Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: “Πάμε για συνέχεια και κλιμάκωση”

11/10, Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών

Πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν μια πορεία πολλών χιλιομέτρων από το Γουδί μέχρι το υπουργείο Υγείας το πρωί της Τετάρτης 11/10, μέρα απεργίας.

Ουσιαστικά επρόκειτο για το πρώτο μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο ενάντια στην αξιολόγηση και τους εκβιασμούς της Γεροβασίλη, μετά από έναν νικηφόρο γύρο αντίστασης σε όλο το δημόσιο, αλλά κι ένας ακόμα σταθμός στο κίνημα που διεκδικεί τη σωτηρία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Όλα τα νοσοκομεία δουλεύουν σήμερα “στο κόκκινο” από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις. Στα πανό, τα συνθήματα, τις συζητήσεις, δίπλα στην κόντρα με την αξιολόγηση βρισκόταν η διεκδίκηση για μαζικές προσλήψεις και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στη δημόσια Υγεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε κηρύξει 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας. Αρκετά σωματεία όπως του ΓΝΑ Γεννηματάς, του Αγ.Σάββα, του Αγ.Όλγα, του Αττικού κ.α, επέκτειναν τη στάση εργασίας σε απεργία για ολόκληρη την πρωινή βάρδια. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με συγκέντρωση στις 8πμ στο Νοσοκομείο Παίδων και στη συνέχεια με πορεία πήγαν μέχρι το Υπουργείο Υγείας, κάνοντας στάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκαψαν συμβολικά τα φύλλα αξιολόγησης. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές αυξάνονταν καθώς προσυγκεντρώσεις σωματείων ενώνονταν στη διαδρομή.

Mαζική

Μαζική ήταν η παρουσία σωματείων κι εργαζομένων που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων. 

Από το ξημέρωμα σχεδόν σε πολλά νοσοκομεία είχε σημάνει συναγερμός. Από τα προαύλια των νοσοκομείων τους ξεκίνησαν νωρίς το πρωί απεργοί από το Γεννηματάς και το Σωτηρία, ενώθηκαν στη Μεσογείων με συναδέλφους τους από τον Ερυθρό και βάδισαν μέχρι το Παίδων Αγ.Σοφία, όπου βρίσκονταν απεργοί από το Αγ.Κυριακού το Λαϊκό, το Δρομοκαΐτειο κι άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας. Στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας οι διαδηλωτές ενώθηκαν με τους απεργούς από τον Αγ.Σάββα και το Ελπίς και λίγο πιο κάτω με τους συναδέλφους τους από το Ιπποκράτειο και τον Ευαγγελισμό. Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου η πορεία των υγειονομικών συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία που διαμαρτύρονταν ενάντια στην απαξίωση του Ιδρύματος Σκαραμαγκά και λίγο πριν τα Προπύλαια, με τους εργαζόμενους του Οφθαλμιατρείου.

Όπως ήταν φυσιολογικό κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τη δραματική κατάσταση του κάθε νοσοκομείου, τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση και τα μεγάλα ποσοστά αποχής, αλλά και τις εκβιαστικές προσπάθειες που κάνουν διοικήσεις και κυβέρνηση για να κάμψουν την αντίσταση. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε τα όσα δήλωσαν οι απεργοί στην Εργατική Αλληλεγγύη. 

Στέλιος Μιχαηλίδης


Το Συντονιστικό

Τη διεκδίκηση νέας απεργιακής συνέχειας από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ αποφάσισε η σύσκεψη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που πραγματοποιήθηκε μετά τη διαδήλωση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία που συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΑ για να αποτιμήσουν την εικόνα της απεργίας και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα οργάνωσης της αντίστασης.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν πολύτιμες εμπειρίες από την σύγκρουση με την αξιολόγηση της Γεροβασίλη και τις εξελίξεις στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία (επικουρικοί, ΟΑΕΔ). 

Από πολλούς εργαζόμενους αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος των δυνάμεων του Συντονιστικού Νοσοκομείων στην οργάνωση της απεργίας, γεγονός που φάνηκε και στην εικόνα της διαδήλωσης. Πράγματι οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό ρίχτηκαν στην μάχη για την επιτυχία της απεργίας, με την αφίσα και την προκήρυξη που κυκλοφόρησαν πανελλαδικά, με συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις απεργιακών επιτροπών, σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε τμήμα. Κι αυτό κόντρα σε όλες τις αντιλήψεις και τις παρατάξεις που συνεχίζουν να υποτιμούν το ρόλο αυτών των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ανάγκη οργάνωσής τους. Τονίστηκε η ανάγκη για δυνάμωμα και άπλωμα του οριζόντιου δικτύου του Συντονιστικού, καλώντας κάθε υγειονομικό και κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο να προσθέσει δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Διεκδικούμε

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό με τις αποφάσεις της σύσκεψης αναφέρεται:

“Διεκδικούμε από την ΠΟΕΔΗΝ νέα απεργιακή συνέχεια απέναντι στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της αξιολόγησης, τη δραματική έλλειψη προσωπικού και τις συνεχείς περικοπές της κυβέρνησης (και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018), τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην υγεία και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει.

Καλούμε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να καλέσει (την αποφασισμένη από το ΓΣ της) πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργία.

