Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Από την πλατεία Αμερικής, στην Αμερική των Όσκαρ

Ο Βασίλης Κουκαλάνι στο ρόλο Σύρου πρόσφυγα στην ταινία “Amerika Square”

Μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός Ελλάδας γνωρίζει η ταινία “Amerika Square”. Τελευταία μεγάλη διάκριση για την “Πλατεία Αμερικής” είναι η επιλογή της ταινίας από την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επετειακή 90ή απονομή των βραβείων Οσκαρ. 

Η ταινία που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο, σε σενάριο του Γιάννη Σακαρίδη σε συνεργασία με τον Γιάννη Τσίρμπα (βασίζεται στο βιβλίο του “Πλατεία Βικτωρίας”) και τον Βαγγέλη Μουρίκη, είναι ένα δράμα χαρακτήρων όπου τρεις διαφορετικές ιστορίες μπλέκονται μεταξύ τους. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) ιδιοκτήτης μπαρ και τατουατζής, ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) άνεργος που ζει ακόμα με τους γονείς του και μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει τη γειτονιά του και ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι) Σύρος πρόσφυγας που ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να φύγει μαζί με τη 10χρονη κόρη του για τη Γερμανία, τρεις διαφορετικοί πρωταγωνιστές συναντιόνται και συγκρούονται μέσα στην Ελλάδα της κρίσης.

“Η επιτυχία της ταινίας τόσο στα διάφορα φεστιβάλ, όσο -ακόμα πιο σημαντικό- στις αίθουσες όλους αυτούς τους 6 μήνες της διανομής της, οφείλεται στο ότι πρόκειται για μια λαϊκή, ταξική θα έλεγα, ταινία. Σε αντίθεση με τα εσωστρεφή αστικά δράματα που είδαμε από το ελληνικό σινεμά τα τελευταία χρόνια, η “Πλατεία Αμερικής” έρχεται να παρουσιάσει τη ζωή σε μια από τις πιο λαϊκές συνοικίες της Αθήνας. Ας μην ξεχνάμε πως η πλατεία Αμερικής, μια από τις πιο πολυεθνικές γειτονιές της Αθήνας, υπήρξε ένα από τα σημεία πραγματικής σύγκρουσης με τους φασίστες που προσπάθησαν να πατήσουν το πόδι τους και να επιβάλουν σκηνικό τρόμου στην γειτονιά”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Βασίλης Κουκαλάνι.

“Γνωρίζοντας τις δυσκολίες για να φτάσουμε στο σημαντικό αυτό αποτέλεσμα νιώθω μεγάλη χαρά για την επιτυχία της ταινίας τόσο για τον Γιάννη Σακαρίδη αλλά και για όλους εμάς που συμβάλαμε στην δημιουργία της. 

Πιστεύω πως ακριβώς επειδή η ταινία ασχολείται με τα τόσο καυτά ζητήματα των προσφύγων, της μετανάστευσης και του ρατσισμού, ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και των ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τραμπ, έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει στην τελική πεντάδα επιλογής για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Ωστόσο, όποια και να είναι η τελική έκβαση στα Όσκαρ η επιλογή της ταινίας για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στα Όσκαρ αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία”.