Εργατικό κίνημα
Μάχη στον Πήγασο

Περιφρούρηση των εργαζόμενων στον Πήγασο, 12/5

Ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας έχει ξεσπάσει στον Πήγασο. Πρόκειται για τον όμιλο ιδιοκτησίας Μπόμπολα, που εκδίδει το Έθνος, την Ημερησία, την Goal news, περιοδικά όπως το Σινεμά, το Elle, το Car & Driver κι αρκετά άλλα και λειτουργεί μια σειρά ιστοσελίδες δημοσιογραφικού περιεχομένου κι όχι μόνο. Εδώ και χρόνια συναγωνίζεται με άλλα αφεντικά των ΜΜΕ στο πρωτάθλημα αντεργατικής συμπεριφοράς με σειρά κρουσμάτων απληρωσιάς, συνδικαλιστικών διώξεων κι απολύσεων. Την τελευταία περίοδο διαδραματίζεται ένα σίριαλ για εξαγορά του Πήγασου από τον Ιβάν Σαββίδη. Την ίδια περίοδο η εργοδοσία έχει σταματήσει να πληρώνει τους εργαζόμενους.

Η απεργία – 48ωρη αρχικά - ξεκίνησε την Τετάρτη 10/5. Την επόμενη μέρα έγινε συνέλευση. Τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ γέμισαν από απεργούς του Πήγασου. “Αποφασίσαμε ομόφωνα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας” λέει η απόφαση της συνέλευσης. “Μας οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών, ενώ οι συνεχείς διαβεβαιώσεις για κλείσιμο της... «ψαλίδας» και αποπληρωμή των οφειλόμενων δεν έχουν τηρηθεί. Η συστηματική ασυνέπεια από την πλευρά της εργοδοσίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απολύσεων, περικοπών, μειώσεων (κατά τα τελευταία πέντε χρόνια) και την καταπάτηση της προσωπικής και επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας”.

Μετά το τέλος της συνέλευσης μιλήσαμε με τη Γεωργία, εργαζόμενη στον Πήγασο: 

“Στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας η απάντηση της εργοδοσίας ήταν για πληρωμή ενός δεκαπενθημέρου κι άλλου ένα όταν κλεισει η συμφωνία με τον Σαββίδη. Κι όλα αυτά ενώ μας χρωστάει μισθούς 5 μηνών. Έτσι ξεκινήσαμε απεργία. Η συνέλευση σήμερα ήταν πάρα πολύ σύντομη. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε πάρει αποφάσεις για απεργία και η ΕΣΗΕΑ κωλυσιεργούσε με αποτέλεσμα οι απεργίες να μη γίνονται. Αυτή τη φορά ο κόσμος είχε οργιστεί σε τέτοιο σημείο που δεν επέτρεψε κάτι παρόμοιο. Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Οι εργαζόμενοι της επέβαλαν να εισηγηθεί την απεργία και αυτή να είναι η ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης.

Ήδη από την πρώτη μέρα της απεργίας είχε φανεί η διάθεση του κόσμου. Ήταν η πρώτη φορά στο Έθνος που η συμμετοχή στην απεργία έφτανε το 90%. Μόνο τα μεγαλοστελέχη μπήκαν μέσα. Και συνέλευση με τέτοια μαζικότητα είχαμε πολλά χρόνια να δούμε”. 

Περιφρούρηση

Η εργοδοσία δεν παραιτείται από το να σπείρει κλίμα τρομοκρατίας. Η απεργία έχει δεχτεί απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να βγει παράνομη. Κι όπως μας είπαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην περιφρούρηση, “περιπολικά πηγαινοέρχονταν συνεχώς. Χωρίς λόγο. Μόνο για την τρομοκρατία”. Την ίδια στιγμή στα e-mail των εργαζόμενων κυκλοφορούσε επιστολή των διευθυντών που φιλοδοξούσε να μαζέψει υπογραφές για να πραγματοποιηθεί διασπαστική συνέλευση την Κυριακή 14/5. Προφανώς χωρίς επιτυχία. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην ΕΣΗΕΑ για να περιφρουρήσουν την απεργία. 

“Στο κενό πέφτει η απεγνωσμένη προσπάθεια εργοδοτικών κύκλων να υπονομεύσουν την απεργιακή κινητοποίηση στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες του Ομίλου Μπόμπολα” λέει η ανακοίνωση των συνδικαλιστικών ενώσεων του Τύπου. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη και καλούν “όλο το κλάδο σε αγώνα για τα κοινά προβλήματα και στο πλευρό της κοινωνίας που μαστίζεται από την κρίση”. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση την Κυριακή 14/5, τα σωματεία των ΜΜΕ καταγγέλουν την εργοδοσία ότι “αποφεύγει προκλητικά να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών, που μέχρι τώρα κρατούσαν τα Μέσα του Ομίλου ανοιχτά με προσωπική θυσία, αφού εργάζονται επί 5 μήνες απλήρωτοι.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διασωματειακής Επιτροπής ομόφωνα κρίθηκε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία δέσμευση από την πλευρά της εργοδοσίας για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Οι «επενδυτικές πρωτοβουλίες» του κ. Μπόμπολα, η στάση των Τραπεζών για τα δάνεια και οι υπόλοιπες εξελίξεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό σχήμα του Ομίλου, δεν αφορούν τους εργαζόμενους στο βαθμό που δεν συνδέονται με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών. Άλλωστε, ο κ. Μπόμπολας στη συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία με τον επενδυτή, θα ακολουθήσουν απολύσεις και μειώσεις μισθών των εργαζομένων. Η απεργία συνεχίζεται”.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ που συσπειρώνονται στο αντικαπιταλιστικό δίκτυο Financial Crimes. “Είναι ώρα να μπουν στο πλευρό τους και οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και του Μέγκα σε ένα κοινό μέτωπο” τονίζουν. 

Η απεργία συνεχιζόταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 15/5 που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Είχε την κάλυψη από όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις του Τύπου. Νέα γενική συνέλευση για την πορεία των κινητοποιήσεων είχε καλεστεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Οι απεργοί καθημερινά βρίσκονταν έξω από τα γραφεία του Πήγασου στα Βριλήσσια για να περιφρουρήσουν την απεργία τους.


(μόνο online)

Όπως ενημερωθήκαμε από εργαζόμενους του Πήγασου, η συνέλευση της Δευτέρας αποφάσισε την αναστολή της απεργίας μέχρι την Παρασκευή 19/5 με οριακή πλειοψηφία μόλις 6 ψήφων. “Ήταν μια πολύωρη συνέλευση όπου είχε επιστρατευτεί όλος ο εργοδοτικός μηχανισμός προκειμένου να σταματήσει η απεργία” μας είπαν εργαζόμενοι του Πήγασου στην απεργιακή συγκέντρωση των ΜΜΕ την επόμενη ημέρα. Και πάλι όμως η απόφαση δεν συνιστά παράδοση των όπλων καθώς την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση. Μέχρι τότε θα έχει πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κι αν και πάλι δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της απληρωσιάς, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.