Συνεχίζουμε την απεργία αποχή από την αξιολόγηση. Διεκδικούμε στα νοσοκομεία μέρα δράσης στις 23/10 όπου τυπικά λήγει η διαδικασία αξιολόγησης.

Αποφασίστηκε επίσης το Συντονιστικό να αναλάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες δράσης απαιτώντας μόνιμη δουλειά για τους 3.000 εργαζόμενους του προγράμματος ΟΑΕΔ των οποίων η σύμβαση λήγει στις αρχές του 2018 με οργάνωση μιας πρώτης ανοιχτής συνέλευσης στις 31/10, 6μμ, στο αμφιθέατρο του Αγ. Σάββα”.

Κάλεσμα έγινε και για μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στο αντιφασιστικό διήμερο που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο Ρουφ, το σαββατοκύριακο που πέρασε.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη ανακοινώσει τον επόμενο σταθμό του “Καραβανιού για τη σωτηρία του Ε.Σ.Υ”, των απεργιακών διαδηλώσεων των εργαζόμενων στην Υγεία, που για δεύτερη χρονιά πραγματοποιούνται από πόλη σε πόλη. Έτσι στις αρχές του επόμενου μήνα έρχεται η σειρά της Νάουσας να βγει στο δρόμο.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι γιατροί, την 1η Νοέμβρη, όπως αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή της.


Ήρθαμε από τα Χανιά. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε κάνει καλή προετοιμασία για τη σημερινή απεργία. Μιλήσαμε με έναν έναν τους συναδέλφους σε εξορμήσεις που κάναμε. Υπήρχε ανταπόκριση. 

Η αξιολόγηση έχει αποτύχει αφού μόνο 3 από τους 50 προϊστάμενους συμμετείχαν. Όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε. 
Στα Χανιά έκλεισαν λόγω ελλείψεων 3 από τις 7 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εν τω μεταξύ, δεν είμαστε όπως στην Αθήνα που υπάρχουν πολλά νοσοκομεία. Αν χρειαστεί να μπεις στο νοσοκομείο για κάτι επείγον και δεν χωράς θα γίνει αεροδιαμετακομιδή. Η κάθε αεροδιαμετακομιδή κοστίζει όσο ένας εργαζόμενος για έναν ολόκληρο χρόνο. Η συνέχιση της υποχρηματοδότησης και των μη προσλήψεων είναι παραλογισμός. 
 
Μανώλης Ψαράκης
Νοσοκομείο Χανίων

Στον Ερυθρό έχουμε μεγάλες ελλείψεις στα εργαστήρια, σε νοσηλευτικό προσωπικό κλπ. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από τα όριά τους και οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες και την περίθαλψη που πρέπει. Και ενώ μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση θέλουν να κάνουν και αξιολόγηση. Δεν περνάει όμως. Στο νοσοκομείο μας έχουμε 97% αποχή από την αξιολόγηση. Μπροστά μας έχουμε τον προϋπολογισμό στον οποίο αναμένεται να δώσουν ψίχουλα για την Υγεία. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις και ενάντια στην αξιολόγηση. 

Αποστόλης Παναγιωτόπουλος
Ερυθρός Σταυρός


Στο Γεννηματά είμαστε όλοι ενάντια στην αξιολόγηση. Κρατάμε καλά τη μάχη για να μην περάσει. Δυστυχώς η κατάσταση των νοσοκομείων είναι δραματική. Η πίεση για τους εργαζόμενους είναι τεράστια με ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες, και προφανώς οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες που πρέπει.

Ευαγγελία
ΓΝΑ Γεννηματάς


Δουλεύω στο συνεργείο καθαριότητας στον Αγ.Σάββα. Οι ελλείψεις στον τομέα αυτό σημαίνει ότι η καθαριότητα στο νοσοκομείο είναι ελλειπής. Δεν έχουν προσληφθεί όλος ο αριθμός των εργαζόμενων που προβλέπεται παρότι οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Ταυτόχρονα ζούμε μεσα στην ανασφάλεια γιατί είμαστε με 18μηνες συμβάσεις και δεν ξέρουμε τι θα γίνουμε αφού λήξουν. Διεκδικούμε προσλήψεις και μόνιμη δουλειά για όλους. 

Γιώργος
Νοσοκομείο Αγ.Σάββας


Ήρθαμε 15 εργαζόμενοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου της Πάτρας. Στο νοσοκομείο μας έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα το ζήτημα για τους μισθούς μας που περικόπτoνται. Αν δεν κινηθεί άμεσα η ηγεσία του σωματείου θα πάρουμε εμείς ως Νυστέρι την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις με καταλήψεις στη διοίκηση, στάσεις εργασίας κλπ, μέχρι να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας. Σε σχέση με την αξιολόγηση, η διαδικασία ξεκίνησε με τεράστια ποσοστά αποχής. Τώρα ο διοικητής πιέζει για να τη σπάσει. Μοίρασε δηλώσεις του νόμου 105 σε κάθε εργαζόμενο για να δηλώσει αν θα συμμετέχει στην αξιολόγηση ή όχι. Παρ'όλα αυτά παραμένουν μεγάλα τα ποσοστά της αποχής – πάνω από 80%.

Μιχάλης Ψάρρης
ΠΓΝΠ