάη σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε απεργίες διαρκείας” επιβεβαιώνει με δήλωσή της στην Ε.Α, η Λίτσα Καλαϊτζή, πρόεδρος του συνδέσμου των βρεφονηπιαγωγών.


Με μια απόφαση – σφαγείο, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πετάγονται στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι των δήμων που έως τώρα εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παρατάσεις αυτών. Σύμφωνα με την απόφαση, οι παρατάσεις των συμβάσεων κρίνονται αντισυνταγματικές και τα ενταλματα πληρωμής τους δεν θα θεωρηθούν. Η απόφαση αυτή εκτός του ότι στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, οδηγεί στην κατάρρευση τις υπηρεσίες των δήμων και κυρίως την καθαριότητα – καθώς η πλειοψηφία των συμβασιούχων που θίγονται εργάζεται εκεί. Στρώνεται έτσι το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση ενός τομέα που εδώ και καιρό το ορέγονται οι μεγαλοκαρχαρίες.

“Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη θέση εδώ και τώρα” δήλωσε στην Ε.Α η Μαργαρίτα, συμβασιούχος εργαζόμενη στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. “Αποφάσισαν ότι οι συμβάσεις και οι παρατάσεις μας κρίνονται αντισυνταγματικές. Χιλιάδες θα πεταχτούμε στο δρόμο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί συνάδελφοι που μέχρι τώρα ήταν ακόμα και 5 μήνες απλήρωτοι δεν θα πληρωθούνε καν Είμαστε 20.000 συμβασιούχοι πανελλαδικά. Εργαζόμαστε σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έχουμε πίσω μας συζύγους άνεργους, παιδιά μικρά κι έχουμε φτάσει στο αμήν. Είμαι 52 χρονών. Είναι δυνατόν αν απολυθώ τώρα να βρω πουθενά δουλειά, να κολλήσω ένσημα για να βγω στη σύνταξη; Δεν γίνεται να εμπαιζόμαστε άλλο. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν συμφωνούμε με τη λύση που προτείνει η δεξιά αντιπολίτευση. Να μπει δηλαδή ο εργολάβος ιδιώτης μέσα και να πάρει τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ξέρουμε τι γίνεται. Έχω δουλέψει σε εργολάβο σε νοσοκομείο. Ας έρθουν εκεί να δουν σε τί άθλιες συνθήκες μας βάζουν να δουλεύουμε, πώς πληρώνουν, τί λεφτά παίρνουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία”. 

«Θα συνεχίσουμε»

Η Μαργαρίτα αλλά και πολλοί ακόμα συμβασιούχοι βρέθηκαν στην απεργιακή διαδήλωση που κάλεσε την Πέμπτη 12/5 η ΠΟΕ ΟΤΑ, μαζί με τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. “Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στο δρόμο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που κατεβαίνουμε σήμερα. Και στη γενική απεργία στις 17/5 εδώ θα είμαστε κι ετοιμάζουμε και δικές μας καινούργιες κινητοποιήσεις” μας είπε.

“Προειδοποιούμε τους αρμόδιους Υπουργούς πως δεν πρόκειται πια ούτε η Ομοσπονδία, ούτε οι εργαζόμενοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που κάποιοι καπηλεύονται το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρέπεια” αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ. “Το δικαίωμα στην δουλειά δεν «χωρά» σε καμιά εκλογική στρατηγική, σε κανένα εμπόριο ελπίδας για μικροπολιτικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή. Να καταθέσει άμεσα την Νομοθετική ρύθμιση που εδώ και καιρό προαναγγέλλει για την οριστική επίλυση του θέματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει το κόστος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τις οποίες θα πρέπει να θεωρεί δεδομένες”. 

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους ενάντια στις απολύσεις, 11 Μάη