Γράμματα και σχόλια
Λέρος: Φασιστικά πογκρόμ με κάλυψη της αστυνομίας

Η ανοχή και η κάλυψη αστυνομίας και δικαιοσύνης οπλίζει τις φασιστικές ομάδες που δρουν ανενόχλητες στη Λέρο, όπως περίτρανα απέδειξε η αποφυλάκιση των οκτώ φασιστών που συνελήφθησαν μετά την προθεσμία του 48ώρου του αυτόφωρου για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έκαναν επί τρεις ημέρες (2 με 4 Μαΐου) με απολογισμό τουλάχιστον 20 τραυματίες πρόσφυγες.

Οι επιθέσεις γίνονταν νύχτα, σε πρόσφυγες που επέστρεφαν στις κατοικίες τους (hot-spot και διαμερίσματα), από οπλισμένες μηχανοκίνητες ομάδες με καλυμμένα πρόσωπα και πινακίδες κυκλοφορίας. Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται μια έγκυος και δύο τρανς γυναίκες, ενώ οι επιτιθέμενοι μαχαίρωσαν έναν πρόσφυγα και λήστεψαν από έναν ακόμη τα τιμαλφή, τα χαρτιά και τα λεφτά του. Οι φασιστικές ομάδες χτύπησαν με κοντάρια, αλυσίδες, καλώδια και μαχαίρια.

Η απραγία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του τριήμερου πογκρόμ αποθρασύνει τις ομάδες που πιθανότατα είναι οι ίδιες με αυτές που επιχείρησαν το περασμένο καλοκαίρι να επιβάλουν τον τρόμο κάτω από τον μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων». Οι ανακοινώσεις των ομάδων αλληλεγγύης καταγγέλλουν μάλιστα ότι τα τάγματα εφόδου βιαιοπραγούν εδώ και μήνες σε βάρος τόσο των προσφύγων όσο και των κατοίκων που στέκονται έμπρακτα στο πλάι τους, χωρίς καμία ενέργεια από μεριάς των αρχών. Η παρέλευση του 48ώρου και η αποφυλάκισή τους υπογραμμίζει αυτή την τακτική, ενώ σύμφωνα με την ΕφΣυν στη δικογραφία που έστειλε η αστυνομία στην Εισαγγελία δεν υπάρχει το ρατσιστικό κίνητρο.

Καταδίκη

Ανακοινώσεις καταδίκης των ρατσιστικών επιθέσεων εξέδωσαν μια σειρά φορείς, μεταξύ των οποίων η Δημοτική Αρχή Λέρου, η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, το ΣΥΔ, το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Καλύμνου, η ΚΕΕΡΦΑ και η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου. Η ανακοίνωση της τελευταίας αναφέρει: «Καταρρακώνει και προσβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη ο κατατρεγμός του μετανάστη από το επίσημο κράτος, του πρόσφυγα, που αφού γλύτωσε από την κόλαση του πολέμου, αφού θαλασσοπνίγηκε στα νερά της Μεσογείου, τον πετάνε βορά στους φασίστες και στους ναζιστές... Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας, που έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι την μετανάστευση και την προσφυγιά, να απομονώσουν αυτούς που χωρίζουν τους λαούς και τους ανθρώπους σε ‘ανώτερους’ και ‘κατώτερους’».

Παραμονές της πανεργατικής απεργίας της 17 Μάη ενάντια στο 4ο μνημόνιο οι φασίστες προσφέρουν με την ανοχή της αστυνομίας πολύτιμη υπηρεσία αποπροσανατολισμού για το ποιος φταίει για την εξαθλίωση της κοινωνίας. Για ακόμη μια φορά δε, αποδεικνύεται ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας του αίσχους μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας είναι ευθέως δολοφονικός, μια και από καθαρή τύχη δε θρήνησε η Λέρος θύματα από το τριήμερο πογκρόμ. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί και πρέπει να επιβάλει άμεσα τα αιτήματά του για κατάργηση της συμφωνίας, ελεύθερη μετακίνηση, ανοιχτές πόλεις και καταδίκη της Χρυσής Αυγής, προτού υπάρξουν και άλλοι νεκροί.